Invenţii spectaculoase la Salonul UGALINVENT

Invenţii spectaculoase la Salonul UGALINVENT
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Românul s-a născut inventiv. Dovada se află la cea de-a patra ediţie a Salonului Inovării şi Cercetării UGALINVENT 2019, organizat în holul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, unde găseşti de toate.

De la haine funcţionale pentru copii, la cercei medicinali pentru reechilibrare energetică, un motor, primul din lume, cu ardere internă printat 3D, un ansamblu robotizat de sortare a deşeurilor după culoare, batoane din prune uscate, dressing pentru salată cu extract lipofil de tomate, un sistem de reciclare a sticlei sparte sau acoperişuri antistres.

Gălăţenii prezenţi la expoziţie au putut gusta bragă din cereale ecologice cu miere de albine, pe care, dacă inventatorul Cristian Gheorghe îşi va duce la bun sfârşit investiţia, o vom putea avea pe piaţă din 2020.

În cifre, UGALINVENT 2019 înseamnă 157 de participanţi de la 26 de instituţii, din care nouă sunt universităţi, cu prezenţe şi din Republica Moldova.

Submarin telecomandat care poate detecta muniţia

O gălăţeancă, absolventă a Academiei Forţelor Terestre din Sibiu, sublocotenent Ana Maria Covaci, a prezentat un submarin telecomandat care poate detecta muniţia de pe fundul apelor şi, ulterior, o poate distruge. “Submarinul Nautilius mac. 97 este rezultatul proiectului meu de licenţă, a fost testat într-un bazin, pe viitor va trebui să îi adaug mai multe specificaţii, pentru a-l face util în mediul subacvatic. Armata îl poate folosi cu succes în misiunile sale“, a declarat Ana-Maria.

Auberbeer - o bere sănătoasă, inspirată din natură

Cercetătorii de la SIA s-au prezentat în competiţie, printre altele, cu o băutură inedită: este vorba de un sortiment nou de bere cu extract din coajă de vinete, cu o valoare biologică ridicată, datorită aportului de antioxidanţi. “Coaja de vinete, un produs secundar, reprezintă o sursă bogată de compuşi bioactivi. Culoarea e roşiatică, gustul e acelaşi, însă adaosul creşte conţinutul de antociani, flavonoide şi compuşi fenolici”, a explicat una dintre iniţiatoare, prof. dr. Iuliana Aprodu.

Mâine este ziua Măgurele

Mâine este prezentat gălăţenilor cel mai important proiect românesc după 1989, laserul de la Măgurele, cel mai mare din lume. De la ora 9,00, vor susţine prelegeri, în Sala Senatului, specialişti de la Centrul Internaţional de Cercetare de la Măgurele: dr. Mircea Pentia, cercetător ştiinţific principal, dr. Dan Gabriel Ghiţa, director ELI-NP 2, Dragoș Şeuleanu, coordonatorul Compartimentului de Transfer Tehnologic și Comunicare, şi dr. Lucian Pintilie, director ştiinţific.

“Am invitat şi specialişti de la spitalele gălăţene pentru că cei de la ELI vin cu nişte propuneri concrete pe domeniul medicinei nucleare, am invitat, de asemenea, în afară de studenţi, masteranzi, doctoranzi şi elevi, pentru că pe viitor plănuim să facem vizite cu liceenii la Măgurele”, a declarat prof. dr. Cătălin Fetecău, directorul Reform şi organizator al UGALINVENT.

Salonului Inovării şi Cercetării UGAL INVENT 2019 se va încheia vineri, cu festivitatea de premiere.

Citit 6146 ori Ultima modificare Joi, 17 Octombrie 2019 01:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.