Invenţii premiate în 2019, gata de produs în serie în 2020. Reușite ale gălăţenilor

Invenţii premiate în 2019,  gata de produs în serie în 2020. Reușite ale gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cadrele didactice de la Facultatea de Știinţe şi Industrie Alimentară au câştigat anul trecut o serie de premii pentru inventarea unor produse revoluţionare care ar putea fără probleme să intre anul acesta în producţie de serie.

Aditivi-coloranţi din extracte de coajă de ceapă galbenă şi coajă de vinete

Două echipe formate din profesori şi mai mulţi doctoranzi de la S.I.A. au creat un ingredient multifuncţional microîncapsulat pe bază de extracte din coji de ceapă galbenă şi, respectiv, un ingredient pe bază de compuşi antocianici obţinuţi din cojile de vinete. Ambele sunt produse obţinute prin liofilizare (uscare prin îngheţare) ce conţin şi bacterii lactice, utile organismului uman şi pot fi folosite cu succes la colorarea alimentelor şi nu numai. Cadrele didactice care au participat la activitatea de cercetare din spatele produselor inovative sunt: prof. Gabriela Râpeanu, prof. Gabriela Bahrim, prof. Nicoleta Stănciuc.

 

“Cercetările noastre se aliniază trendului internațional zero waste, prin urmare am valorificat cojile de ceapă și pe cele de vinete ca surse de compuși valoroși, cu proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene. Ideea este ca invențiile noastre să treacă în următoarea etapă, aceea de testare de piață, pentru ca ingredientele să ajungă în diferite produse, ca surse de culoare și antioxidanți”, a declarat prof. dr. Nicoleta Stănciuc de la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. Produsul din coajă de vinete a fost testat în îngheţată, în jeleuri, creme pentru prăjituri şi iaurturi iar cel cu ceapă în sosuri pentru dressing. Cele două invenții au fost premiate cu medalia de aur la Infoinvent, la Chişinău şi cu medalia de argint la Ugal Invent, salonul internaţional de prezentare a celor mai recente invenţii şi inovaţii de la “Dunărea de Jos”.

Pulbere folosită în fermentaţia laptelui

Tot prin liofilizare, de data aceasta a chefirului, două cercetătoare de la S.I.A. (dr. ing. Mihaela Cotârleţ şi conf. dr. Aida Vasile) au creat o pulbere folosită cu succes în fermentaţia laptelui. Produsul nou obţinut prin uscarea chefirului la -42 de grade reduce cantitatea de cultură folosită în fermentaţii, îşi păstrează proprietăţile, se depozitează mult mai uşor şi este mai eficient economic. Echipa, sub coordonarea prorectorului Gabriela Bahrim, a creat aceste granule din chefirul de lapte în parteneriat cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Produse Biologice din Bucureşti. “Aceaste granule au aplicaţii biotehnologice în fermentaţia laptelui, dar şi a produselor derivate, cum ar fi colostru sau zer, cu ajutorul lor obţinându-se alimente benefice pentru sănătatea consumatorului”, a explicat Mihaela Cotârleţ de la S.I.A. Invenţia a fost răsplătită cu aur la Infoinvent.

Citit 2271 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.