Sănătatea psihică și emoțională sau notele mari?

Sănătatea psihică și emoțională sau notele mari?
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Fiind în perioada de sesiune, am hotărât să vă împărtășesc din gândurile mele referitoare la importanța notelor și efectele acestora asupra elevilor și a studenților. Reflectă notele inteligența? Merită, pentru o notă mică, să ne pierdem în lacrimi și să ne pierdem încrederea în noi?

Deși nu avem răspunsuri clare la aceste întrebări, influența notelor asupra psihicului nostru este de necontestat. Și atunci, care este abordarea corectă, cum să facem pentru a ne perfecționa, dar a ne păstra și sănătatea psihică și emoțională.

Un factor important, pe care de obicei îl pierdem din vedere, este că notele au menirea să ridice încrederea și stima de sine. Goana după note uneori poate fi atât de obsesivă, încât ne poate determina să alergăm mai mult după calificative decât după cunoștințe. Notele școlare depind de circumstanțe, materie, temă. Prin urmare, acestea nu indică neapărat abilitatea de a studia sau de a avea succes în viitor, nu demonstrează întotdeauna efortul depus pentru a le obține. De exemplu, un 10 poate fi obținut de cineva cu ușurință și fără multă osteneală, în timp ce alți elevi/studenți învață foarte mult pentru a obține un rezultat mai slab. O notă mai mică în nici într-un caz nu trebuie folosită pentru a caracteriza pe cineva, a-i pune o etichetă sau a-i stabili valoarea ca persoană. Nu este important să ai 10 pe linie, pentru că omeneşte și fizic eu zic că nu este posibil. Nu putem fi la fel de buni la absolut orice. Nu putem fi buni ingineri, nu putem fi buni contabili, buni scriitori şi, în acelaşi timp, şi campioni olimpici la canotaj. Menționez că prin acest text nu îndemn elevii/studenții să nu depună efort la învățat, ci doar să încerce să-și ordoneze prioritățile.

Citit 1581 ori Ultima modificare Vineri, 11 Februarie 2022 01:27

1 comentariu

 • postat de Katia
  Vineri, 11 Februarie 2022 19:56
  95.77.107.***
  Pamflet - Frumos scris si util, dar ...
  Ce facem cu dragii nostri politruci care administreaza bursele si locurile la buget, doar dupa nota?
  Ce ne facem cu dragii nostri profesori care nu sunt interesati de prioritatile si nevoile tinerilor, ci doar de interesul lor. Unii au ajuns sa creada ca materia pe care o predau este biblia sau coranul si din 4, 5 sau 6 nu te scot, chiar daca materia se preda doar un singur semestru, sau cel mult un an (unele materii conexe istoriei domeniului respectiv - nu Romaniei, sunt moarte si nu mai intereseaza nici pe cei care le-au elaborat si inclus in programa de studii).
  Argumentez prin necesitatea alinierii programelor de studiu la cele ale marilor universitati europene si nu numai, care nu mai distrag demult atentia de la studiu si cercetare cu astfel de "iepurasi" promovati si sustinuti mai mult de interesele pecuniare ale unor "elefanti" ce au rolul lor in dezvoltarea renumelui centrului universitar, dar necesita protejati si nu stresati cu teme, seminarii, examene/spagi!
  2
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.