Suspiciune de fraudă cu locurile pentru romi de la liceu

Suspiciune de fraudă cu locurile pentru romi de la liceu
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Poliţiştii gălăţeni cercetează dosarele mai multor elevi gălăţeni admişi la liceu pe locurile speciale pentru romi, existând suspiciunea că unii dintre aceştia ar fi intrat pe nedrept la unităţi de învăţământ de elită, doar în baza unor declaraţii ale părinţilor care şi-au exprimat adeziunea la etnia respectivă.

De cealaltă parte, anchetatorii gălăţeni sunt acuzaţi de abuz şi discriminare, deputatul Daniel Vasile, de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor din Parlament, depunând în acest sens o sesizare la Avocatul Poporului. Deputatul susţine că plângerile au ajuns la el de la Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa.
În memoriul său, asociaţia susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ şi că „organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora”.
De la Inspectoratul de Poliție Județean Galaţi, prin purtătorul de cuvânt Gabriela Costin, am aflat că se fac cercetări referitoare la admiterea pe locurile speciale. „Există suspiciuni de fraudă, dar, cum ancheta este în derulare, nu vă putem spune mai multe despre acest lucru. Însă, vă pot asigura că nu poate fi vorba nici de abuz şi nici de discriminare din partea colegilor noştri, mai ales că ei sunt doar cei care desfăşoară cercetările, sub coordonarea unui procuror de la Parchet”, spune Gabriela Costin.  

Inspectoratul Școlar confirmă că au fost puse întrebări despre anumiți elevi

Faptul că se fac cercetări din ambele tabere ne-a fost confirmat şi de inspectoarea generală Mioara Enache. „E adevărat că poliţia ne-a cerut câteva detalii despre modul în care se face admiterea elevilor pe locurile speciale pentru romi. Au fost trimise nişte adrese în unele instituţii de învăţământ, şi s-au pus anumite întrebări cu privire la profilul elevilor proveniţi din această etnie, iar lucrurile acestea sunt sensibile. Acesta este şi motivul pentru care colega mea inspectoarea general-adjunctă Doiniţa Popa (eu fiind în concediu), a fost la Parlament, săptămâna trecută, împreună cu inspectorul care se ocupă de problema minorităţilor, Marcel Lazăr,  pentru a purta o discuţie cu deputatul Daniel Vasile şi pentru a-şi spune punctul de vedere”, ne-a declarat inspectoarea generală.
Mioara Enache susţine că nu ştie cine a depus plângere în legătură cu o posibilă fraudă a admiterii pe locurile speciale, doar a auzit că ar fi fost o autosesizare pornită de la nişte articole publicate în presă.
„Frauda nu ne vizează pe noi. Comisia de la Inspectoratul Şcolar a făcut repartiţie în mod legal, de altfel acest lucru se poate constata foarte uşor. Incriminate sunt acele declaraţii pe proprie răspundere ale părinţilor care îşi declară apartenenţa la această minoritate. Ori noi nu avem nici un drept să contestăm aşa ceva. Ele vin la dosarul elevilor respectivi, dar sunt luate de cei de la asociaţiile care îi reprezintă pe romi”, a  mai  precizat inspectoarea generală.

Este imposibil de demonstrat că o persoană nu este de etnie romă

De-a lungul timpului au existat mai multe discuţii potrivit cărora, părinţii unor elevi care nu sunt siguri că vor ajunge la liceele de elită apelează la obţinerea unui document care atestă că aparţin etniei rome, pentru a-şi vedea copiii intraţi pe locurile speciale, fentând astfel admiterea. Cum aceste locuri  speciale sunt în plus peste cifra de şcolarizare, practic ei nu iau locul nimănui, dar se bucură de nişte avantaje nemeritate. Totodată, este imposibil de demonstrat că declaraţia unui părinte că aparţine etniei rome este una falsă, întrucât este dreptul oricui să-şi exprime adeziunea către o anumită minoritate, fără să fie nevoie de alte dovezi în acest sens.  Aşa se face că, anual, comunităţile rome, în perioada admiterilor, primesc noi membri.
Numai la admiterea din 2018, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, au intrat pe locurile speciale pentru romi nu mai puţin de 14 elevi. Însă nu este singura instituţie care are astfel de elevi şi nici singura şcoală de la care poliţiştii gălăţeni au cerut informaţii legate de admitere.
„Am primit două solicitări din partea poliţiei. În primă fază ni s-au cerut copii după toate dosarele elevilor admişi anul acesta şi caracterizarea diriginţilor, apoi ni s-au cerut date legate de admiterea de acum trei ani, deci ale elevilor care sunt deja în clasa a XI-a. Dar nu suntem singura şcoală de la care s-a cerut aşa ceva. Am fost întrebaţi dacă am avut probleme cu elevii de pe locurile speciale, iar noi le-am răspuns că nu scrie în dreptul lor la catalog că ar aparţine altei etnii. Nominal, caracterizările diriginţilor au fost favorabile elevilor respectivi. Noi nu avem probleme cu ei”, spune directorul de la CNVA, Romeo Zamfir. 

Asociațiile romilor nu au oferit puncte de vedere

Deşi am solicitat un punct de vedere al preşedintei Alianţei Romilor, Viorica Gotu, una dintre organizaţiile care eliberează la noi în judeţ certificate de apartenenţă la etnia minoritară şi de la care au pornit sesizările către Partida Romilor Pro-Europa, aceasta a refuzat să discute cu noi, pe motiv că este angajata Prefecturii. 
Rămâne de văzut la ce concluzie vor ajunge anchetatorii gălăţeni, după finalizarea cercetărilor cu privire la suspiciunea de fraudă. Totodată, suntem curioşi care va fi reacţia Ministerului de Interne şi a Ministerului Educaţiei, întrucât, aşa cum anunţă printr-un comunicat postat pe site, Avocatul  Poporului a depus către aceste instituţii adrese prin care solicită lămuriri despre cele întâmplate la Galaţi.

Citit 11808 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2019 11:01

18 comentarii

 • postat de abramburica
  Sâmbătă, 23 Februarie 2019 10:54
  82.78.125.***
  viata bate filmul . realitatea este alta. pentru ca am intrat in europa trebuia sa facem ceva concret si pentru romi. pentru integrarea acestora au fost prevazute locuri speciale pentru cetateni de etnie roma . pana aici nimic anormal . dar pentru ca traim in romania la noi orice lucru bun poate folosit si in alte scopuri . avand in vedere ca la examenele de evaluare nationala au fost introduse reguli stricte era necesara gasirea unei posibilitati pentru ca, copii din familii bune sa intre si ei la licee serioase dar cu medii mici . astfel locurile de romi au devenit modalitatea cea mai comoda de a realiza acest lucru . este necesara doar o simpla declaratie a unuia din parinti . cine sunt aceste persoane se poate afla foarte simplu . repartizarea romilor pe locurile special destinate se face in sedinta publica . ele trebuiau sa fie pe siteul isj gl. daca nu mai sunt cine doreste poate face o solicitare la isj si teoretic ar trebui sa le primeasca .
  parerea mea este ca principala cauza a acestei situatii este mizeria umana . in alte tari asa zisa lume buna face donatii si ajuta pe cei defavorizati . in romania le luam locurile . astia suntem . vorba aia e democratie, suntem toti egali dar nu putem acum chiar sa trimitem copilul unui jmeker la un liceu cu "toti sarakii". ne rade lumea . cum adica mama sau tata nu rezolva problema ? ma asteptam sa vad reactii furibunde ale asociatiilor de parinti, organizatii civice, ..... care sa incerce sa faca lumina . nimic . asociatiile de romi in loc sa sprijine demersul pentru ca in realitate se fura locurile romilor acuza discriminari . ma asteptam ca reprezentanta romilor sa prezinte cazuri concrete de persoane care nu sunt romi dar solicita adeverinte . sa faca plangeri la parlament pentru introducerea de criterii suplimentare in legislatie pentru ca aceste cazuri sa nu mai existe . e liniste . ma gandesc la celebrul citat din desenul animat ferma animalelor "toate animelele sunt egale intre ele dar unele sunt mai egale decat altele" . astfel de situatii vor continua sa apara atat timp cat nu avem curajul sa luam atitudine . somn usor galateni .
  0
  3
  Raportează
 • postat de popescu
  Sâmbătă, 23 Februarie 2019 09:50
  82.78.125.***
  ca sa clarificam niste aspecte . in fiecare clasa exista cate 2 locuri pentru romi . legal . problema nu sunt romii . adevarata problema este mafia creata in jurul acestor locuri . dupa introducerea camerelor la examene si corectarea lucrarilor in alte judete singura posibilitate de fentare a legii sunt locurile de romi. la nivelul judetului aceasta filiera a fost perfectionata in timp pana la perfectiune .
  0
  4
  Raportează
 • postat de Dragos
  Vineri, 22 Februarie 2019 20:58
  188.24.214.***
  Deci cum se face ca tocmai cei cu privilegiul de a avea locuri rezervate la admitere se plang de discriminare ? De ce trebuie ca tiganii sa beneficieze de locuri speciale ? Politica UE e interesata numai de minoritati si doar de anumite minoritati. Cum de nu sunt locuri speciale pt unguri sau sași ?
  0
  2
  Raportează
 • postat de aladdin
  Vineri, 22 Februarie 2019 17:52
  188.24.198.***
  Asa cum a remarcat si IC, de ce unii, romani pana la urma, indiferent de etnie, sa aiba privilegii? Beneficiaza de aceleasi drepturi si obligatii precum toti cetatenii, atunci de ce locuri speciale?
  Dar cred ca adevarul e ca acele locuri exista (cu pretextul ca sunt pentru copii de etnie roma) tocmai ca anumite persoane sa-si bage odraslele pe usa din dos la liceele cu pretentii. Chiar sunt curios, care sunt liceele cu locuri speciale pentru romi?
  PS: Am gasit o lista de acum doi ani pe site-ul isj galati si se pare ca pe la toate liceele teoretice sunt locuri dar culmea, 0 locuri pe la marina, colegii tehnologice... Numai CNVA, LMK si Pedagogic vor copiii 'romi'. Mai sa fie...
  0
  5
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 22 Februarie 2019 17:06
  1.9.140.***
  Toata lumea stia aceasta dar nimeni nu a luat nici o masura , ani de zile.
  Se stie si ce spaga se cerea si cui s-a dat ,caci copii s-au "laudat" cu asta colegilor .
  De ce nu se face publica lista cu numele " romilor " care au intrat la licee de top si ce medie au avut la evaluarea nationala versus media de admitere in liceul respectiv.
  Coruptia se invata inca din licee .
  Trebuie curatat sistemul de invatamant de astfel de situatii , de care nu copii sunt vinovati , ci parintii , directorii liceelor , organizatiile de romi , etc.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 22 Februarie 2019 16:13
  5.13.129.***
  De ce copii de rromi trebuie sa concureze separat ? S-a demonstraz stiintific ca sunt mai inapoiati ca cap sau ca e prea grea scoala pentru ei ? Nu. Ce conteaza daca esti rrom, grec, tatar sau italian ? Cine vrea sa invete, invata.
  Cine nu, la sapa.
  0
  3
  Raportează
 • postat de .....de toata jena... daca au asa ceva!
  Vineri, 22 Februarie 2019 16:11
  213.233.85.***
  Liceele sa anunte public cate locuri pentru copiii romi au avut disponibile anul trecut precum si numele copiilor admisi pe aceste locuri. Este frustrant pentru colegii acestor copii sa stie ca acestia nu au intrat prin munca lor la liceul la care si-au dorit. Si sa nu va ganditi ca a fost bataie pe locurile dd romi la liceul sportiv ... In plus , in mare parte , copiii intrati pe locurile de romi fac fata cu greu nivelului cerintelor liceului unde au intrat.
  0
  2
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Vineri, 22 Februarie 2019 13:14
  81.12.149.***
  Ar fi bine de făcut o anchetă şi la elevii înscrişi la ŞCOALA GENERALĂ nr. 28 din Mazepa1, unde se ştie că doar cei care locuiesc în zonă pot studia la această şcoală!
  Astfel, cum se face că în fiecare zi dimineaţa (orele 8,00-10,00) şi după amiază (orele 17,00-18,00) parcarea din jurul şcolii este plină mereu de maşini bengoase ale părinţilor care vin să-şi aducă sau să-şi ia odraslele de la şcoală, blocând circulaţia?
  Şi asta în ochii POLIŢIEI LOCALE care încearcă de multe ori să deblocheze zona de acolo!
  1
  2
  Raportează
 • postat de Etnia schimba Romania
  Vineri, 22 Februarie 2019 12:23
  89.136.184.***
  Ca sa-si vada loaza la CNVA mamicile ar face orice. Caci, sa o dam pe bune, cele mai de notorietate cazuri s-au intamplat la CNVA cu complicitatea directorilor colegiului si a presedintilor Partidei Romilor. E o filiera demna de atentia DNA-ului.
  0
  7
  Raportează
 • postat de marcu ion
  Vineri, 22 Februarie 2019 08:36
  109.166.132.***
  mare deranj . poate ar trebui sa vedem si noi cine sunt elevii care au beneficiat de aceste avantaje ? oare nu este posibil sa avem surprize ? ce treaba are discriminarea cu faptul ca oameni foarte influienti au reusit sa isi inscrie copiii in scoli la care nici nu visau in urma rezultatelor de la examene ?
  0
  42
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 22 Februarie 2019 08:23
  5.13.219.***
  Frauda principala este chiar numele ROM! Nu exista decat bautura intitualata ROM, este alb sau negru.. fara a intentiona vre-o gluma rasista! Nu am nimic cu persoanele de etnie tiganeasca, atat timp cat muncesc cinstit... cum nu am nici cu cei caucazieni... Romani!
  1
  25
  Raportează
 • postat de Dani
  Vineri, 22 Februarie 2019 07:41
  93.122.251.***
  Ar trebui verificate si inscrierile la facultati
  Multe surprize o sa apara cu aceste locuri
  0
  32
  Raportează
 • postat de Mos Andrei
  Vineri, 22 Februarie 2019 07:39
  109.166.133.***
  Am trecut si eu prin aceste clipe de revolta cand a avut copilul meu examen acum doi ani.Daca ar avea cineva curiozitatea sa verifice numele copiilor m copilul meu imi da peste nas ca ,,vezi tata ca se poate reusi ,si fara sa inveti carte".Suntem captivi unor vremuri de Babilon.
  0
  37
  Raportează
 • postat de buhuhu
  Vineri, 22 Februarie 2019 06:56
  109.103.134.***
  Ce chestier! Toata lumea stie ca locurile de rromi din liceele cu staif sunt ocupate de ne-rromi, iar acum exista suspiciunea! Te apuca rasu!
  1
  46
  Raportează
 • postat de marius
  Vineri, 22 Februarie 2019 06:51
  82.79.219.***
  In sfarsit, se ocupă si politia de acest caz. De mult se cumpără locurile celor de etnie romă.
  0
  36
  Raportează
 • postat de Teach
  Vineri, 22 Februarie 2019 06:05
  188.24.249.***
  Solutia e simpla: Daca la ultimul recensamant nu s-a declarat ROM atunci nu poate primi un astfel de loc la LICEU. Pentru cazuri exceptionale, daca nu s-a declarat ROM cu un an inaintea ADMITERII sa nu poata de asemenea beneficia.
  0
  33
  Raportează
 • postat de D
  Vineri, 22 Februarie 2019 05:21
  81.196.137.***
  Foarte bine ca se verifică. O să vedeți ce "personalitati" ale orașului nostru s-au declarat romi numai să intre copii, la licee la care nu ar fi ajuns niciodată. Vă dați seamna ce moralitate au totuși părinții și ce mesaj le transmit copiilor lor.
  0
  43
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 22 Februarie 2019 04:49
  86.124.202.***
  "Este imposibil de demonstrat că o persoană nu este de etnie romă" am citat si comentez ,altfel se punea problema daca nu inventa ,cineva ,.mai draga., denumirea de rom inlocuind-o ,a-si zice abuziv ,pe aceia de tagan ,asa cum isi zic ei si s-au numit de secole, Iar acum intreb ,daca au aceleasi alocati ,aceleasi drepturi ca si copii celorlalte nationalitati ,de ce locuri rezervate in institutile de invatamant ,nu-i tot un fel de discriminare a celorlati copii ?De ce sa ne intrebe nepoti ,buni ,tu de ce nu esti rom ,intram si noi mai usor la liceu ,facultate.........
  1
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.