Grădiniţa cu finanţare europeană a rămas fără constructor. Istoria unui proiect cu fonduri UE

Grădiniţa cu finanţare europeană a rămas fără constructor. Istoria unui proiect cu fonduri UE
Imagini puse la dispoziţie de Flavia Susnoschi
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Contestată vehement de unii dintre locuitorii zonei, care au încercat chiar să blocheze proiectul, grădiniţa care ar fi trebuit ridicată cu fonduri europene în Ţiglina II a rămas fără constructor. Situaţia a fost sesizată în plenul recentei şedinţe ordinare a Consiliului Local de către consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi.

"La noua grădiniţă din Ţiglina II, de trei luni nu se mai întâmplă nimic", a adus în atenţie consiliera USR PLUS Flavia Susnoschi situaţia şantierului de lucrări de pe strada Constructorilor. Răspunsul a venit din partea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, care cunoştea situaţia acestui proiect: "Societatea respectivă a intrat în insolvenţă. Am reziliat contractul, urmează să reluăm procedura de licitaţie".

Au trecut doi ani

"Pe 30 iunie 2021 ar trebui să fie gata prima grădiniţă construită de la zero în Galaţi, după 1990, cu fonduri europene. Construcţia se va ridica în Ţiglina II, pe strada Constructorilor nr. 18 C, pe locul unei baterii de garaje demolate. Contractul de finanţare europeană pentru această investiţie a fost semnat luni, 23 decembrie 2019", anunţam în ziarul "Viaţa liberă", în Ajunul Crăciunului de acum doi ani.

"E o surpriză semnarea acestui contract, pentru că proiectul era sub semnul întrebării. Este vorba despre fonduri suplimentare nefolosite de alte municipalităţi, dar pentru că noi am depus spre finanţare un număr consistent de proiecte am intrat şi cu acesta, accesând banii", declara, la acel moment, primarul Ionuţ Pucheanu.

Conform datelor oficiale, proiectul, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 se ridică la 7.017.694 de lei, din care valoarea totală eligibilă este de 5.744.482 de lei.

Amplasament predat anul acesta

Pe 30 martie 2020, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, licitaţia pentru proiectarea şi construcţia grădiniţei s-a finalizat cu succes. Primăria a atribuit contractul asocierii Midanne Invest Grup SRL - Arhidesign GS, având ca subcontractanţi NTT Security Technology SRL şi RCG Fast Security, asociere care a câştigat cu o ofertă de 4.247.800 de lei fără TVA.

La vremea aceea, precizam că numele companiei bucureştene Midanne Invest Grup SRL vă sună cunoscut, deoarece şi-a adjudecat contractele pentru sediul futurist al Muzeului de Arte Vizuale şi pentru restaurarea şi amenajarea clădirii de patrimoniu situată la intersecţia străzii Eroilor cu Traian, fosta Farmacie Ţinc, devenită Muzeul "Casa Colecţiilor", investiţii derulate de Consiliul Judeţean Galaţi.

Pe 8 februarie 2021, Primăria a predat amplasamentul pentru construcţia noii grădiniţe. "Constructorul, societatea Midanne Invest SRL, are la dispoziţie 12 luni pentru executarea lucrărilor", preciza municipalitatea într-un comunicat de presă.

Acuzaţii de abuz

După predarea amplasamentului, membrii a patru asociaţii de proprietari din imediata vecinătate au acuzat că este un abuz că nu au fost consultaţi în privinţa construcţiei noii grădiniţe. Aceştia au arătat că, la doar câţiva metri de terenul ales pentru noua grădiniţă, funcţionează Grădiniţa cu program prelungit nr. 9, iar la nici o sută de metri funcţionează, la parterul blocului B2, Grădiniţa cu program normal nr. 40. Şi au cerut municipalităţii să lase spaţiul verde existent în perimetrul blocurilor C2, G2, H3, G3, C3 şi să găsească alt amplasament, pentru că ei îşi doresc linişte: "Specialiştii care au aprobat amplasamentul pentru noua grădiniţă nu au ţinut cont absolut deloc de zgomotul produs în mod normal de aceşti 160 de copii când se vor juca în curtea grădiniţei dotată cu leagăne, tobogane, standuri de joacă".

Interpelat atât în şedinţa Consiliului Local, cât şi în emisiuni, primarul Ionuţ Pucheanu a declarat că grădiniţa se va face.

Contract modificat de mai multe ori

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, contractul pentru „Grădinița cu opt săli de grupă nr. 40, cu program normal, Țiglina II" a fost modificat de mai multe ori, prin acte adiţionale. Astfel, în februarie anul acesta, a fost prelungită perioada de elaborare a proiectului cu 60 de zile. Tot în februarie, a fost suplimentată valoarea contractului cu suma de 290.312 lei fără TVA, ajungând la o valoare totală de 4.538.112 lei.

Tot prin act adiţional, în iulie anul acesta, a fost prelungit termenul de execuție a lucrărilor până la data de 15 mai 2022.

Ultima modificare prin act adiţional s-a făcut în 22 octombrie, când s-a introdus o clauză de ajustare, prin aplicarea prevederilor OG nr.15/2021.

Se va căuta alt constructor

La solicitarea noastră, Primăria Galaţi ne-a confirmat că a fost reziliat contractul cu Midanne Invest Grup SRL. Urmează să fie lansată o licitație pentru găsirea unui alt constructor. Municipalitatea ne-a dat asigurări că finanțarea europeană există şi nu este pusă în pericol de rezilierea contractului de lucrări și că grădinița se va construi în mod sigur. Va avea opt săli de clasă, un cabinet medical şi loc de joacă exterior, fiind destinată unui număr de 160 de preşcolari. Prin proiect vor fi asigurate mese, scaune, birouri, dulapuri şi vestiare, jocuri, videoproiectoare, laptopuri, ecrane de proiecţie, imprimante, materiale didactice etc.


Citit 4380 ori Ultima modificare Joi, 04 Noiembrie 2021 00:05

7 comentarii

 • postat de paloma
  Marți, 02 Noiembrie 2021 14:42
  5.13.145.***
  Daca sunt fonduri europene, nu se poate fura !!!...Unii credeau ca da...
  0
  6
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Marți, 02 Noiembrie 2021 09:17
  86.124.202.***
  Dar nu se adjudecase lucrarea dupa vestitul si neconcludentul slogan calitate - experienta - pret sau cum era ca tot nu conteaza. Lucrari neterminate la timp si mult mai scumpe.
  0
  21
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 02 Noiembrie 2021 08:38
  109.166.130.***
  Este foarte important de aflat daca au primit certificat constatator negativ din partea autorităților sau le permitem sa mai blocheze și alte proiecte foarte importante pentru galateni
  2
  16
  Raportează
 • postat de pro
  Marți, 02 Noiembrie 2021 08:32
  82.208.137.***
  Sa inteleg ca Muzeul de Arta ramane la stadiul actual ? Pacat !
  1
  15
  Raportează
 • postat de sifon
  Marți, 02 Noiembrie 2021 07:43
  78.96.59.***
  Amplasamentul este ales aiurea rau de tot. La 20m de el se mai gasesc inca doua gradinite. Deci logica e pe la genunchiul broastei. Cand ai doua gradinite mai mult goale (pentru ca natalitatea a scazut drastic de la revolutie incoace), ce rost mai are sa mai construiesti o a treia ????? Cineva tinea mortis sa sifoneze niste bani mai ales ca proveneau de la UE.
  4
  30
  Raportează
 • postat de Ursus
  Marți, 02 Noiembrie 2021 07:28
  193.231.148.***
  Ca toate lucrarile executate in Galati de firmele tocmite de primarie: repede, bine si pe bani putini! Daca e/era tot Midanne si la muzeul din parcul Rizer, inseamna ca in vreo zece ani investitia girata (conform pancartelor) de dl. presedinte al CJ Galati - Fotea pe numele sau, va fi si ea gata! Traim intr-o minune de oras, gestionat magistral de edilii sai!
  0
  19
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 02 Noiembrie 2021 07:18
  86.124.204.***
  "acesti" 160 de copii .... Pentru cine se mai intreaba de ce suntem salbaticii de langa lumea civilizata care incepe chiar aici, aproape de noi, la putin peste 100 km, ca nu toata Romania este asa. Nu trebuia construit asa ceva acolo pentru ca e printre ultimele petice de verdeata din oras, nu pentru ca "acesti" copii vor face galagie. Dormiti noaptea daca va deranjeaza copiii, dar stiu ca la gradinita ei au program, dorm la pranz. Voua va pare rau de garaje, de tarcurile facute in jurul lor, ca la voi acasa de unde v-a adus comunismul la oras cu forta si v-a pus sa folositi toaleta din casa, de cotetele pe care le-ati facut pe langa blocuri, pe spatii verzi si in tronsoane unde traiti intre blide bazaite de muste,ca de, voi sunteti iubitori de animale si asa se manifesta dragostea fata de animale. Printre altele. Pacat ca in loc de cativa copaci, alei, un teren de sport ceva intre blocuri, se infige o magaoaie de beton in spatiul verde, sunt convins ca solutii locative sunt in oras pentru gradinite, oamenii intregi la minte nu au nimic cu copiii, dar asta e partidul, ce conteaza un mini parc atunci cand aia care ti-au platit campania electorala si dau bani la partid trebuie sa incaseze ....
  5
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.