Tabără gratuită de astronomie în pădure

Tabără gratuită de astronomie în pădure
Două zile cu ochii la stele
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Asociația "Măcinii mei de piatră", în colaborare cu Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiințele Naturii Galaţi şi Astroclubul "Călin Popovici" condus de Ovidiu Tercu, organizează a treia ediţie a taberei de astronomie "Star Party Hercinic Terra One", în perioada 5-7 iulie, lângă localitatea Greci, judeţul Tulcea, în pădurea Crucele.

Vor fi două zile de petrecere, la care invitatele speciale vor fi stelele. Sunt aşteptaţi să participe gălăţeni de toate vârstele (elevi, studenţi, adulţi etc...) interesaţi de astronomie şi activităţi desfăşurate în natură, din zona localităţilor limitrofe munţilor Măcinului: Jijila, Măcin, Greci, Turcoaia, Cerna. Participarea este gratuită, anunţă organizaatorii.

În cele două nopţi se vor face observaţii astronomice realizate cu ajutorul instrumentelor optice puse la dispoziţie de Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galaţi. Prin observațiile astronomice care vor începe seara de la ora 22,00 se va urmări recunoaşterea principalelor stele şi constelaţii vizibile în această perioadă; observarea Lunii, în special a craterelor şi a altor forme de relief de pe Lună, observarea planetelor Jupiter și Saturn, a obiectelor deep-sky (nebuloase, galaxii şi roiuri de stele) şi a principalelor stele duble.

"Toate aceste activităţi vor deschide noi direcţii pentru înţelegerea astronomiei şi a contribuţiei ei la progresul social şi cultural, punând un accent special pe educaţie, pe vasta implicare publică şi atragerea tineretului spre acest domeniu ştiinţific", spune organizatorul taberei, Ovidiu Tercu.

Acesta explică celor care vor să participe şi cum se poate ajunge în tabără: dinspre DN 22 se intră pe drumul comunal din localitatea Greci (pe lângă popasul "Laura") şi se continuă până în zona giratorului din centrul localității. Se merge apoi înainte şi, după trecerea podeţului pe lăngă piaţa agroalimentară, se continuă pe str. Carabalu, pe zona asfaltată. La ieşirea din localitate, la poalele muntelui, se face dreapta pe drum negru, circa 2 km, şi în zona stânelor, unde este o fântână rustică, se află pădurea Crucele, unde este situată tabăra de astronomie.

Citit 2207 ori Ultima modificare Joi, 04 Iulie 2019 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.