Profesorii renunţă, deocamdată, la greva generală

Profesorii renunţă, deocamdată, la greva generală
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Președintele FSLI, Simion Hăncescu anunță că profesorii nu vor intra în grevă generală pe 10 ianuarie. Liderul sindical susține că vrea să continue negocierile cu Guvernul și că e nevoie de mobilizare, pentru grevă generală, lucru care nu se poate face acum fiindcă „oamenii au fost în concediu în ultima perioadă”. Liderul sindical a mai declarat că speră ca Guvernul să nu mai trateze profesorii cu indiferenţă, pentru că nu s-a renunţat complet la ideea de grevă: "Ne îndreptăm spre o grevă generală, dar, în acest moment, nu știm când va începe”.
Reamintim că sindicatele profesorilor au declanșat protestele de stradă la finalul anului trecut, nemulțumiți de faptul că Guvernul a amânat din nou aplicarea Legii 153/2017 prin care ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani 16 la sută creștere salarială. Potrivit sindicatelor, de la 1 ianuarie s-a acordat doar o creștere de 4 la sută, aproximată la 65 de lei net.
La nivel naţional, 67,5 la sută dintre profesorii care au răspuns la referendum au spus că sunt de acord cu greva generală, în timp ce, la Galaţi, doar 45 la sută dintre membrii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar au spus da acestei forme de protest.

Citit 2017 ori Ultima modificare Duminică, 09 Ianuarie 2022 19:04

2 comentarii

 • postat de paloma
  Duminică, 09 Ianuarie 2022 23:50
  5.13.157.***
  A crescut pretul la meditatii ???
  6
  0
  Raportează
 • postat de Sindicalist
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 11:52
  89.136.184.***
  Era bine dacă v-ați fi informat și de la sursa; in Galati de la Sindicatul Liber Educația. Sunt niște nuanțe care trebuie avute în vedere. Astfel:
  - profesorii nu au renunțat la grevă ci, deocamdată, nu se poate declanșa grevă;
  - pentru declanșarea grevei, trebuie să adere la intrarea efectivă în grevă cel puțin jumătate plus unu din numărul total al salariaților din învățământ, altfel greva e ilegală iar organizatorii pot fi aspru sanționați;
  - pentru a se vedea intenția salariaților din învățământ, s-a declanșat un referendum înainte de sărbători;
  - la referendum au răspuns cca. 35% din numărul total al salariaților din învățământ, majoritatea fiind ocupați cu sărbătorile de iarnă și cu concediul;
  - dintre grevă;
  - nu se cunoaște intenția celorlalți 65% dintre salariați;
  -dintre cei 35%, 67,5% au optat pentru intrarea în grevă; asta înseamnă că doar cca. 25% dintre salariați au intenția certă de a intra în grevă
  - referendumul (în ceea ce privește o grevă) nu e sondaj de opinie ci e o înregistrare a intenției de a participa la grevă;
  - așa că s-a prorogat termenul de predare a situațiilor la liderii județeni până pe data de 12.01.2022, urmând ca vineri, 14.01.2022, federațiile sindicale să centralizeze la nivel național și apoi se va hotărî dacă și când se va intra în grevă.
  Și să nu se creeze o confuzie: nu se vrea nimic în plus decât respectarea legii nr. 153/2017 cu privire la salarizarea în domeniul bugetar. În unele sectoare, legea nr. 153/2017 se aplică efectiv din anul 2018; în alte sectoare, între care și învățământul, termenul era de 01.09.2020 dar s-a prorogat de 3 ori, inclusiv acum când așteptăm facturi mai mari decât salariile.
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.