Stejarul simbolizează puterea, noblețea, trăinicia, conform heraldicii. Falnicul copac a fost dintotdeauna sinonim cu forța, figură a axei lumii și liant între cer și pământ, între om și natură. De mai bine de 150 de ani, în cadrul Colegiului Național "Vasile Alecsandri", nobilii și impunătorii stejari înfrumusețează curtea instituției. Au fost plantați cu 132 de ani în urmă, după construirea clădirii monument istoric.
Un grup de 12 elevi ai colegiului, din clasa a XI-a G, coordonați de doamna profesor Georgeta Prada, participă la Concursul Național Eco Provocarea 2022. Înscriși la secțiunea plantare de puieți, ei au aflat povestea stejarilor liceului, descoperind totodată și oamenii care fac posibilă conexiunea dintre generații de ceneveiști.
Cristina Matei, promoția 1996, fondatoarea comunităților „LVA - CNVA Alumni” și „Acasă, la Galați” (care în prezent reunește peste 10.000 de gălățeni dornici să se implice acasă), și prof. dr. Corneliu Goldu, promoția 1970, inițiatorul programului „Țară, țară, vrem stejari!”, ne-au ajutat să pornim în călătoria nobilei plantări. Prin mijlocirea lor l-am cunoscut pe voluntarul numărul 1, un dăruitor și un îndrumător desăvârșit: domnul inginer Victor Pal, promoția 1971. Doamna Cristina Matei ne-a spus povestea ghindelor: „La festivitatea celebrării a 150 de ani de la înființarea Colegiului Național "Vasile Alecsandri", pe 24 noiembrie 2017, domnului inginer Victor Pal i-a venit ideea să planteze nu unul, ci 150 de stejari. Ca urmare, pe 10 decembrie 2017, fostul leveist Victor Pal a cules din curtea liceului aproximativ 200 de ghinde, pe care în primăvară le-a transferat în pepinieră. Astfel s-a format materialul săditor, care acum este pus la dispoziția ecoambasadorilor CNVA și voluntarilor lor, în vederea plantării pe maidanul de la marginea orașului”.
Dorința de a face un lucru durabil pentru comunitatea în care locuim ne însuflețește pe toți: ecoambasadori CNVA, Andra-Maria Fătu, Ecaterina Mihai, Mario-Adelin Mihăilă, Lăcrămioara-Cristina Mușat, Andreea Nedelcu, Iris-Marissa Nicolau, Alexandra Patriche, Crina Pintilie, Lucian Popa, Cătălina Racoviță, Iulia Ioana Stoicescu și Alexia Tașcă, leveiști-stejari, prof. dr. Corneliu Goldu, ing. Victor Pal, Cristina Matei, Georgeta Prada (promoția 1993), ceneveiști voluntari, părinți, bunici, profesori.
Să sperăm că maidanul-lac de la marginea orașului Galați va deveni pădurea celor 150 de stejari, o oază de verdeață, o sursă de aer curat, o perdea de verde crud și înnobilat de juniorii și seniorii-stejari-LVA.