În jur de 2.000 de profesori vor ieşi luni în stradă la Galaţi

În jur de 2.000 de profesori vor ieşi luni în stradă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Profesorii şi angajaţii şcolilor din judeţul Galaţi vor începe o nouă săptămână sub semnul grevei generale, întrucât negocierile cu guvernanţii au eşuat

Citește și Greva generală continuă. Mitinguri, marşuri şi pichetări anunţate de profesorii din Galaţi

Astfel, luni, 29 mai, începând cu ora 10,30, oamenii şcolii vor organiza un miting la Casa de Cultură a Sindicatelor, după care vor porni în marş, pe Brăilei şi Domnească, până la Prefectură. Marţi, 30 mai, va fi zi de marş şi miting la Bucureşti, unde sunt aşteptaţi peste 20.000 de protestatari din toată ţara, iar miercuri, 31 mai, este planificată, la Galaţi o pichetare a Prefecturii.

Citește și Greva generală din învățământ va avea loc

Într-un comunicat comun din 28 mai, al celor două federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, se precizează că "Guvernul României nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar. Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ", se arată în comunicat. 

Liderii sindicali susţin că angajaţii din Educaţie sunt hotărâţi să continue greva, dacă nu se vor majora salariile cu 25 la sută, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi dacă nu se va emite OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60 la sută.

Citit 2940 ori Ultima modificare Marți, 30 Mai 2023 10:42

17 comentarii

 • postat de Akbar
  Luni, 29 Mai 2023 17:08
  5.14.142.***
  Evaluarea Nationala si Bacalaureatul trebuie sa se desfasoare dupa programul stabilit. Daca solicitarile salariale ale profesorilor sunt argumentate, motivate si reale, de ce folositi doua generatii de copii ca mijloc de santaj ? Care e culpa copiilor ce trebuie sa sustina examenele ca voi nu aveti salariile dorite ? Ce legatura are viitorul unui copil cu cei cativa arginti pe care ii doriti la salariu ?
  0
  0
 • postat de Tom
  Luni, 29 Mai 2023 14:18
  5.13.233.***
  Cati bani luati pe meditatii , acesti bani sant declarati undeva? Puteti sa aveti salariul de 10000 lei pe luna, elevul tot elev varamane de invatat va invata acel care doreste mai mult , credeti ca voi profesorii sau invatatorii o sa va dati peste cap daca primiti acesti bani? O sa fie la fel ca si pina acum.
  0
  0
 • postat de cernea
  Luni, 29 Mai 2023 14:05
  95.76.19.***
  Profesorii sa și pună umărul la treaba, sa protesteze in primu rand ptr. Calitatea învățământului ptr. Ca scoala se refera la copii, ptr. Ca prin greva aceasta sunt încălcate drepturile copiilor. Nu au salarii vehiculate de ei ci sun plătiți mai bine ,ca ore de munca presteazacel mai puțin din toate profesiile IAR CRESTEREA SALARIILOR, DACA SE NUMESC OAMENI CULTI, SA O CEARA IN ASA FEL INCAT SA NU AFECTEZE VIATA COPIILOR. AU DE UNDE SA FIE PLATITI, SA SOLICITE RENUNTAREA LA PENSIILE SPECIALE DE LA NESIMTITII CARE O PRIMESC NEJUSTIFICAT SI SA TREACA BANII PENTRU PROFESORI FIIND MAI JUSTIFICAT
  0
  0
 • postat de ICTosca
  Luni, 29 Mai 2023 13:09
  5.13.226.***
  Fara scoala ( sau cu diplome cumparate de la facultati private ) = popor ciolac, ciuc, caci, dancil. Ideal de prostit si momit cu hopa mitici si "festivale rurale" cu mici...Vorba cantecului : " Ah ce frumos
  Viitorul luminos
  li se-arata celor idioti
  Deci fii supus
  fata de cel sus pus
  Si nu uita ca tara te vrea prost! " Sarmalele Reci
  0
  0
 • postat de Terente
  Luni, 29 Mai 2023 12:46
  89.136.7.***
  Manevre putiniste care folosesc turmele fripturiste.
  0
  0
 • postat de Florinache
  Luni, 29 Mai 2023 11:33
  5.13.139.***
  Cu tot respectul pentru meseria de profesor, tot șantaj e. De acord, avem un guvern de rahat, plin de sus pana jos de hoți , incompetenți și trădători. Avem o tara cu clasă de mijloc aproape inexistenta. Dar dumneavoastră, dragi profesori.. ce fel de educatori sunteți aratand lumii întregi cum un scop nobil (traiul decent) poate fi atins prin haos? Elevii din anii terminali vor simti haosul asta din plin. Sau e doar o coincidență momentul pe care l-ati ales? Ati fi de acord sa facă greva armata în timpul războiului sau controlorii de trafic aerian atunci când sunteti intr-un avion?
  0
  0
 • postat de Grig
  Luni, 29 Mai 2023 11:12
  5.13.138.***
  Ar trebui deportati la canal sa faca si ei ceva util pe lumea asta.
  0
  0
 • postat de Cristi
  Luni, 29 Mai 2023 09:12
  86.34.187.***
  Cum se face ca profesorii cer ,,respect'' doar in preajma finalului de an scolar in care atatea suflete sunt in pragul unor examene foarte importante pentru viitorul lor? Cum sa te respect eu ca profesor cand tu folosesti ca unealta de santaj viitorul si emotiile copiilor ca sa iti cresti salariul? Pana la urma urmei va astept dragi dascali la privat ca aici nu protesteaza nimeni si fiecare este remunerat conform muncii prestate si a performantelor la locul de munca. Din punctul meu de vedere este o magarie care putea sa fie transformata intr-o greva generala dupa incheierea anului scolar.
  0
  0
 • postat de Tom
  Luni, 29 Mai 2023 05:24
  5.13.233.***
  Liceiele cu profil industrial vor disparea impreuna cu meseriile de strungar , mecanic electrician,lacatus montator , navigator, sudor, scoli de maistri care sa indrume elevi la fel, ce fel de viitor va fii peste ani? cand toti vor uita sa practice o meserie , toti vor sa fie doctori si ingineri dar ca inginer daca nu faci si practica ca nu ai unde si sa inveti meseria de jos de la baza , ca sau demolat tot ce reprezita fabrica , uzina unde elevul facea practica si ce invata , un viitor prost gandit plecat de la guvernanti catre toti din fieful local.
  0
  0
 • postat de Remus
  Duminică, 28 Mai 2023 23:56
  86.124.127.***
  Haideti sa vedem ce privilegii primește un profesor raportat la un simplu angajat la privat, ambii avand studii superioare - un profesor-4 ore de munca pe zi, pauza de 10 minute dupa fiecare ora, concediu de odihna 62 de zile lucrătoare pe an, tichete de vacanta, bonuri de masa la valoarea maxima, un simplu angajat la privat- 8 ore pe zi, pauza de masa opționala cu prelungirea programului de lucru-adica timpul nu e considerat pontaj, concediu de odihna: 20 de zile lucrătoare dupa 1 an de munca, tichete de masa de obicei la valoarea cea mai joasa, fara preme, fara al 13-a salariu etc
  0
  0
 • postat de Das
  Duminică, 28 Mai 2023 22:41
  84.117.46.***
  Ca sa existe venituri pentru toata lumea trebuie luate urmatoartele masuri:
  - indepartata toata clasa politica care a jefuit tara , a distrus fabrici, uzine, sere, care au taiat padurile si au distrus capitalul autohton
  - anchetati toti cei care au indatorat tara fara acordul poporului
  - refacerea din temelii a economiei romanesti pe baze sanatoase si a economiei de piata
  - reforma sitemului de invatamant astfel incat elevii sa invete exact ce le trebuie pe piata muncii si conform vremurilor actuale
  - reinfiintarea scolilor de meserii
  0
  0
 • postat de Das
  Duminică, 28 Mai 2023 22:35
  84.117.46.***
  Traiane ok nu zic dar cine a facut aceste imprumuturi? Cine a distrus sitemul de invatamant ca sa fim toti analfabeti si mana de lucru ieftina pentru cules capsuni, sparanghel si in constructii? Cine a devalizat tara si a distrus toate fabricile romanesti si in locul lor sunt mall-uri si blocuri? Raspuns: politicienii corupti si tradatori de tara! Astia trebuie sa fie anchetati si dati jos! Au si profesorii dreptatea lor dar noi ceilalti o ducem si mai greu la ce salarii avem si asiguram si veniturile pentru buget. Noi cei din privat cat o sa mai miscam ceva ca suntem si noi in moarte clinica!
  0
  0
 • postat de AUGUSTIN
  Duminică, 28 Mai 2023 21:49
  86.124.127.***
  Guvernul Roman trebuie neaparat sa creasca salariile profesorilor, altfel ei isi vor da demisia si vor emigra sau se vor angaja la privat.
  0
  0
 • postat de Haralambie
  Duminică, 28 Mai 2023 21:36
  86.124.127.***
  Cred ca de la praful de creta ati inceput sa halucinați. Vreti pt unul nou angajat , salariu brut de 6800 de lei, iar pt restul o creștere salarială in medie de 1000 de lei ? Nu sunteți un domeniu critic, puteți îngheța si congela anul scolar, nu o sa obțineți astfel de revendicari.
  0
  0
 • postat de Traian
  Duminică, 28 Mai 2023 20:53
  86.124.127.***
  Nu stiu daca profesorii inteleg mecanismul economic. Atunci cand un guvern imprumuta bani de la FMI,Banca Mondiala sau Banca Centrala Europeana prin PNRR, ti se impun anumite condiții, mai ales cand ai un deficit de 23 de miliarde lei !! Asa ca pot iesi toate sindicatele in strada, se pot tăvăli pe jos, nu te imprumuta nici o banca din lume cu bani ca sa crești salariile bugetarilor cand tu deja ai o gaura enorma in buget.
  0
  0
 • postat de cel mai muncitor profesor de educatie fizica
  Duminică, 28 Mai 2023 19:03
  86.124.116.***
  S-au scumpit țigările, cafeaua, alcoolul şi benzina, asta e marea jeluire a celor care au jumătate de an vacanțe, Sâmbete şi Duminici libere. Cancelaria trebuie afumată la greu şi ceştile de cafea să zornăie. Chiar dacă unii elevi sunt buni la învățătură, să treacă şi agramații, analfabeții, să fie la număr, pentru a fi orele complete cu clase cât mai multe, pentru a justifica salariul. O oră de meditație nefiscalizată cam cât costă? plus atențiile din partea celor care nu-i duce capul.
  0
  0
 • postat de marr
  Duminică, 28 Mai 2023 18:29
  86.124.200.***
  Sarlatanii trebuie Stransi cu Usa ...altfel UN ban n-o sa vedeti !
  Se plang ca n-au venituri la buget ...dupa ce au ras/distrus toate fabricile ? Statul nu mai stie/vrea sa produca Nimic .
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.