Sănătatea psihică și emoțională sau notele mari?

Sănătatea psihică și emoțională sau notele mari?
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Fiind în perioada de sesiune, am hotărât să vă împărtășesc din gândurile mele referitoare la importanța notelor și efectele acestora asupra elevilor și a studenților. Reflectă notele inteligența? Merită, pentru o notă mică, să ne pierdem în lacrimi și să ne pierdem încrederea în noi?

Deși nu avem răspunsuri clare la aceste întrebări, influența notelor asupra psihicului nostru este de necontestat. Și atunci, care este abordarea corectă, cum să facem pentru a ne perfecționa, dar a ne păstra și sănătatea psihică și emoțională.

Un factor important, pe care de obicei îl pierdem din vedere, este că notele au menirea să ridice încrederea și stima de sine. Goana după note uneori poate fi atât de obsesivă, încât ne poate determina să alergăm mai mult după calificative decât după cunoștințe. Notele școlare depind de circumstanțe, materie, temă. Prin urmare, acestea nu indică neapărat abilitatea de a studia sau de a avea succes în viitor, nu demonstrează întotdeauna efortul depus pentru a le obține. De exemplu, un 10 poate fi obținut de cineva cu ușurință și fără multă osteneală, în timp ce alți elevi/studenți învață foarte mult pentru a obține un rezultat mai slab. O notă mai mică în nici într-un caz nu trebuie folosită pentru a caracteriza pe cineva, a-i pune o etichetă sau a-i stabili valoarea ca persoană. Nu este important să ai 10 pe linie, pentru că omeneşte și fizic eu zic că nu este posibil. Nu putem fi la fel de buni la absolut orice. Nu putem fi buni ingineri, nu putem fi buni contabili, buni scriitori şi, în acelaşi timp, şi campioni olimpici la canotaj. Menționez că prin acest text nu îndemn elevii/studenții să nu depună efort la învățat, ci doar să încerce să-și ordoneze prioritățile.

Citit 1880 ori Ultima modificare Vineri, 11 Februarie 2022 01:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.