Care sunt noile criterii de acordare a burselor școlare

Care sunt noile criterii de acordare a burselor școlare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pentru anul școlar 2023-2024, Ministerul Educației a introdus noi criterii și reguli pentru acordarea burselor școlare, cu scopul de a încuraja performanța academică și participarea activă a elevilor la activități educaționale. Aceste burse sunt esențiale pentru sprijinirea financiară a elevilor și pentru a le oferi oportunități egale în educație. Iată o prezentare a celor șase tipuri de burse și a criteriilor pentru obținerea lor.

Bursa de Excelență Olimpică I. Această bursă este acordată elevilor care obțin premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale și campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Cuantumul acestei burse variază între 750 și 3.000 de lei și se acordă lunar pe durata întregului an școlar următor obținerii distincției.

Bursa de Excelență Olimpică II. Această bursă recompensează elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Cuantumul acestei burse este de 700 de lei și se acordă lunar pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

Bursa de Merit. Această bursă, în valoare de 450 de lei, recunoaște efortul și performanța elevilor în mai multe categorii, inclusiv rezultatele academice, premiile la olimpiadele școlare județene și concursurile școlare și extrașcolare naționale. Elevii cu rezultate de cel puțin 9,50 primesc această bursă. De asemenea, se acordă elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale și premianților la alte competiții. Bursa de Merit nu necesită depunerea unei cereri și se acordă lunar pe durata cursurilor școlare.

Bursa Socială. Această bursă, în valoare de 300 de lei, sprijină participarea școlară a elevilor cu situații sociale dificile, cum ar fi venituri familiale reduse, decesul părinților sau măsuri de protecție specială. Bursa se acordă lunar pe întreaga durată a anului școlar, cu excepția lunilor în care elevii acumulează zece sau mai multe absențe. Documentele necesare pentru cererea de bursă trebuie depuse în primele 25 de zile ale anului școlar.

Bursa pentru Mame Minore. Această bursă, în valoare de 700 de lei, este destinată mamelor minore care urmează cursurile școlare. Ea se acordă lunar și are scopul de a sprijini educația acestor tinere mame.

Bursa Tehnologică. Bursa are ca scop sprijinirea elevilor înscriși în specializările din învățământul profesional. Cu toate acestea, există anumite condiții, cum ar fi menținerea unui comportament disciplinat și o medie generală la purtare de cel puțin 7. Această bursă, în valoare de 300 de lei, nu se acordă în primele trei luni ale anului școlar următor, în cazul în care elevul a avut abateri disciplinare grave în anul școlar precedent. Elevii declarați repetenți nu sunt eligibili pentru această bursă.

Un aspect important de menționat este că elevii pot beneficia de o singură bursă de excelență olimpică și o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele din anul școlar anterior. De asemenea, o singură bursă socială poate fi acordată unui elev, chiar dacă acesta îndeplinește mai multe criterii sociale. Bursa de excelență olimpică I sau II nu se poate cumula cu bursa de merit, însă celelalte burse sociale și tehnologice se pot cumula între ele și/sau cu bursa de excelență olimpică.

În ceea ce privește plata bursei, aceasta se efectuează lunar de către unitățile de învățământ, în data de 15 a fiecărei luni, cu excepția lunilor în care elevii acumulează zece sau mai multe absențe nemotivate. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata se face în ziua lucrătoare anterioară. De asemenea, plata pentru luna septembrie și octombrie se face la data de 15 noiembrie.

Citit 11257 ori Ultima modificare Marți, 10 Octombrie 2023 17:59

1 comentariu

  • postat de LimbaRomaneza
    Miercuri, 11 Octombrie 2023 14:11
    89.121.200.***
    ... si CRITERIILE de promovare ALE examenelor de limba romana ?
    In noua limba "romaneza" (specifica generatiei progresiste), acordul in gen, numar si caz se face numai dupa ureche...
    2
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.