Chiul masiv în unele şcoli, la Evaluare Naţională

Chiul masiv în unele şcoli, la Evaluare Naţională
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Dacă accesezi paginile cu rezultatele la Evaluarea Naţională, dincolo de locul fruntaş pe care îl ocupă Galaţiul la promovare în ierarhia naţională, se pot observa şi lucruri mai puţin plăcute. Sunt şcoli unde numărul absenţilor trece de 50 la sută, şi în rural, şi în urban, iar puţinii candidaţi care s-au prezentat la examen nici n-au reuşit să obţină o medie de 5,00.

Deşi procentul de promovare pe judeţul Galaţi înainte de contestaţii este de peste 80 la sută, ceea ce propulsează judeţul pe locul al cincilea la nivel naţional, dacă s-ar calcula rata de promovare la întreaga generaţie, procentul ar scădea destul de mult. Doar 2.930 de elevi au reuşit să obţină medii peste 5,00, dintre cei 4.600 de elevi înscrişi în evidenţele şcolare la începutul clasei a VIII-a. Prin urmare, 1.670 de elevi din actuala generaţie fie nu au dat Evaluarea, fie nu au reuşit s-o promoveze. Ceea ce înseamnă că numai 63,69 dintre elevii care au fost înscrişi la începutul anului şcolar în clasa a VIII-a au reuşit să treacă cu bine examenul de finalizare a studiilor.

Nu avem o evidenţă a instiituţiilor "fruntaşe" de la care elevii nici nu au mai ajuns să se înscrie în examen, însă se poate descoperi pe listele rezultatelor dând click pe numele şcolilor, că sunt instituţii unde candidaţii au chiulit în masă. Iar fenomenul se întâmplă şi în mediul rural, dar şi la unităţile de învăţământ din oraşe.

De exemplu, la Şcoala Nr. 18, dintre cei 62 de candidaţi înscrişi, 37 nu s-au prezentat la examen, în timp ce la Şcoala Nr. 16, dintre cei 34 de caandidaţi au absentat 20. Nici Şcoala Nr. 19 nu stă foarte bine la prezenţă. Pe listele de înscrişi au ajuns doar cinci elevi, dintre care doi au chiulit. Dintr-un minim de 15 elevi cât trebuie să aibă o clasă, zece nici nu s-au înscris la examen, doi au lipsit, unul nu a promovat. Doar doi au reuşit să obţină medie peste 5,00.

Situaţii asemănătoare s-au întâmplat şi la Tecuci, la Şcoala "Gheorghe Petraşcu", unde dor şapte candidaţi s-au înscris la examen, iar cinci dintre aceştia au lipsit. Din cei doi prezenţi, doar unul a reuşit să obţină medie de promovare. La Şcoala "Nicolae Bălcescu" e şi mai rău. Dintr-un minim de 15, doar trei s-au înscris la examen, dar şi aceştia au dat bir cu fugiţii de la probe.

În comune, astfel de exemple am găsit la Şcoala Nr. 3 Măstăcani şi la Şcoala Nr. 1 din Frumuşiţa, fiecare cu câte 13 înscrişi şi câte şapte absenţi. La Odaia Manolache au lipsit nouă din 14 candidaţi. La Jorăşti, din 18 înscrişi, 13 au lipsit. Dintre cei cinci prezenţi a promovat doar unul. La fel, la Şcoala "Victor Ion Popa" din Iveşti s-au înscris opt, s-au prezentat doar patru şi n-a luat niciunul peste 5,00. La Şcoala "Natalia Negru" din Buciumeni, jumătate dintre cei şase candidaţi au absentat. Dintre cei trei prezenţi, a promovat doar unul. La Toflea, nouă din 11 candidaţi au lipsit, iar cei doi prezenţi n-au luat peste 5,00.

Citit 3741 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2019 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.