Tineri cercetători, instruiţi cum să folosească bazele de date

Tineri cercetători, instruiţi cum să folosească bazele de date
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În prezent, România plăteşte 65-67 de milioane de euro pentru a avea acces la baze de date internaţionale, în domeniul cercetării. Există un decalaj pe drepturi de autor comparativ cu ce se întâmplă în străinătate, dar s-au făcut progrese importante faţă de acum 10 ani. Pentru a recupera, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a demarat proiectul „Expert”, primul bugetat în România şi cel în urma căruia instituţia a avut cel mai mare punctaj din ţară în 2018. 

Ce prevede legea drepturilor de autor, ce sunt bazele de date şi cum pot fi ele folosite, ce e o licenţă liberă şi ce sunt datele sensibile. Au fost informaţiile pe care le-au primit tinerii cercetători de la Dunărea de Jos care au fost instruiţi în proiectul iniţiat de Universitate şi intitulat „Aspecte legale privind datele de cercetare. Noi ghiduri pentru cercetători şi coordonatorii proiectelor,” care a avut loc în D03 la Facultatea de Inginerie.

“Seminarul a acoperit o chestiune importantă şi de mare actualitate, care se referă la proprietatea intelectuală, legată de principiul ce a devenit directivă şi va fi implementat la un moment dat, numit OPEN SCIENCE, adică vom plăti doar când vom publica articolele, însă accesul la bazele de date va fi liber, dar va trebui să ştim să le folosim. E drept că în Occident cercetătorul se ocupă doar de munca sa, drepturile de autor fiind protejate de specialiştii în proprietate intelectuală, plătiţi de instituţiile de care aparţin, în timp ce la noi, cercetătorul trebuie să ştie de toate: cum să folosească informaţia, cum să-şi protejeze rezultatele şi cum să disemineze noutăţile”, a declarat prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, expert în proiect.

Până în iunie, cei 80 de tineri din grupul ţintă vor mai afla despre strategiile de cercetare ale UDJG şi despre etica în elaborarea lucrărilor, legislaţie, limite, coduri. În plus, cei interesaţi vor putea primi burse şi bani pentru cercetare. “Prin acest proiect se acordă suport financiar pentru burse, publicaţii în străinătate, reactivi şi programe de cercetare, dar şi specializări de 1-3 luni în străinătate. Sunt implicate două categorii de cercetători: experţii, care încearcă să stabilească noi strategii de dezvoltare a cercetării la nivel instituţional, dar şi grupul ţintă, format din tineri doctoranzi, postdoctoranzi, din toate domeniile de cercetare ale universităţii. Una dintre activităţile proiectului vizează transferul cunoştinţelor către mediul economic şi crearea unei fuziuni între teorie şi practică“, a declarat prof. dr. ing. Gabriela Bahrim, prorectorul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, coordonatorul proiectului.

Citit 1269 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.