Cadrele didactice gălățene s-au strâns și marți, 6 iunie, în fața Prefecturii, pentru un nou protest și afirmă că nu au de gând să cedeze
Profesorii susțin că decizia Guvernului este jignitoare și nu intenționează să revină la catedră până când nu vor obține ceea ce cer de peste două săptămâni, în stradă.
Oamenii din spatele catedrei sunt revoltați de atitudinea pe care Guvernul o arată față de proteste. Aceștia nu se gândesc să cedeze și susțin că luptă pentru generația tânără.
”Vrem mai mulți bani pentru educație, vrem și pentru noi salarii mai bune, să putem să ne ținem copiii la școală, să le dăm tot ce le trebuie. Protestăm pentru că ne dorim ca tinerii să vină în învățământ, în cancelarie suntem peste 40 de ani majoritatea, când ieșim noi la pensie, cine va urma? Banii dați de Guvern sunt praf în ochi, nu avem cum să ne oprim aici. În ceea ce privește examenele, probabil se vor decala, dar, în mod sigur se vor da până la urmă. Ei încearcă să ne facă să cedăm, într-adevăr, unii profesori s-au întors la clase, dar puțini, majoritatea vor să continue”, ne-a mărturisit Ionica Lungu, profesoară de discipline tehnice la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară "Dumitru Moţoc". Însă acesta nu este singurul punct de vedere care condamnă decizia celor care ne conduc. Profesorii susțin că s-au săturat doar de firimituri și consideră că este nevoie atât de investiții în salarizare, cât și în sistem.
”Nu este doar o grevă pentru salarii, este o grevă care trebuia să fie de mult. Este o grevă a nevoilor din școli, a lipsurilor din școli, a lipsei educației din școli. Pe lângă salarii, trebuie să facem ceva urgent pentru acești copii. Copiii aceștia, pe care noi încercăm zi de zi să îi educăm, sunt agresați din exterior cu droguri, alcool, tutun. Noi nu avem ce să le mai facem, vedeți ce se întâmplă în școli, cazuri de violență, bullying. Guvernul, ministerul și toate celelalte trebuie să se adune la masa negocierilor să vedem încotro îndreptăm aceste generații. Soluțiile sunt ușoare. Ar trebui să ne dea voie, nouă, profesorilor, să fim mai exigenți, să putem lua măsuri când vedem un copil că nu este pe direcția cea bună. Dacă vezi un copil că este afectat de substanțe stupefiante, tu, ca profesor, ești legat de mâini și de picioare. Te pot da în judecată părinții și câștigă, pentru că este afectată imaginea elevului. Suntem pur și simplu neajutorați. Eu țin la acești copii ca la copiii mei. Vreau copii deștepți, vreau ingineri, vreau doctori, vreau meseriași buni în România. Dacă mergem în continuare în această direcție vom avea niște generații eșuate. Ne vom duce în spitale și nu or să știe unde este splina și unde este ficatul. O să stăm în case care se vor dărâma pe noi la un cutremur de 4 grade. Fiți responsabili, dragi guvernanți! Guvernul, la acest moment, este în stare de șoc, nu s-a așteptat la această mișcare de amploare. Lucrurile nu mai pot continua așa! Trebuie să impunem respect în fața guvernanților. Noi rezistăm în continuare, hai să considerăm această grevă un punct 0 și să facem ceva pentru acești copii. Guvernanții își duc copiii în străinătate și nu simt nevoile noastre și ale elevilor din România. Elevii stau în bănci rupte și trebuie să scoată bani din buzunar pentru markere și alte rechizite. Elevii vor învățământ modern, laboratoare moderne, vor cursuri cu predare modernă. Învățământul de calitate se face cu bani. Nu pot să arăt ca Miss Universe dacă mă îmbrac din depozit!”, a declarat Măriuța Albert, inginer în turism și alimentație, care predă la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”.
Profesorii au cântat Imnul României la ora 12,00
În semn de protest, profesorii au cântat Imnul României, în fața Prefecturii. Supărați pe deciziile Guvernului, aceștia scandează în continuare pentru ”Demnitate”. ”Protestăm pentru demnitate. Aceasta este singura lecție pe care mai putem să o predăm acum, după această bătaie de joc a guvernanților care prima dată ne-au dat vouchere, după aceea prime și apoi câte 100 de lei, câte 200 de lei. Mai mult decât atât, au încercat să ne păcălească, punând în Nota de Fundamentare, și nu în ordonanța de urgență, acea salarizare. Chiar am ajuns bătaia lor de joc? Așa nu se mai poate. Noi continuăm cu protestele și speranța moare ultima. Noi ne dorim ca elevii să nu sufere, dar toți trebuie să înțeleagă că și noi contăm și nu mai suportăm să fim călcați în picioare. În școli este haos, nu avem legi, nu există școli de corecție, nu există exmatriculare, nu există absolut nimic. Am ajuns bătaia de joc a tuturor și acest lucru trebuie să înceteze!”, a mărturisit Iulia Irina Vizitiu, profesor titular de limba franceză la Școala Gimnazială ”Dimitrie Luchian” din Piscu.
Miercuri, sindicaliștii, din nou în stradă
Deși pe la colțuri se zice că unii angajați din învățământul gălățean își vor relua, de miercuri, 7 iunie, activitatea în școli, liderii celor trei sindicate ale învățământului preuniversitar anunță că situația în județul Galați nu s-a schimbat și că, în continuare, mai bine de 80% dintre cei care au aderat la întreruperea activității continuă greva. În continuare, sunt școli și licee închise complet, situație care va continua și în zilele următoare. Spusele liderilor de sindicat sunt întărite și de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Galați, profesorul Adrian Silivestru, care spune că, după minivacanța de Rusalii, activitatea în unitățile de învățământ nu s-a reluat și numărul personalului din învățământ aflat în grevă nu s-a modificat.
„Situația este aceeași, cadrele didactice aflate în grevă sunt în grevă în continuare, cele care nu au aderat la grevă sunt la ore. Din semnalele pe care le am, greva continuă”, spune prof. Adrian Silivestru.
Nicoleta Ivan, vicepreședinta filialei SIP Galați, ne-a declarat ieri (marți, n.r.) că peste 75% dintre cei care au aderat de la început la grevă au rămas în grevă. „Din păcate, avem situații speciale când un coleg a fost nevoit să reînceapă activitatea. Este vorba despre aceia dintre colegii mei care au fost sfătuiți să renunțe la grevă pentru a putea să își susțină diferite inspecții sau cei care, din punct de vedere financiar, nu își mai permit să stea fără salariu. Deși sunt cazuri rare acestea, pot spune și faptul că zilnic ni se alătură colegi noi, care își exprimă dorința să intre în grevă. Mâine, miercuri, vom fi din nou în stradă, la Prefectură, unde vom încerca din nou să ne facem auziți”, ne-a declarat prof. Nicoleta Ivan.
(Raluca Ichim)