15 la sută dintre absolvenţii de gimnaziu au legat şcoala de gard. Totul despre admiterea la liceu şi profesională 2019

15 la sută dintre absolvenţii de gimnaziu au legat şcoala de gard. Totul despre admiterea la liceu şi profesională 2019
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Aproape 700 dintre elevii care au fost înscrişi în clasa a VIII-a anul acesta nu se mai regăsesc pe listele celor care vor susţine luna aceasta Evaluarea Naţională. Dacă la începutul anului erau în clasa a VIII-a 4.600 de elevi, la examenul pentru finalizarea gimnaziului s-au înscris doar 3.902.

Prin urmare, 15 la sută din generaţie a renunţat din start să susţină acest examen. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că e vorba de elevii rămaşi corigenţi sau de cei care au abandonat de fapt studiile, dar încă se află în evidenţele şcolare.

Deşi altceva şi-au propus liceele pentru anul acesta, ministrul Educaţiei a obligat fiecare judeţ ,pe ultima sută de metri, să taie din clasele de liceu şi să le transfere la şcolile profesionale. Broşura care a apărut cu o lună întârziere arată că sunt 4.676 de locuri la clasa a IX-a, dintre care 3.416 locuri la liceu şi 1.260 la profesională.

Prin urmare, câteva licee tehnologice au fost obligate să facă doar o singură clasă de liceu, uneori chiar cu două specializări, ca să nu piardă acreditarea, aşa cum e cazul Liceului Tehnologic "Radu Negru", şi una sau mai multe clase de profesională. Printre ciudăţeniile unei astfel de măsuri luate după ureche şi peste noapte se numără şi faptul că unul dintre liceele tehnologice din Galaţi nu mai are nicio clasă la liceu filieră tehnologică, ci doar la filiera teoretică. Aşa este cazul Liceului Tehnologic "Anghel Saligny", care va avea la admitere la liceu doar o clasă de filologie, profilul tehnologic fiind reprezentat doar de şcoala profesională, unde i s-a alocat doar o clasă cu 14 locuri pentru instalator tehnico-sanitar şi de gaze şi 14 locuri pentru zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar, meserii cu cerere mare pe piaţa de muncă, dar care pregătesc foarte puţini elevi.

Top 10 specializări la care s-a intrat anul trecut cu medii mari

Cum anul acesta sunt cu aproape 300 de locuri la liceu mai puţine decât anul trecut, e de aşteptat ca media cu care se va intra la admitere să crească uşor.

Ca în fiecare an, bătălia cea mai mare se va da pe locurile de la liceele teoretice, specializările cele mai căutate fiind cele de matematică-informatică.

Aşa cum reiese din broşura de admitere, specializările unde s-a intrat anul trecut cu mediile cele mai mari sunt: Ştiinţele naturii, bilingv engleză CNVA - 9,57; Matematică-informatică bilingv engleză CNVA - 9,53; Matematică - informatică CNVA - 9,51; Filologie bilingv engleză - 9,33; Matematică-informatică Colegiul "C. Negri" - 9,21; Matematică-informatică bilingv engleză Colegiul "C. Negri" - 9,10; Matematică informatică bilingv engleză la CNMK - 9,02, Ştiinţe sociale intensiv franceză CNVA - 9,02; Matematică-informatică CNMK - 9,00 şi Ştiinţe ale naturii Colegiul "C. Negri" - 8,98.

Evaluarea Naţională va avea loc în perioada 18-29 iunie, iar admiterea se va realiza între 3 şi 12 iulie.

Citit 2660 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2019 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.