Comunismul, între spaimă de trecut şi nostalgie

Comunismul, între spaimă de trecut şi nostalgie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Conferinţa internaţională "Thirty Years since the Fall of Communism: Visual Narratives, Memory and Culture", organizată de Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, Facultatea de Litere şi Facultatea Transfrontalieră, a reunit la Galaţi filologi, specialişti în studii culturale, istorici, sociologi, antropologi din opt state, care au încercat să răspundă la întrebarea: cum ar trebui să ne raportăm la comunism şi care e lecţia acestei perioade.

Printre ei s-a numărat şi Ying Zhu, profesor de studii cinematografice la Departamentul de Cultură Media al City University din New York și conducătoarea unui centru de cercetare pe cinematografie la Academia de Film de la Baptist University din Hong-Kong. "Lucrările au fost interesante şi folositoare și am avut o experiență încântătoare la Galați. E vorba despre o analiză, în al 30-lea an, un prilej relevant de comemorare, mai ales că trebuie să ne uităm la ceea ce am realizat şi către ce ne îndreptăm. Am vorbit despre nostalgie și nostophobie (opusul nostalgiei, teama de a se întoarce în trecut, respingerea trecutului) ca fiind două fețe ale aceleiași monede, fenomene experimentate de toţi cei care au trecut prin experienţa comunismului, fie în ţările est-europene, fie în alte state. Pe de o parte, avem de luptat cu amintirile unui sistem opresiv, care a adus multă suferinţă, pe de altă parte, cu nostalgia unei vieţi simple şi mult mai sigure în acele vremuri. Știm cu toții că memoria nu este pură şi definitivă, amintirile reprezintă de fapt o reconstrucţie a trecutului. Am văzut cum ar trebui să ne raportăm la evenimentele din acea perioadă şi am ajuns la concluzia că, atât în lumea artelor vizuale cât şi în cea a literaturii, depinde foarte mult de perspectiva pe care o avem asupra lucrurilor. Iar concluziile nu sunt, niciodată, definitive", a declarat Ying Zhu.

Evenimentul ştiinţific interdisciplinar unic a avut şapte secţiuni tematice şi a reunit peste 40 de lucrări. Prof. dr. Michaela Praisler şi prof. dr. Ioana Mohor-Ivan, de la Facultatea de Litere, au prezentat rodul cercetării lor: o analiză amănunţită a filmelor migraţiei româneşti în perioada deschiderii graniţelor, imediat după ’89. Printre invitaţii de seamă s-a numărat şi dr. Gerard Weber, profesor asociat la Departamentul de Ştiinţe Sociale Bronx Community College de la City University of New York, aflat într-un stagiu de cercetare la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie.

Citit 1466 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2019 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.