Dascăli, la 50 de ani de la absolvirea liceului

Dascăli, la 50 de ani de la absolvirea liceului
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Sună clopoțelul. Promoția anului 1971, vreo 70 de educatoare și învățători, a răspuns "Prezent" la chemarea organizatorilor pentru aniversarea celor 50 de ani de la terminarea liceului, dar și pentru aniversarea celor 70 de ani de viață împliniți de fiecare dintre colegi.

Evenimentul nu s-a desfășurat, așa cum eram obișnuiți, în aula liceului, din cauza pandemiei. Doamna profesoară de Limba română Mary-Vona Răduț și noi, cei 70 de foști elevi, încă tineri, frumoși, optimiști, am dorit să ne reîntâlnim pentru a sărbători împreună o jumătate de veac de când am spus "Adio" uniformei de liceu și am făcut ultimii pași spre ieșirea în vâltoarea lumii pentru a ne construi cariera aleasă. Cu voci tremurânde și puternice, cu lacrimi ascunse sub gene, am cântat împreună "Gaudeamus Igitur", acompaniați de zgomotul din traficul urbei. Doi copii drăgălași ne-au încântat cu un moment poetic și ne-au oferit bomboane preparate în anul 1971 și care expiră în anul 2051. Colegul Stan Andrei, echipat într-un costum alb de protecție anti-COVID, s-a revoltat împotriva virusului, a pandemiei, prin versuri meșteşugite, așa cum numai el știe să creeze. Doamna profesoară, deși abia venise din Anglia, a participat alături de noi la ineditul eveniment, aducând un elogiu învățătorului care naște în elev dorința de a învăța pe parcursul întregii vieți.

Suntem o generație puternică, a celor aleși acum o jumătate de secol, însemnată cu vocația dăruirii.  Am avut timp să dezlegăm traista cu amintiri ca la fiecare întâlnire de promoție și să împărtășim experiențele, realizările, eșecurile și trăirile proprii din perioada în care nu ne-am văzut, să rememorăm clipele frumoase și să ne distrăm împreună la restaurantul "Perla Dunării".

Proiecția PowerPoint cu imagini din anii de liceu - practica pedagogică ce se făcea chiar din anul I, practica agricolă, plantare de arbori, excursii împreună cu diriginții, activități sportive, banchetul de absolvire, piese de teatru regizate de doamna profesoară Mary-Vona Răduț, imagini de la toate întâlnirile de promoție - a readus la viață amintiri de neuitat.

Recunoștință și respect pentru toți profesorii severi și totodată foarte apropiați de noi, care ne-au influențat viața într-un fel sau altul, existența, cariera. Acum, la cei 70 de ani, sunt mulțumită de tot ceea ce am făcut în viață, de ceea ce sunt și de noile mele îndeletniciri.

Citit 5949 ori Ultima modificare Vineri, 01 Octombrie 2021 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.