La Bibliotecă, un comando pentru depistarea știrilor false (FOTO)

La Bibliotecă, un comando pentru depistarea știrilor false (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, partener în cadrul Campaniei Naționale „HAI PE NET!”, susținută de Fundația EOS, sub egida inițiativei europene ALL DIGITAL WEEK, a organizat, pe 14 aprilie, o întâlnire cu tema Identificarea și evitarea știrilor false. Siguranța pe internet.

Adolescenţii din clasele IX-XII de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” Galați, însoţiţi de profesoara de Limba şi literatura română Nicuţa Ardeleanu-Blaga, au aflat adevărul despre ce se ascunde în spatele informaţiilor false, răspândite pe reţelele de socializare, de la jurnalista Anca Spânu, redactor-şef adjunct al cotidianului "Viaţa liberă", conf. univ. dr. Cătălin Negoiță, profesor în cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați și președinte al Asociației Române de Istorie a Presei, şi comisarii Rodica Mocanu şi Andrei Viorel Butoiu, din cadrul Biroului de Siguranţă Şcolară al IPJ.

Având-o drept gazdă pe Corina Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii, şi echipa care cu generozitate susţine proiectele instituţiei, întâlnirea a fost mai puţin formală şi mai relaxată, ca înainte de vacanţă, fără ca subiectul, unul foarte serios, să sufere. Elevii au aflat ce sunt ştirile false, cine le creează şi în ce scop le propagă, cum se identifică acestea. S-a discutat mult despre rostogolirea unei informaţii false în reţelele sociale fără să fie verificată înainte, despre pericolele din spatele informaţiilor false. Comisarii de poliţie le-au atras atenţia elevilor asupra pericolelor care pândesc în mediul online, să-şi securizeze conturile, să nu divulge date personale, să nu trimită fotografii în ipostaze intime, să nu dea crezare tuturor persoanelor de pe internet, să îşi anunţe apropiaţii atunci când pleacă la o primă întâlnire cu cineva cunoscut online etc.

Cătălin Negoiță și Anca Spânu le-au explicat elevilor cum ne sunt influențate viața și societatea prin intermediul informațiilor false, cât de periculoase sunt acestea (în unele cazuri chiar mortale) și cum pot fi ele identificate. Invitații le-au oferit tinerilor exemple concrete (redactorul-șef adjunct al cotidianului "Viața liberă" a făcut, special pentru elevi, o prezentare care a arătat diferența între a fi informat și a fi dezinformat, inclusiv un test de atenţie care implica un tatuaj fals) și i-au invitat atât la sediul redacției, cât și la Universitate, pentru a afla ce presupune activitatea de jurnalist și pentru a asista la un curs, alături de studenți, pe tema manipulării și a fake news.

Parteneri ai evenimentului au fost: Universitatea „Dunărea de Jos”, cotidianul „Viața liberă”, Asociația „Prietenie&Integrare” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Cum aflăm dacă o ştire este falsă

  • Ce publicație a dat-o?
  • Verificăm data și ora publicării.
  • Cine este autorul?
  • Dăm click pe linkuri și verificăm sursele citate.
  • Verificăm fotografiile și, dacă e cazul, declarațiile care ne atrag atenția.
  • Vedem dacă informația mai există și în altă parte. 
  • Verificăm sursa originală a informației.

Foto 3, galerie. Elevii au avut de trecut un test de atenţie: este sau nu tatuajul real? Foto 5. Se încearcă demontarea ştirii false: se şterge sau nu tatuajul cu spirt?

Citit 1982 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Aprilie 2022 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.