Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Peste 100 de specialişti, cadre didactice şi doctoranzi din ţară dar şi din China, Turcia, R. Moldova, Slovenia şi Franţa au participat la Galaţi la cea de-a 9-a ediţie a Euroaliment, conferinţă internaţională organizată de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Având ca temă "Inovative minds for future food", manifestarea a reunit cele mai recente descoperiri pe proiectele în care S.I.A. este parteneră cu instituţii şi universităţi din ţară şi de peste hotare, scopul final fiind, aşa cum rezultă şi din titlu, o nutriţie sănătoasă. La deschiderea lucrărilor a participat şi prof. Mohamed Ketata, dir. regional al Biroului Europei Centrale şi de Est a Agenţiei Universitare a Francofoniei. De altfel, Euroaliment are, din 2015, o secţiune întreagă dedicată specialiştilor iubitori de limbă franceză, doctoranzilor care vin din ţările francofone şi partenerilor de proiecte din străinătate. Cea mai numeroasă delegaţie, formată din 16 persoane, a venit din Republica Moldova. “Colegii noştri şi doctoranzii Universităţii Tehnice a Moldovei au prezentat rezultatele cercetării pe diverse proiecte, de la valorificarea unor compuşi biologic activi din deşeurile alimentare, până la efectele microbicide şi inhibitoare ale microorganismelor patogene”, a explicat prof. dr. Rodica Sturza de la Facultatea de Tehnologia Alimentelor Chișinău. Invitații din Turcia, veniţi pentru prima dată la Galaţi, au promis că vor reveni: “Noi am prezentat o soluție inovativă şi ecologică de procesare termică a alimentelor lichide, ce s-a bucurat de succes în rândul agenților economici”, a declarat  prof. dr. Tuncay Yilmaz de la Universitatea Manisa Celal Bayar din Turcia. Iar invitații din Slovenia au venit cu un studiu despre beneficiile sucului de rodie. “A fost o ediție foarte reuşită, pentru că au participat foarte mulţi doctoranzi, ceea ce ne face să credem că există speranţă pentru profesioniştii de mâine care vor lucra în industria alimentară. Am pus bazele unor colaborări frumoase cu specialişti din străinătate în ceea ce priveşte identificarea de noi resurse, necesare pentru dezvoltarea şi construirea unor principii de bază pentru crearea alimentelor viitorului”, a declarat prof. dr. Camelia Vizireanu, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
În premieră, s-a organizat un workshop, prin care s-a deschis o colaborare strânsă între învăţământul superior din industria alimentară şi mediul economic și s-au creat premizele promovării inovării și a transferului de cunoaștere și de tehnologie în industria alimentară. Manifestarea a beneficiat de suportul financiar al Ministerului Educației Naționale (proiecte pentru activități studențești extracurriculare și prin proiectul EXPERT).
 

Citit 481 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2019 19:00

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro