Tradiţii şi matematică, într-un proiect Erasmus

Tradiţii şi matematică, într-un proiect Erasmus
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Şcoala "Gh. Constantin Marinescu" este parteneră şi iniţiatoare în proiectul Erasmus+ „STEAM Time - Solve UNESCO Crime”, ce vizează dezvoltarea competenţelor matematice și cunoaşterea patrimoniului UNESCO. Participanții din Croația, Italia, Olanda, Polonia şi echipajul gazdă au desfăşurat activități diverse care au vizat rezolvarea unor probleme de matematică, excursii la monumentele din patrimoniul UNESCO şi socializarea.

Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare în holul şcolii, şi-au prezentat orașele din care provin şi au asistat la cursuri. Elevii şi profesorii îmbrăcaţi în costume populare au recitat poezii, au dansat și le-au adresat întrebări oaspeților. A doua zi a fost destinată excursiei în Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Plimbarea cu barca printre nuferi şi plauri a reprezentat un moment inedit, deoarece, pentru cei mai mulți tineri, natura sălbatică este cunoscută mai ales din filmele documentare. Ziua următoare a fost dedicată folclorului românesc. În satul Șivița, la Muzeul "Vatra cu Dor", am fost întâmpinați de meșterul popular Paul Buța. Aici copii au aflat despre rolul măştilor populare în cadrul sărbătorilor de iarnă, au lucrat în atelierul de olărit și au gustat gogoşi tradiționale.

Următorul popas a fost în Pădurea Gârboavele, unde ansamblul de dansuri condus de Virgil Tăbuş ne-a prezentat "Căluşarul". În zilele următoare, oaspeţii şi gazdele au mers în vizită la mănăstirile din nordul Moldovei, Humor şi Voroneţ. Apoi au fost cazaţi la Sighişoaara. După o vizită în cetate, ne-am îndreptat către satul Viscri, din patrimoniul UNESCO. Biserica fortificată păstrează încă vii ecourile unui trecut zbuciumat, când bărbaţii veneau la slujbă înarmaţi. Festivitatea de premiere a avut loc în ultima seară la Bucureşti. Aici a fost subliniat faptul că fiecare participant este un ambasador al ţării şi culturii sale, care consolidează la nivel individual o nouă viziune asupra viitorului comun. În lumea în care se vor maturiza copiii de azi, graniţele fizice şi barierele lingvistice vor deveni desuete.

Citit 2697 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.