Galaţiul, în top la calificările la naţionala de Matematică la gimnaziu

Galaţiul, în top la calificările la naţionala de Matematică la gimnaziu
Pe locul al treilea, după Bucureşti şi Iaşi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Galaţiul se află printre judeţele cu cei mai mulţi olimpici calificaţi la faza naţională a Olimpiadei de Matematică la gimnaziu. La polul opus, liceenii nu au nici măcar candidaţi calificaţi de la fiecare clasă.

18 elevi din Galaţi de la clasele V-VIII s-au calificat anul acesta la faza naţională la Olimpiada de Matematică, conform informaţiilor de pe site-ul https://upper.school/, unde sunt publicate atât listele cu rezultatele elevilor participanţi la concurs, cât şi situaţii statistice pentru fiecare judeţ. Explicaţia acestui număr record de elevi calificaţi la naţională este faptul că reprezentanţii MEN au schimbat anul acesta regulamentul. Dacă în anii anteriori se calificau cei cu notele cele mai mari de la fiecare clasă şi se acordau locuri suplimentare acolo unde cu un an în urmă  fuseseră rezultate notabile, anul acesta, pe lângă cei care s-au calificat pe primele locuri în fiecare judeţ, s-a mai făcut o listă suplimentară unde s-au calificat în ordinea mediilor elevii cu cele mai bune punctaje într-o ierarhie naţională. Punctajul minim pentru a se putea califica la naţională este de 14 puncte, adică jumătate din maximul de 28 de puncte. Măsura a fost adoptată tocmai în ideea că, din unele judeţe primii pe listă se califică cu punctaje mult mai mici decât alţi copii din alte judeţe, unde concurenţa este strânsă şi nu intră în lor elevi cu punctaje foarte mari. De altfel se poate vedea cu ochiul liber, pe listele cu elevii calificaţi anul acesta. La toate clasele, de la a V-a la a  VIII-a, cel mai mic punctaj al calificărilor pe lista oficială (cea a elevilor cu prima medie pe judeţ) este minimul 14, în timp ce pe listele suplimentare, ultimele punctaje sunt mult mai mari: 25,5 puncte la clasa a V-a, 17 puncte la clasa a VI-a şi a VIII-a şi 16 puncte la a VI-a. 

Cine va reprezenta Galaţiul la naţionala de matematică

Pentru că gimnaziştii gălăţeni au obţinut punctaje mari, nu mai puţin de 18 concurenţi au reuşit să intre în lotul care va reprezenta judeţul la faza naţională. Suntem pe locul al treilea după Iaşi cu 44 de candidaţi calificaţi şi Bucureşti - sectorul 3, cu 37 de calificaţi. Imediat după noi este Maramureşul cu 17 elevi, Constanţa cu 15 şi Clujul cu 13.

Sunt patru olimpici la clasa a V-a, toţi de la CNVA, toţi de la clasele profesorilor Romeo Zamfir şi Veronica Grigore: Rareş Nicolau, Alexia Miron, Ştefan Mîndru şi Marco Ungureanu. De la clasa a  VI-a avem șase reprezentanţi, cinci de la CNVA de la clasele profesoarei Laura Georgescu - Matei Paraschiv Pashalidis, Mendel Mendelsohn, Tonia Plesnicute, Andrei Spînachi şi unul de la Colegiul "Spiru Haret" din Tecuci - Ariana Bălan, profesor Ion Grecu. Cinci elevi s-au calificat la naţională şi de la clasa a VII-a, toţi de la  CNVA, de la  clasele profesorului Marius Tătaru: Mara Zaharia, Mihnea Brîliba, Andreea Lupaşcu, Luca Rascarachi, Maria Matei. La clasa a VIII-a sunt patru olimpici în lot, deja celebrul Claudiu Blîndu de la Valea Mărului (profesoară Elena Sârghe), Răzvan Păcuraru de la Şcoala "Constantin Gh. Marinescu" (profesor Valeriu Creţu) şi doi de la  CNVA, Andreea Antohi şi Bianca Bălan (profesor Mihai Totolici). La liceu, s-au calificat doar cinci elevi, doi de la a XI-a, doi de la a X-a, unul de  la a XI-a şi niciunul la  clasa a XII-a (pentru că nu au atins minimul de 14 puncte). Cei cinci olimpici liceeni sunt: Vlad Radu şi Miruna Roşu (profesor Romeo Zamfir), Ella Chiriac şi Denisa Lepădatu (profesor Mihai Totolici) şi Raluca Pelin (profesor Marius Tătaru).

Citit 6812 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2019 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.