Timp de o săptămână, cinci elevi de la Colegiul Naţional "Costache Negri", însoţiţi de instructorul îndrumător Nicoleta Ilona Terescenco, profesor de limba engleză, au trăit împreună visul american, pe baza puterii minţilor lor, luând parte la Runda Globală a Competiţiei Owlypia.
Concursul OWLYPIA - Provocarea Intelectualilor se adresează sportivilor minţii, fiind, aşa cum o arată şi numele (o combinaţie dintre OWL, cuvântul englezesc pentru bufniţă, pasărea-simbol al înţelepciunii, şi OLYMPIA - locul din Grecia Antică unde se ţineau Jocurile Panelene, precursoarele Olimpiadei Moderne), o competiţie pentru cei mai isteţi elevi, structurată pe mai multe domenii tematice: artă și design, economie și afaceri, literatură și cultură, știință și tehnologie și științe sociale. Poate nu întâmplător, aşa cum ne spune prof. Ilona Terescenco, bufniţele pot fi văzute uneori la CNCN, acest animal fiind ales şi drept mascotă a colegiului.
Micii intelectuali de CNCN au participat la Runda Globală din Austin, Texas, Statele Unite ale Americii, competiţia, la care au ajuns după ce au trecut de etapele anterioare, desfăşurându-se la Universitatea "St. Edward's" din acest oraş, acolo unde copiii au avut ocazia să stea în campusul universitar. Este important de spus că au fost susţinuţi constant de părinţi, dintre care unii i-au şi însoţit în călătorie, trăind alături de ei emoţiile întâlnirii cu spaţiul american, unde au avut şi ocazia să trăiască un 4 iulie tipic, dar şi să transmită din tradiţiile noastre, purtând ie cu mândrie.
"Faptul că tălpile noastre au atins solul american exact pe data de 4 iulie - Ziua Naţională a SUA, nu a fost nici pe departe întâmplător. Periplul nostru din Cambridge, UK de anul trecut, ne-a determinat să punem la incubat visul de a vedea America. A fost o provocare de genul «MOVE TO THE NEXT LEVEL», cum spunea cândva formatoarea Andreea Floroiu, la un curs de scriere de proiecte pentru tineret. Şi nu a fost uşor!", povesteşte prof. Ilona Terescenco, iar rezultatele copiilor arată că antrenamentele nu au fost în van.
Au participat:
Echipa 1 - IDKxsh
1.Andra Maria Cerasela Lǎcustǎ, clasa a VI-a A
2.Andreea Costache, clasa a VI-a A
3.Yanis Adrian Ciupureanu, clasa a VI-a B
Echipa 2 - Singing Owls
1.Ștefania Budalǎ, clasa a VI-a A
2.Cristina Mihaela Iorga, clasa a VI-a A
Elevii gălăţeni s-au confruntat cu restul participanţilor din toată lumea în cadrul a cinci probe, care vizeazǎ atât verificarea cunoștințelor acumulate prin parcurgerea resurselor sugerate, cȃt și a abilitǎților de comunicare scrisǎ și oralǎ.
Aceste probe au fost un test individual de verificare a cunoștințelor, conţinând ȋntrebǎri cu variante multiple de răspuns, un test de verificare a cunoștințelor (asemănător testelor interactive existente pe aplicația Kahoot) la care participǎ ȋntreaga echipǎ, dar un singur elev are acces la platforma care ȋnregistreazǎ rǎspunsurile, acesta putând interacționa cu ceilalți doi coechipieri, pentru a decide care este rǎspunsul optim, un monolog (discurs public susţinut pe baza unui subiect la prima vedere), o dezbatere şi redactarea unui eseu la care contribuie toți membrii echipei.
Micii noştri mintoşi, recompensaţi pe măsura performanţelor
La Categoria testare cunoștințe și discurs public (prestație individualǎ), Andreea Costache, Andra Maria Cerasela Lăcustă și Yanis Adrian Ciupureanu au obţinut medalie de bronz, Ștefania Budalǎ, medalie de argint, iar Cristina Mihaela Iorga, medalie de aur. La Categoria redactare eseu, dezbatere, testare cunoștințe (prestație la nivel de echipǎ), echipa IDKxsh (Andreea Costache, Andra Maria Cerasela Lăcustă și Yanis Adrian Ciupureanu) a obţinut medalie de argint.
Elevul Yanis Adrian Ciupureanu a fost recompensat cu un certificat special, de Ambasador Cultural.
Tuturor, elevilor, profesoarei lor, părinţilor, felicitări pentru determinare, efort şi rezultate!
* Owlypia este o competiție internațională concepută pentru elevi din trei grupe de vârstă: 9-11 ani (OWLINS), 12-14 ani (OWLETS) și 15-18 ani (OWLYS). În fiecare an, Owlypienilor le este propusǎ o temă relevantǎ din secolul XXI, pentru a-i pregăti pentru succes; oferindu-le o înțelegere corectă și abilitățile necesare pentru a prospera la viitorul loc de muncă și în viața socială contemporanǎ. Anul acesta, tema a fost importanța stabilirii unor obiective SMART ȋn atingerea succesului. Owlypia își propune să aprindă scânteia curiozității intelectuale, încurajând în același timp abilitățile de cercetare și încrederea academică la tineri. Le oferă minților tinere curioase oportunitatea de a-și lărgi orizonturile, de a-și împărtăși ideile și de a se angaja într-un discurs stimulativ, reprezentând un mediu în care înflorește creativitatea. Owlypia cuprinde cinci domenii tematice: artă și design, economie și afaceri, literatură și cultură, știință și tehnologie și științe sociale. O provocare perfectă pentru persoanele cărora le place să gândească, să scrie și să vorbească într-un mediu social și stimulativ din punct de vedere academic.