Dascăli, la 50 de ani de la absolvirea liceului

Dascăli, la 50 de ani de la absolvirea liceului
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Sună clopoțelul. Promoția anului 1971, vreo 70 de educatoare și învățători, a răspuns "Prezent" la chemarea organizatorilor pentru aniversarea celor 50 de ani de la terminarea liceului, dar și pentru aniversarea celor 70 de ani de viață împliniți de fiecare dintre colegi.
Evenimentul nu s-a desfășurat, așa cum eram obișnuiți, în aula liceului, din cauza pandemiei. Doamna profesoară de Limba română Mary-Vona Răduț și noi, cei 70 de foști elevi, încă tineri, frumoși, optimiști, am dorit să ne reîntâlnim pentru a sărbători împreună o jumătate de veac de când am spus "Adio" uniformei de liceu și am făcut ultimii pași spre ieșirea în vâltoarea lumii pentru a ne construi cariera aleasă. Cu voci tremurânde și puternice, cu lacrimi ascunse sub gene, am cântat împreună "Gaudeamus Igitur", acompaniați de zgomotul din traficul urbei. Doi copii drăgălași ne-au încântat cu un moment poetic și ne-au oferit bomboane preparate în anul 1971 și care expiră în anul 2051. Colegul Stan Andrei, echipat într-un costum alb de protecție anti-COVID, s-a revoltat împotriva virusului, a pandemiei, prin versuri meșteşugite, așa cum numai el știe să creeze. Doamna profesoară, deși abia venise din Anglia, a participat alături de noi la ineditul eveniment, aducând un elogiu învățătorului care naște în elev dorința de a învăța pe parcursul întregii vieți.
Suntem o generație puternică, a celor aleși acum o jumătate de secol, însemnată cu vocația dăruirii.  Am avut timp să dezlegăm traista cu amintiri ca la fiecare întâlnire de promoție și să împărtășim experiențele, realizările, eșecurile și trăirile proprii din perioada în care nu ne-am văzut, să rememorăm clipele frumoase și să ne distrăm împreună la restaurantul "Perla Dunării".
Proiecția PowerPoint cu imagini din anii de liceu - practica pedagogică ce se făcea chiar din anul I, practica agricolă, plantare de arbori, excursii împreună cu diriginții, activități sportive, banchetul de absolvire, piese de teatru regizate de doamna profesoară Mary-Vona Răduț, imagini de la toate întâlnirile de promoție - a readus la viață amintiri de neuitat.
Recunoștință și respect pentru toți profesorii severi și totodată foarte apropiați de noi, care ne-au influențat viața într-un fel sau altul, existența, cariera. Acum, la cei 70 de ani, sunt mulțumită de tot ceea ce am făcut în viață, de ceea ce sunt și de noile mele îndeletniciri.

Citit 4240 ori Ultima modificare Vineri, 01 Octombrie 2021 23:39

2 comentarii

 • postat de Marin Oanea
  Luni, 11 Octombrie 2021 16:07
  5.13.132.***
  În calitate de organizator al acestei întâlniri, mă simt nevoit să fac unele aprecieri cu privire la comentariul făcut de dl Radu Giușcă, o persoană pe care o cunosc și o respect, dar în această situație nu sunt de acord cu poziția dumnealui, nici nu vreau să se supere pe mine și nici să intru în polemică.
  Nu mă așteptam la un comentariu atât de (prea) acid la adresa conducerii liceului, cu concursul căreia am organizat și alte întâlniri și am beneficiat de înțelegere și ajutor.
  De asemenea, Inspectoratul școlar nu are niciun amestec în organizarea unor astfel de evenimente. De unde atâta ură?
  La cererea colegilor, am adresat conducerii liceului o cerere, deși, eu personal, anticipasem rezultatul, fiind la curent cu ordinul dat de către guvern, deoarece am părăsit învățământul în anul școlar precedent. Eram conștient și ce riscă directorul școlii dacă ar fi dat curs acestei cereri. Iată răspunsul conducerii:
  „Buna ziua,
  Din pacate, odata cu inceperea pandemiei nu am mai putut organiza astfel de evenimente in incinta scolii. In plus, luni, 13.09.2021, incep cursurile scolare si conform legii, fiecare spatiu din scoala este dezinfectat cu firma autorizata in saptamana 6.09 - 10.09.2021. Ca urmare, va rugam sa intelegeti ca pentru noi primeaza sanatatea elevilor si a cadrelor didactice, astfel incat sa putem incepe cursurile in siguranta.

  Director,
  Prof Andra Ionescu”
  Cred că e clar!
  Mi s-a părut că toată lumea a înțeles despre ce este vorba...
  Iau vina asupra mea și îmi cer scuze!
  Sper să nu fii supărat pe mine, dragă Radule!
  0
  0
  Raportează
 • postat de giușcă
  Vineri, 08 Octombrie 2021 20:51
  62.231.94.***
  Am participat la acest eveniment alături de soție fiind și ea una dintre colegele educatoare.Spre surprinderea mea,nu au primit acceptul de a se organiza în Aula liceului pentru a face prezența clasei,a schimba opinii despre evenimentele derulate până la această dată. Conducerea școlii și a inspectoratului școlar nu au permis intrarea acestora în„ Liceul” în care s-au pregătit, din motive numai de ei știute !!!!!!! Conducătorii acestor instituții sunt corijenți atât la educație, socializare, poate ar fi fost cazul să susțină asemenea evenimente și să vadă că sunt în discordanță totală față de aceste timpuri, dar această generație de parveniți în funcții de conducere pe criterii politice,să le dea o lecție de aroganță de proastă creștere,de lipsă de respect, total, față de niște oameni foarte apreciați de copiii și părinții acestora. Rușine atât conducerii Liceului dar mai ales Inspectoratului școlar Galați care ,organiza mai acum câteva luni cursuri de numerologie!!!!!!..... Acțiunea și-a urmat cursul ,colegii au savurat aceste timpuri ale aroganților care ne conduc și au
  continuat programul ce și l-au stabilit. Acești conducători ce nu respectă nimic, care nu au respect față de oamenii,educatorii,învățătorii,formatorii de opinii,........nu respectă nimic.Dar ei nu vor ajunge niciodată la performanțele acestor cadre didactice pe care personal le felicit și le urez să continuie pe drumul care au pornit,și să ignore acești vremelnici care se află la conducere.Încă o dată rușine tuturor celor care conduc ,atât Școala Gălățeană!!!!!!!......Rușine să vă fie!!!!!!........tuturor. Sunteți atât de josnici ,atât de parveniți,atât de impostori,și nu cred că sunteți reprezentanții Gălățenilor.......Să vă fie rușine!!!!!!!!!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.