Nouă medalii de aur şi un trofeu pentru Universitate

Nouă medalii de aur şi un trofeu pentru Universitate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nouă produse prezentate, nouă medalii de aur şi un trofeu pentru întreaga echipă. Acesta este rezultatul participării Universităţii “Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor şi Facultatea Transfrontalieră, la INFOINVENT-Expoziţie Internaţională Specializată în domeniul proprietăţii intelectuale, creativităţii şi inovării, de la Chişinău.

Printre produsele apreciate s-au numărat parizerul cu şrot de cătină, cu cătină uscată sau cu cătină şi sânge, prezentat ca soluţie de înlocuire parţială sau totală a azotitului de sodiu din preparatele din carne, pâinea cu proteine din peşte şi din nou, pulberea cu extracte microîncapsulate din orez negru şi lavandă, Purple Lavania. “Am reconfirmat şcoala gălăţeană de industrie alimentară. În plus, ne bucurăm să vă spunem că predăm ştafeta şi sunt tot mai mulţi cercetători tineri care ne continuă preocupările, ceea ce ne bucură foarte mult”, a declarat în deschiderea conferinţei de presă prof. dr. ing. Petru Alexe, unul dintre cei premiaţi.

Pâinea cu proteine din peşte

Pâinea echilibrată cu proteine din peşte este o soluţie pentru comunităţile mai sărace, spun specialiştii. “Pâinea este, în formula tradiţională, un produs dezechilibrat, căruia îi lipsesc câţiva aminoacizi esenţiali. Noi ne-am gândit să completăm compoziţia cu proteine de peşte, care aduc îmbunătăţiri evidente formulei nutriţionale. Preţul va fi un pic mai mare, dar o gândire coerentă poate propune subvenţionarea acestuia. În plus, noi am gândit inclusiv valorificarea superioară a oricărui produs din peşte, chiar a peştelui aproape de deşeu, ceea ce, din punct de vedere economic, constituie un avantaj. Această proteină, care nu are miros, poate fi obţinută din orice peşte”, a declarat prof. dr. ing. Petru Alexe.

Produse premiate în curs de brevetare şi lecţii despre încapsulare

Alte produse premiate la INFOINVENT de către AGEPI sunt: ingrediente naturale pe bază de extracte antocianice din coji de vinete şi bacterii lactice microîncapsulate, testate pe îngheţate, creme pentru prăjituri, bere sau jeleuri; ingrediente naturale pe bază de antociani din pieliţă de struguri microîncapsulate în hidrogeluri din proteine din zer, testate pe smântână fermentată şi iaurt; ingrediente multifuncţionale din extract de coajă de ceapă, cu puternice valori antioxidante, anticancerigene şi antidiabetice, testate pe biscuiţi aperitivi şi sos pe bază de iaurt şi o cultură starter artizanală, produs liofilizat (uscat) obţinut din granule de chefir de lapte.

“Pe lângă aceste premii importante cu care UDJG s-a întors, am interacţionat cu instituţii, persoane, am pus bazele unor colaborări, atât în zona cercetării, cât şi în cea de educaţie. Eu, împreună cu prof. Maricica Stoica am predat câteva lecţii despre încapsulare şi despre food neophobia (teama de alimente noi) studenţilor şi elevilor de la Universitatea din Hanoi, Vietnam, care s-au arătat interesaţi să vină să studieze la SIA pe viitor,” a declarat Cristian Dima de la SIA. La ediţia a XVI-a a INFOINVENT au fost prezentate idei şi inovaţii ale cercetătorilor din Republica Moldova, România, Portugalia, Coreea şi Vietnam.

 

Citit 2388 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2019 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.