Proba la Limba şi literatura română, subiect de glume

Proba la Limba şi literatura română, subiect de glume
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Doar 269 de absolvenţi de gimnaziu din judeţul Galaţi au lipsit la prima probă a examenului de Evaluare Naţională, cea la Limba şi literatura român, ne-a informat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

De la preşedinta comisiei judeţene de examen, inspectoarea general-adjunctă Pompilia Chifu, am aflat că au participat la Evaluarea Naţională 3.656 din cei 3.925 de candidaţi înscrişi.

Fiind şi profesor de Limba şi literatura română, aceasta ne-a declarat că subiectele au fost pentru majoritatea elevilor de dificultate medie. "Chiar dacă nu îmi amintesc să se fi dat până acum genul dramatic la clasa a VIII-a, ei au învăţat trăsăturile acestor opere. E drept, textul lui Lovinescu este un pic mai greoi pentru clasa a VIII-a. Nici compunerea de la ultimul subpunct, cea cu povestirea unei întâmplări petrecute în timpul unei lecturi nu ridică probleme, atâta timp cât elevii urmăresc structura unui text narativ. Departajarea se va face probabil la noţiunile de gramatică, acolo unde au avut de scris despre modul în care s-au format unele cuvinte sau de analizat propoziţiile dintr-o frază", a explicat Pompillia Chifu.

Profesoara Valentina Braşoveanu, de la Colegiul Naţional "C Negri", e de părere că subiectele au fost ofertante şi generoase: "Nu s-a mai dat până acum genul dramatic, dar elevii au ieşit încântaţi din examen, pentru că au studiat această lecţie chiar în ultimul semestru din clasa a VIII-a, deci materia a fost proaspătă. Nici compunerea, nici subiectele de gramatică nu au ridicat prea mari probleme, deci elevii buni şi foarte buni vor lua note foarte mari. Nu ştiu cum se va face departajarea", a spus Valentina Braşoveanu.

De partea cealaltă, modul în care a fost formulat ultimul subiect a stârnit un val de amuzament în mediul on-line, deoarece formularea lăsa loc unor diverse interpretări: "Redactează o naraţiune, în care să prezinţi o întâmplare, petrecută acasă sau la şcoală, în timpul unei activităţi de lectură". "În timp ce citeam s-a întrerupt curentul. Și n-am mai văzut nimic și m-am culcat" sau "În timp ce mă aventuram să lecturez cerința de la subiectul II, punctul B, am murit de râs și am căzut de pe scaun…" sau "Câte întâmplări se pot petrece în timpul unei activități de lectură pe care nu ai avut-o niciodată" sunt doar câteva dintre glumele postate pe internet.

Şi elevii cu care am discutat ne-au spus că au dat răspunsuri variate la acest subiect: în timp ce unii au scris chiar că s-a întrerupt curentul, alţii au povestit întâlniri imaginare cu personajele sau chiar cu autorii cărţilor respective.

Citit 2250 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2019 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.