Cadrele didactice nu renunță la grevă. „Banii dați de Guvern sunt praf în ochi”, spun profesorii

Cadrele didactice nu renunță la grevă. „Banii dați de Guvern sunt praf în ochi”, spun profesorii
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Cadrele didactice gălățene s-au strâns și marți, 6 iunie, în fața Prefecturii, pentru un nou protest și afirmă că nu au de gând să cedeze

Profesorii susțin că decizia Guvernului este jignitoare și nu intenționează să revină la catedră până când nu vor obține ceea ce cer de peste două săptămâni, în stradă.

Oamenii din spatele catedrei sunt revoltați de atitudinea pe care Guvernul o arată față de proteste. Aceștia nu se gândesc să cedeze și susțin că luptă pentru generația tânără.

”Vrem mai mulți bani pentru educație, vrem și pentru noi salarii mai bune, să putem să ne ținem copiii la școală, să le dăm tot ce le trebuie. Protestăm pentru că ne dorim ca tinerii să vină în învățământ, în cancelarie suntem peste 40 de ani majoritatea, când ieșim noi la pensie, cine va urma? Banii dați de Guvern sunt praf în ochi, nu avem cum să ne oprim aici. În ceea ce privește examenele, probabil se vor decala, dar, în mod sigur se vor da până la urmă. Ei încearcă să ne facă să cedăm, într-adevăr, unii profesori s-au întors la clase, dar puțini, majoritatea vor să continue”, ne-a mărturisit Ionica Lungu, profesoară de discipline tehnice la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară "Dumitru Moţoc". Însă acesta nu este singurul punct de vedere care condamnă decizia celor care ne conduc. Profesorii susțin că s-au săturat doar de firimituri și consideră că este nevoie atât de investiții în salarizare, cât și în sistem.

”Nu este doar o grevă pentru salarii, este o grevă care trebuia să fie de mult. Este o grevă a nevoilor din școli, a lipsurilor din școli, a lipsei educației din școli. Pe lângă salarii, trebuie să facem ceva urgent pentru acești copii. Copiii aceștia, pe care noi încercăm zi de zi să îi educăm, sunt agresați din exterior cu droguri, alcool, tutun. Noi nu avem ce să le mai facem, vedeți ce se întâmplă în școli, cazuri de violență, bullying. Guvernul, ministerul și toate celelalte trebuie să se adune la masa negocierilor să vedem încotro îndreptăm aceste generații. Soluțiile sunt ușoare. Ar trebui să ne dea voie, nouă, profesorilor, să fim mai exigenți, să putem lua măsuri când vedem un copil că nu este pe direcția cea bună. Dacă vezi un copil că este afectat de substanțe stupefiante, tu, ca profesor, ești legat de mâini și de picioare. Te pot da în judecată părinții și câștigă, pentru că este afectată imaginea elevului. Suntem pur și simplu neajutorați. Eu țin la acești copii ca la copiii mei. Vreau copii deștepți, vreau ingineri, vreau doctori, vreau meseriași buni în România. Dacă mergem în continuare în această direcție vom avea niște generații eșuate. Ne vom duce în spitale și nu or să știe unde este splina și unde este ficatul. O să stăm în case care se vor dărâma pe noi la un cutremur de 4 grade. Fiți responsabili, dragi guvernanți! Guvernul, la acest moment, este în stare de șoc, nu s-a așteptat la această mișcare de amploare. Lucrurile nu mai pot continua așa! Trebuie să impunem respect în fața guvernanților. Noi rezistăm în continuare, hai să considerăm această grevă un punct 0 și să facem ceva pentru acești copii. Guvernanții își duc copiii în străinătate și nu simt nevoile noastre și ale elevilor din România. Elevii stau în bănci rupte și trebuie să scoată bani din buzunar pentru markere și alte rechizite. Elevii vor învățământ modern, laboratoare moderne, vor cursuri cu predare modernă. Învățământul de calitate se face cu bani. Nu pot să arăt ca Miss Universe dacă mă îmbrac din depozit!”, a declarat Măriuța Albert, inginer în turism și alimentație, care predă la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”.

Profesorii au cântat Imnul României la ora 12,00

În semn de protest, profesorii au cântat Imnul României, în fața Prefecturii. Supărați pe deciziile Guvernului, aceștia scandează în continuare pentru ”Demnitate”. ”Protestăm pentru demnitate. Aceasta este singura lecție pe care mai putem să o predăm acum, după această bătaie de joc a guvernanților care prima dată ne-au dat vouchere, după aceea prime și apoi câte 100 de lei, câte 200 de lei. Mai mult decât atât, au încercat să ne păcălească, punând în Nota de Fundamentare, și nu în ordonanța de urgență, acea salarizare. Chiar am ajuns bătaia lor de joc? Așa nu se mai poate. Noi continuăm cu protestele și speranța moare ultima. Noi ne dorim ca elevii să nu sufere, dar toți trebuie să înțeleagă că și noi contăm și nu mai suportăm să fim călcați în picioare. În școli este haos, nu avem legi, nu există școli de corecție, nu există exmatriculare, nu există absolut nimic. Am ajuns bătaia de joc a tuturor și acest lucru trebuie să înceteze!”, a mărturisit Iulia Irina Vizitiu, profesor titular de limba franceză la Școala Gimnazială ”Dimitrie Luchian” din Piscu.


Miercuri, sindicaliștii, din nou în stradă

Deși pe la colțuri se zice că unii angajați din învățământul gălățean își vor relua, de miercuri, 7 iunie, activitatea în școli, liderii celor trei sindicate ale învățământului preuniversitar anunță că situația în județul Galați nu s-a schimbat și că, în continuare, mai bine de 80% dintre cei care au aderat la întreruperea activității continuă greva. În continuare, sunt școli și licee închise complet, situație care va continua și în zilele următoare. Spusele liderilor de sindicat sunt întărite și de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Galați, profesorul Adrian Silivestru, care spune că, după minivacanța de Rusalii, activitatea în unitățile de învățământ nu s-a reluat și numărul personalului din învățământ aflat în grevă nu s-a modificat.

„Situația este aceeași, cadrele didactice aflate în grevă sunt în grevă în continuare, cele care nu au aderat la grevă sunt la ore. Din semnalele pe care le am, greva continuă”, spune prof. Adrian Silivestru.

Nicoleta Ivan, vicepreședinta filialei SIP Galați, ne-a declarat ieri (marți, n.r.) că peste 75% dintre cei care au aderat de la început la grevă au rămas în grevă. „Din păcate, avem situații speciale când un coleg a fost nevoit să reînceapă activitatea. Este vorba despre aceia dintre colegii mei care au fost sfătuiți să renunțe la grevă pentru a putea să își susțină diferite inspecții sau cei care, din punct de vedere financiar, nu își mai permit să stea fără salariu. Deși sunt cazuri rare acestea, pot spune și faptul că zilnic ni se alătură colegi noi, care își exprimă dorința să intre în grevă. Mâine, miercuri, vom fi din nou în stradă, la Prefectură, unde vom încerca din nou să ne facem auziți”, ne-a declarat prof. Nicoleta Ivan.

(Raluca Ichim)

Citit 2550 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 09:37

21 comentarii

  • postat de Riktus
    Miercuri, 07 Iunie 2023 18:42
    86.124.202.***
    Singurii care au de pierdut in acest vacarm sunt copiii ! Iar cand copiii au de suferit, nu ma mai intereseaza cine are dreptate ori drepturi cuvenite ! Gata cu nebuneala! Mult, putin, important ca vi s-a dat. La munca si la invatat acum (valabil pentru ambele tabere) !
    0
    0
  • postat de He, he, hei...
    Miercuri, 07 Iunie 2023 17:04
    86.124.121.***
    Ce nu înțeleg mulți care postează, este ca personal cu reale calități didactice, atragi cu salarii motivante. Altfel, o sa creștem în continuare generații de analfabeți funcționali, cu studii doar pe hârtie!
    Sigur ca schimbarea la fata a învățământului nu o sa se producă imediat, este nevoie de timp, dar trebuie începută cât mai repede. Altfel dacă ne gândim puțin, de ce ar sta un profesor capabil sa predea, când ar putea sa facă bani mai buni în alta parte.
    Cred ca alocarea a 5-6 % din PIB pentru Ministerul Învățământului ar rezolva pe termen lung, toate problemele din acest sector!
    0
    0
  • postat de Adrian
    Miercuri, 07 Iunie 2023 15:18
    89.39.81.***
    @profesor de atata carte ce a ti invatat nu sunteti de acord cu salarii pe criterii de competență ci vreti la fel pt toți cu ghiotura.
    0
    0
  • postat de Adrian
    Miercuri, 07 Iunie 2023 15:16
    89.39.81.***
    @profesot de atata carte ce a ti facut scoateți 40% analfabeți functional si nu stiți să scrieți corect. La fabricile alea de diplome la care a ti fost tot profesori ca voi erau. Peste tot in economie lucreaza oameni cu studii superioare care lucreaza peste 40 de ore pe saptamana si nu stau acasa sanchi pregatind lectii.
    0
    0
  • postat de Uitarea e umana.
    Miercuri, 07 Iunie 2023 14:00
    46.97.176.***
    Marea majoritate a cadrelor didactice și auxiliari care nu mai pot după bani dau la comentarii like sau dislike, după interes. Cind se apuca unul din ei sa facă un comment e jale, discreditează toți dascălii, numiți acum profesori după confratii lor francezi. Ei au invățat mult, asa e dar se pare ca și au uitat repede....
    0
    0
  • postat de cernea
    Miercuri, 07 Iunie 2023 13:55
    95.76.2.***
    Treceți la treaba ca, cel puțin cei care au vorbit au făcut de ras toată tagma de profesori. Numai minciuni, nu este nimeni lămurit cu ce salarii aveți. Va dau o tema, SA FITI PLATITI DUPA CRITETII DE PERFORMANTA NUMAI ASA JUSTIFICATI O MARIRE DE SALARII SI SA AVETI BUN SIMT SA NU FOLOSITI COPIII NOSTRI DREPT ARMA IMPOTRIVA GUVERNULUI DEJA ATI FACUT O. LA MUNCA SI LA BUN SIMT FATA DE PROFESIA PE CARE ATI ALES O.
    0
    0
  • postat de Florinache
    Miercuri, 07 Iunie 2023 13:04
    5.13.168.***
    Când vine oare ziua aia în care sa îmi spună și mie angajatorul privat ca îmi adaugă 1000 lei impozabili la salariu? La bugetari e ceva mai simplu, merge din cand in cand o mica greva, locul de munca e intangibil. Și mereu se lasă cu măriri, doar ca nu întotdeauna măririle se ridica la pretențiile celor ce "trudesc" aici. De angajatii din privat si de viata mizerabila in care traiesc cei mai multi dintre ei nu mai vorbește nimeni.
    0
    0
  • postat de Nici turca nu a-ți fost în stare sa jucati
    Miercuri, 07 Iunie 2023 12:15
    46.97.176.***
    Nu pot sa înțeleg de ce cred ca doar ei au invățat carte. Economiștii, inginerii, chimiști, juriștii și alte categorii de persoane ce nu lucrează în sistemul public ci la privat, nu au învățat? Bugetarii nu înțeleg ca acei bani pe care ii vor mereu provin din munca ce duce la taxe și impozite. Turca și alte jocuri ale copilăriei sint mai ok decit uitatul în telefon, domnule profesor...
    0
    0
  • postat de Ema
    Miercuri, 07 Iunie 2023 11:44
    5.13.201.***
    @Profesor! TU PRETINZI CA ESTI PROFESOR? Si nu stii sa folosesti cratima corect? Cum adica "I-a spune"? Aloooo, dom' profesor, de pe mana matale ies atatia analfabeti functional???Ei n-au nicio vina! Voi ati facut facultatea la mișto si acum vreti si mai multi bani? Marș la munca si nu mai batjocoriti copiii!!! Ati primit tot ce ati cerut! LA MUNCA!!!
    0
    0
  • postat de Catana M.
    Miercuri, 07 Iunie 2023 11:40
    109.166.134.***
    Pentru Profesor, referitor la mesajul scris de Profesor pe 7 iunie la ora 7, 45.Sunteti profesor, se pare, dar nu stiti sa scrieti corect romaneste :,, ia spune'' nu se scrie cu cratima! (sac!). Si forma corecta este,, care are de doua ori mai mare salariul decat AL unui profesor, nu,, decat A unui profesor.. Din pacate sunt multi profesori care nu scriu corect romaneste, dar au pretentii...
    0
    0
  • postat de Albert
    Miercuri, 07 Iunie 2023 10:29
    86.124.200.***
    Stimate cadre didactice și nu numai,
    Dacă veți obține salariile decente pe care le doriți, va rog, renunțați la toate sporurile indecente și mai ales la indemnizatia de hrana, care nu cadreaza cu statutul dvs. Este un fel de "cornul și laptele" dar pentru "oameni mari".
    0
    0
  • postat de Titanicul se scufundă, clasa întâi-specialii, se salvează, clasa a 2-a, abandonată
    Miercuri, 07 Iunie 2023 10:17
    109.166.135.***
    Titanicul-România se scufundă, aisbergul a lovit puternic prin inflație, scumpirea energiei electrice. apă-canalizare, gaze, alimente mai scumpe, rate la bănci astronomice, taxe , impozite tot mai scumpe. La timonă comandant, PNL-PSD guvernare. România a intrat la apă Se lansează bărcile de salvare. Primii care se salvează în bărci, pasagerii clasa întâi, salarii și pensii speciale, bugetații cu gulere albe-administrație, parlamentari, justiție, funcționarii de clasă ridicată. Pasagerii clasa a 2-a, românii de rând, sunt abandonați pe punte-România, pot să se înece. Orchestra PSD-PNL, cântă.
    0
    0
  • postat de părinte
    Miercuri, 07 Iunie 2023 09:35
    86.124.201.***
    Discuți și iar discuții. Dar de ce pe spinarea copiilor ? De ce nu ați făcut această grevă la început de an școlar ? Vă spun eu, că nu vă pasă de copii. Numai în pielea unui părinte cu un copil în an terminal să nu fii.
    0
    0
  • postat de Dani
    Miercuri, 07 Iunie 2023 08:42
    86.124.203.***
    Am înțeles până la un punct, dar deja exagerează profesorii.
    Ați primit, aveți promisiuni pt. noua lege a salarizării
    După greva asta chiar vreau sa văd și din partea profesorilor că vin cu reforme
    0
    0
  • postat de Haret
    Miercuri, 07 Iunie 2023 08:23
    95.76.59.***
    "Praf in ochi...", "miss universe..." pretentii de meditatori platiti (evazionisti) cu mult peste valoarea lor si a mersului la catedra unde vor sa concureze cu "beizadelele" (copii de bani gata ai altor evazionisti)! La coasa sau la prasit ca dascali se vor gasi. Daca nu decat o educatie proasta mai bine desfiintata si cultivat bunul simt cu legi drastice (una pentru toti)!
    0
    0
  • postat de marian
    Miercuri, 07 Iunie 2023 07:52
    89.39.81.***
    dascalii nu fac decit sa foloseasca educatia si viitorul copiilor ca mijloc de santaj pentru a-si umple buzunarele. putin le pasa de altceva.
    0
    0
  • postat de Profesor
    Miercuri, 07 Iunie 2023 07:45
    89.136.185.***
    @Adrian, Când „Baietii astia” învățau carte, tu băteai țurca pe maidan. 18 ore de muncă pe săptămână sunt doar în mintea ta îngustă 18 ore pe sătămână sunt secundă de secundă în dialog cu elevii pentru a-i introduce în tainele lumii în care trăim. Cu pregătirea permanentă pentru a înțelege toate noutățile, cu pregătirea lecțiilor și a materialelor necesare, cu corectarea testelor, se depășesc cu mult cele 40 de ore.
    I-a spune: tu, ca postac cu ordin de serviciu, pentru care iei un salariu de două ori mai mare decât a unui profesor cu gradul didactic I și25 ani vechime,câte ore postezi efectiv?
    0
    0
  • postat de Adrian
    Miercuri, 07 Iunie 2023 02:38
    89.39.81.***
    Trebuie sa fii nebun sa pretinzi in romania salariu minim pt un incepator in anul 1 de 4200 lei la care se adauga hrana 300 lei spor neuropsihic 400 lei plus alte sporuri. Baietii astia au luat o razna nu se poate asa ceva pt norma de 18 ore pe saptamana..
    0
    0
  • postat de George
    Marți, 06 Iunie 2023 23:02
    5.13.216.***
    Este clar ca aceasta generatie de elevi este cu un picior in groapa. Pandemie, ore online, acum greva....sunt cei mai buni la stat pe telefoane. Este trist ca profesorii se coboara la mintea politicienilor...stiti vorba aia, "cel mai destept cedeaza primul". Aveau ocazia de a relua protestele la inceput de an. Ma intreb, oare acesti lideri sindicali la ce partide sunt afiliati?
    0
    0
  • postat de viata pe balta
    Marți, 06 Iunie 2023 21:52
    86.127.114.***
    cel mai bine sa revina la catedra, acceptand cei 1000 lei brut, si sa se inteleaga sa continue negocierile cand se va discuta noua lege a salarizarii. reducerea materiilor ar fi alta idee, sau notarea lor doar cu admis/respins (religie,desen, muzica, ed fizica, etc). examene vor mai fi, pentru a reincepe greva.
    0
    0
  • postat de marr
    Marți, 06 Iunie 2023 21:07
    86.124.200.***
    "Guvernu ..." - nu e nici un Guvernu' .
    N-ai ce sa discuti cu Adunaturile de creaturi din Parlament ...numiti si oameni . Oameni cu carte , facultati , scaun la cap (!).
    Mai degraba loviti de scaun in cap dupa cum se comporta si (re)actioneaza . Ca protesteaza ptr salarul lor sau ptr viitorul generatiilor , dupa aceasta Miscare/Val de Proteste imi e clar ca ,de acum inainte , asemeni fortei minerilor , autoritatile-Partid le-au pus stampila de Dusmani-Adversari Problema ptr ..Invartelile/Afacerile lor . Deci ...de acum inainte numai cu ochii pe ei vor sta .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.