Doi elevi de la CNVA au dezvoltat o aplicație pentru sesizări
Foto: Biroul de presă al Primăriei Galaţi

Doi elevi de la CNVA au dezvoltat o aplicație pentru sesizări
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Vlad Cacenschi și Andrei Durlea, elevi în clasa a IX-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galaţi, au creat aplicaţia SIP (Sistem Înregistrare Petiții), prin intermediul căreia cetăţenii pot semnala instituţiilor că sunt victime ale unor situaţii de discriminare, corupţie, abuz, violenţă sau exploatare. Aplicaţia a fost realizată în cadrul unui concurs de idei, derulat de Asociația Grupul de Acțiune Locală STRATEGAL, iar pentru această performanţă au fost premiaţi cu 5.000 de lei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi, la Primăria Galaţi.

Pentru crearea unei aplicații software, prin care cetățenii din comunitatea marginalizată pot trimite mesaje privind situațiile în care sunt victime ale discriminării, corupției, violenței, abuzului sau exploatării, pentru sesizarea instituțiilor cu atribuții în domeniul respectiv, s-a derulat un concurs de idei. Acesta a fost adresat elevilor și studenților din instituțiile de învățământ gălăţene, în perioada 14 februarie - 31 martie 2022.

„Concursul ne-a fost prezentat de către doamna profesoară Mirela Voinea – căreia îi mulţumim pe această cale - şi nouă ni s-a părut o idee foarte bună, deoarece cu toţii ştim că durează foarte mult cam orice vrem să facem legat de birocraţie. Din ce am văzut, nu există pe piaţă ceva care să funcţioneze la nivelul aplicaţiei noastre”, a declarat Vlad Cacenschi, unul dintre dezvoltatorii aplicaţiei.

„Estimăm că am lucrat între 30 şi 40 de ore, fiecare. Cu moderaţie, le-am putut face pe toate: teme, joacă, şcoală şi aplicaţia. Cu nişte adaptări, am putea face unele modificări pentru a putea fi folosită pentru fiecare judeţ, dar asta înseamnă ceva timp, pentru că e ceva lucru la ea. Putem adăuga la instituţii şi Guvernul şi ministerele”, a declarat Andrei Durlea.

Aplicaţia va fi gratuită şi va putea fi descărcată de pe App Store şi Google Play.

„În primul rând, această aplicaţie se adresează celor care se simt discriminaţi într-un fel sau altul, dar cred că va putea fi folosită şi pentru rezolvarea altor probleme. E o aplicaţie extrem de interesantă şi foarte uşor de folosit, aşa cum ne-au arătat cei doi dezvoltatori. Pentru ce-am văzut astăzi şi la cât de repede merge aplicaţia, cred că premiul este prea mic faţă de ce ar merita aceşti tineri! Sper să avem parte în continuare de fonduri europene pentru a-i putea stimula pe elevi în a-şi pune la dispoziţia autorităţilor locale cunoştinţele şi inteligenţa pe care o au la nişte vârste fragede. Şi cred că Primăria municipiului Galaţi a mai făcut, cu această ocazie, un pas spre digitalizarea pe care toată lumea şi-o doreşte”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, încântat de aplicaţia celor doi elevi.

Citit 3158 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Aprilie 2022 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.