Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
2 comentarii

Vineri, 18 octombrie, a avut loc lasarea de carte a doamnei Doina Ruşti, „Homeric”, ultimul său volum, apărut la Editura Polirom. Poposea la Galaţi, păşind ca într-un alt veac în clădirea ce poartă numele marelui cărturar din ţinutul Covurluiului, primită cu flori, dulceţuri şi dracoline, ca la zaiafeturile boiereşti, decupate parcă din cărţile sale. În sala de festivităti a Colegiului Naţional "C. Negri", devenită neîncăpătoare, scriitoarea a interacţionat cu un public tânăr, care nu a precupeţit întrebările. Doina Ruşti fascinează ca personalitate multiplă: scriitor, profesor, scenarist. Absolventă de studii liceale clasice, latină şi greacă, autoarea trece din punct de vedere social prin multiple forme de realizare a potenţialului intelectual şi creator. Profesor de liceu, profesor universitar, autor de manuale şcolare, autor de auxiliare pentru examenele naţionale sau enciclopedii, Doina Ruşti se desăvârşeşte în ficţiune, acolo unde îşi foloseşte toată erudiţia pentru a crea lumi, spaţii culturale, spaţii temporale sau atemporale. Lumile Doinei Ruşti, ca scenarist, ajung, mai nou, la Cannes şi iau premii. „Poţi să scrii până nu citeşti?”, este o întrebare din sală. Răspunsul a venit scurt: „Da, poţi să scrii, dar după 40 de pagini nu mai ai ce spune!”. Pentru că nu poţi să creezi lumi fără a cunoaşte lumea, nu poţi să spui poveşti fără să cunoşti poveşti. Doina Ruşti este un autor care nu revendică doar lumi trecute, ci aduce din contemporaneitate imediată lumea dură a copiilor traficaţi, în „Lizoanca la 11 ani”, roman apărut în 2009, care a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, sau ecouri ale comunismului românesc, în „Fantoma din moară”, 2008, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România. Lumile trecute sunt situate în epoca fanariotă, „Mâţa Vinerii” (2017), „Manuscrisul fanariot” (2015) ş.a. Ultimul său roman, „Homeric”, recompune minuţios un Bucureşti fanariot, cu toate moravurile epocii, în care fantasticul şi fantasmele se împletesc într-un text enigmatic care te ţine cu sufletul la gură şi nu se lasă decriptat decât în final.
Evenimentul de la CNCN a avut loc la iniţiativa catedrei de limba şi literatura română, cu sprijinul doamnei inspector general-adjunct Pompilia Chifu şi al doamnei inspector de specialitate Daniela Nistor.

Citit 1399 ori Ultima modificare Marți, 22 Octombrie 2019 19:25

2 comentarii

 • postat de anonim Miercuri, 23 Octombrie 2019 11:57 213.233.85.*** Link la comentariu
  0
  3

  Felicitări Eva pentru implicare! Felicitări pentru acest articol care pune în evidenta importanta culturii în rândul tinerilor! Felicitări tuturor celor implicați! S-a dovedit încă odată ca actul de cultura este la el acasă, adică la CNCN, unde interacționează perfect relatia: cultura-profesor-elev! Felicitări maxime Eva!

  Raportează
 • postat de Alexandrescu Ioan Miercuri, 23 Octombrie 2019 11:17 109.102.62.*** Link la comentariu
  0
  3

  Frumos cum numai in lumea literara se mai poate intampla.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.