Matematică şi vânătoare de comori în Croaţia

Matematică şi vânătoare de comori în Croaţia
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Şcoala "Constantin Gh. Marinescu" a primit finanţare pentru proiectul Erasmus+ “STEAM Time - Solve UNESCO Crime”, proiect ce îmbină matematica, ştiinţele şi disciplinele tehnice cu artele, patrimoniul UNESCO şi căutarea de comori.

Prima mobilitate a avut loc în localitatea Seget Donji din Croaţia, în apropierea oraşului Split şi Šibenik. Primirea croaţilor a fost mai mult decât călduroasă, simţindu-ne ca oaspeți de vază ai comunității lor. Copiii au fost împărţiţi pe ateliere de lucru, unii dintre ei rezolvând sarcini de matematică, alţii arătându-şi îndemânarea în construcţia de case din bucăţele de piatră, alţii învăţând despre scrierea glagolitică şi cravata, simbolul naţional al Croaţiei, fiind inventată de ei.

A doua zi a fost dedicată sitului UNESCO Parcul Naţional Krka, unde, pe o  cascadă se află  şi o hidrocentrală unicat în Europa, a doua din lume după una construita pe Niagara, dezvoltată după planurile marelui Tesla. Apoi, am mers la Šibenik, unde am văzut catedrala Sf. Iacob, parte a patrimoniului UNESCO, dar şi centrul vechi şi malul marii.

A treia zi a constat într-o căutare de comori în Trogir, localitatea învecinată Segetului, aflată la rândul ei în patrimoniul UNESCO. Copiii au avut de rezolvat diverse sarcini de matematică pentru a ajunge în diferite puncte ale micuţei insule.

Și penultima zi a vizitei noastre a fost dedicată patrimoniului UNESCO, vizitând muzeul Alkăi din Sinj şi centru oraşului Split. Alka este un sport cu rădăcini bine înfipte în fapte de vitejie şi glorie din luptele împotriva otomanilor, şi pentru ca este foarte popular în Sinj, au făcut un muzeu modern dedicat lui. În Split, am vizitat ruinele palatului ridicat de Dioclețian în anii 300. Astfel, în afara mausoleului şi a altor edificii imperiale, cea mai mare parte a palatului o reprezentau casele şi apartamentele construite după invazia slavilor. Situl a crescut în popularitate în ultimii ani, găzduind filmările celui mai de succes serial de televiziune de până acum, Urzeala Tronurilor. Amintirile făcute acolo vor dura o viaţă. 

Citit 1811 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2019 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.