Cât de importantă este educația ecologică pentru copii?

Cât de importantă este educația ecologică pentru copii?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cât de importantă este educația ecologică pentru copii?

Educația ecologică crește gradul de conștientizare cu privire la problemele care afectează mediul și la acțiunile care trebuie întreprinse pentru a-l îmbunătăți și susține. Fiindcă are multe beneficii pentru mediu și pentru toate supraviețuitoarele pământului, este esențială în primele etape ale vieții.

Încă de la cele mai mici vârste, copiii trebuie învățați despre cum trebuie colectate selectiv deșeurile, pe categorii de produse, și care sunt efectele acțiunilor de reciclare electronice și electrocasnice, una dintre cele mai periculoase categorii de deșeuri, și a celorlalte tipuri de deșeuri.

Educația ecologică în școli

Se spune că un copil învață în primii zece ani jumătate din tot ceea ce va acumula pe parcursul vieții sale și tot atunci va reuși să identifice care sunt acțiunile demne de urmat și cele pe care trebuie să le evite.

Implementarea educației ecologice în școli este necesară pentru a-i învăța pe cei mici despre efectele pe care deșeurile aruncate pe jos sau în locuri nepermise le are asupra mediului și implicit asupra sănătății populației. De altfel, reprezintă o dimensiune a dezvoltării lor, care îi va defini în viața de adult.

Prin educație ecologică, copiii pot înțelege mai bine că oamenii sunt inseparabili de mediu și că lipsa acțiunilor de reciclare are efecte negative nu doar asupra mediului, ci asupra tuturor. Vor obține cunoștințe de bază necesare soluționării problemelor de mediu, vor reuși să judece responsabilitățile individuale și colective, să coopereze mai bine cu ceilalți în vederea rezolvării unor probleme identificate și vor dezvolta instrumente de analiză și reflecție care le vor fi de folos în toate etapele vieții.

Campanii de educare și conștientizare asupra efectelor reciclării

Chiar dacă în școlile din România nu este pus accentul așa cum ar trebui pe educația ecologică, există la nivel național campanii de educare și conștientizare asupra efectelor reciclării.

Pornind de la premisa că obiceiurile și comportamentele se învață de la vârste fragede, organizația Environ pentru reciclare electrocasnice și electronice demarează un proiect ambițios, prin care dorește să contribuie la dezvoltarea unei culturi a reciclării în rândul generației tinere.

Proiectul intitulat „Baterel, Eroul Reciclării” se bazează pe activități care stimulează creativitatea, dezbateri care au rolul de a încuraja gândirea critică și competențele civice, competiții și premii motivante, care să îi stimuleze pe elevi să acționeze în favoarea mediului înconjurător. Se adresează tuturor elevilor, inclusiv profesorilor și este structurat în trei categorii: colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lecții interactive online despre reciclare și provocări tematice.

Campania se desfășoară la nivel național, fiind implementată în peste 2000 de grădinițe, școli și licee din România și vizează educarea a peste 200.000 de elevi. Scopul ei este de a-i învăța pe elevi importanța reciclării și a responsabilităților și respectului față de mediu.

Proiectul implementat de organizația Environ pentru reciclare electrocasnice și electronice nu este singurul care vizează educarea elevilor. Sunt școli și profesori care demarează pe cont propriu astfel de acțiuni.

Astfel de campanii implementează în mintea copiilor că trebuie să colecteze selectiv gunoiul și că mare parte din ceea ce pare a fi nefolositor, în realitate poate fi reutilizat, indiferent că este vorba de electronice, electrocasnice, plastic, sticlă sau hârtie.

Chiar dacă educația ecologică prezintă un proces lung și anevoios, este necesar fiindcă mediul în care trăim este conectat cu fiecare persoană, resursele planetei sunt limitate, iar sănătatea tuturor este prioritară.

De altfel, educația oferită la vârstele mici are impact și asupra vieții de adult. Acest lucru fiind valabil nu doar în cazul educației ecologice, ci asupra educației la modul general. Tot ceea ce se învață în primii ani de viață influențează acțiunile din viața adultă.

 

(P)

Citit 2271 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2022 10:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.