Tinerii Galațiului au scris şi desenat cum văd ei oraşul. Festivitate de premiere la Universitatea „Dunărea de Jos” (FOTO)

Tinerii Galațiului au scris şi desenat cum văd ei oraşul. Festivitate de premiere la Universitatea „Dunărea de Jos” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Inginerie, alături de Inspectoratul Școlar Județean Galați, Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” și Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică au organizat pe 21 aprilie 2023, în sala „Daniel Spoerri” din Corpul D al Facultății de Inginerie, Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului „Orașul văzut prin ochii mei", ediţia I.

Competiția s-a desfășurat pe două secțiuni: cea de eseuri, intitulată „Puterea cuvântului” și cea de grafică / desen, numită „O imagine cât o mie de cuvinte”. S-au înscris elevi de clasele IX-XII din 14 licee din oraș și din județ.

La prima secțiune, participanții au avut de scris o lucrare de 400-600 de cuvinte, în care să prezinte imaginea orașului sau a unui loc din oraș pe care și-ar dori să îl transforme, astfel încât să fie mai atrăgător sau mai funcțional. La cea de-a doua, tinerii au avut de realizat un desen în format tip A3, în tehnici mixte, prin care să ilustreze modul în care își imaginează orașul/ cartierul/zona/clădirea/parcul pe care ar dori să-l/s-o transforme conform viziunii lor sau un loc din oraș care îi inspiră. 

Premiile în bani, acordate de către Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică

Lucrările au fost evaluate de către un juriu format din cadre didactice din învățământul universitar (de la Facultatea de Litere și Facultatea de Arte) și preuniversitar, constituit într-o comisie coordonată de inspectorul de specialitate. Premiile în bani au fost acordate de către Asociația Absolvenților Facultății de Mecanică. Festivitatea de premiere s-a bucurat de prezenţa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi a inspectoarei şcolare de Limba şi literatura română, Eleny Cojocaru, care au avut misiunea de a înmâna premiile şi diplomele. 

La concursul de eseuri, câştigătorii sunt: menţiunea a II-a - David Ionuţ Vişan Mihu - Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", prof. Daniela Munteanu; menţiunea I - Maria Bobocea, Colegiul Naţional "A.I. Cuza", prof. Luminiţa Marlena Lupu, premiul III - Andrei Tudor Apostol - Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu", prof. Carmen Mariana Codreş; premiul II - Jasmine Duca, Liceul Tehnologic "Carol I", prof. Viorica Isaia; premiul I - Andrei Sandu - Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu", prof. Mariana Rusu. 

La concursul de grafică/desen, cei mai buni au fost: menţiunea a II-a - Valentin Meraoiu - Liceul Tehnologic "Radu Negru", prof. Corina Iancu; menţiunea I - Daniel Olaru - Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", prof. Lenuţa Pană, premiul III- Bianca Tudose, Liceul Teoretic "Dunărea", prof. Andreea Ioan; premiul II - Andre Baurda - Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", prof. Lenuţa Pană; premiul I - Maria-Alexandra Boroş - Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", prof. Claudia Iancu. A mai fost răsplătit cu un premiu în afara competiţiei realizatorul afişului concursului, Mihnea Caraman, de la Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", prof. Lenuţa Pană. 

Pentru cei care doresc să le vadă, lucrările premiate de la cele două secțiuni sunt disponibile pe pagina: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090052157273, realizată de studenta Cristina Irimia, de la specializarea Jurnalism a Facultății de Litere. 

”Ne-am dorit să implicăm tinerii gălățeni în viața cetății, să-i facem mai conștienți de locurile frumoase sau mai puțin valorificate din jurul lor, să îi învățăm să observe, să își spună cuvântul, să analizeze, pentru a găsi soluții care să-i determine să aleagă Galațiul, să investească timp și energie în orașul în care s-au născut. Ne-au bucurat interesul și participarea elevilor și a profesorilor coordonatori, mulțumesc organizatorilor, și îmi doresc ca acest concurs să devină o tradiție”, a declarat prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, președintele juriului și inițiatorul concursului.

La rândul său, primarul Ionuţ Pucheanu a apreciat aplecarea către artă a preşedintelui Senatului Universităţii "Dunărea de Jos", prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău şi sprijnul constant pe care acesta îl arată comunităţii artistice gălăţene, declarând că este dificil să găsească fonduri şi amplasamente pentru toate lucrările pe care prof. Fetecău le propune municipalităţii. "Mă încântă că tinerii îşi îndreaptă privirea către oraş, în ideea de a promova schimbarea. Chiar dacă unele dintre ideile lor nu se vor putea materializa, fie din lipsă de fonduri, fie pentru că sunt prea futuriste pentru a fi transpuse în realitate, e important că se implică, fiindcă eu îmi doresc să rămână aceşti tineri aici, în Galaţi, iar peste câteva decenii să fie ei primari, consilieri locali etc. şi să ducă oraşul acesta în viitor", a conchis Ionuţ Pucheanu. 

Roxana Artene Penciu, Anca Spânu

Citit 2808 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2023 09:53

1 comentariu

  • postat de P.
    Sâmbătă, 22 Aprilie 2023 02:43
    70.80.50.***
    Tinerii curajosi pleca din tara si confirma valoarealor in stainatate.
    Ei sunt cei care ,, Vor o tara ca afara''si reusesc plecand acolo.
    Puisori cu pile raman aici si nu fac nimica.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.