INEDIT la Universitatea ”Dunărea de Jos” | Primul doctorat în Inginerie şi management în Agricultură

INEDIT la Universitatea ”Dunărea de Jos” | Primul doctorat în Inginerie şi management în Agricultură
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cel mai nou domeniu de doctorat de la UDJG, “Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală” îşi arată roadele: inginer Constanţa Băcanu Șerban de la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor din Brăila a susţinut vineri teza de doctorat cu tema: „Cercetări privind influența factorilor pedoclimatici asupra producției și indicilor de calitate ai grâului semincer din judeţul Brăila”, sub coordonarea prof. dr. ec. ing. habilitat Silvius Stanciu.

Lucrarea a avut ca principal obiectiv evaluarea comportării soiurilor de grâu destinate producţiei semincere în condiţiile climatice din judeţul Brăila, cu identificarea unor varietăţi valoroase din punct de vedere al productivităţii şi calităţii recoltei, cu stabilitate şi adaptabilitate la caracteristicile chimice ale solului, la condiţiile variabile de temperatură şi de precipitaţii.

“Preocupările privind producerea seminţelor certificate reprezintă o activitate complexă, de importanţă naţională, fiind un domeniu prioritar atât pentru specialişti, cât şi pentru fermierii care se ocupă de multiplicarea, prelucrarea şi comerțul cu seminţe certificate, asigurând necesarul pentru producătorii agricoli autohtoni, dar şi un potenţial produs de export pe piaţa europeană şi internaţională. Cercetările întreprinse de doctorandă sunt complexe şi au presupus în toţi aceşti trei ani identificarea soiurilor de cereale valoroase în diferite condiţii de cultură (sol, secetă, precipitaţii excedentare). Experimentele au vizat opt soiuri de grâu, din care patru autohtone, aparţinând Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea (Glosa, Litera, Izvor, FDL Miranda) şi patru varietăţi franţuzeşti (Apache, Avenue, Sorrial, Solveig), care au fost cultivate în patru zone agricole din localităţile Gemenele, Tudor Vladimirescu, Rîmnicelu şi Movila Miresii, în soluri diferite. Soluţiile tehnice propuse în urma cercetării pot reprezenta instrumente utile fermierilor specializaţi în producţia de seminţe certificate, la nivel local şi naţional, asigurând baza unei producţii cerealiere de calitate”, a explicat coordonatorul lucrării, Silvius Stanciu.

În prezent, în ţara noastră suprafețele agricole cultivate cu grâu comun acoperă circa 2,1 milioane hectare, cu o productivitate medie de 4.800 kg/ha. Pentru producţia grâului semincer, suprafaţa agricolă alocată este de 88.000 ha, din care circa 70.000 sunt destinate obţinerii de seminţe de grâu comun. La nivelul judeţului Brăila, există la acest moment aproximativ 4.000 de hectare de loturi semincere de grâu.

Citit 2474 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2019 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.