Am americanizat disciplina în şcoli: elevii, pedepsiţi în „săli de reflecţie”

Am americanizat disciplina în şcoli: elevii, pedepsiţi în „săli de reflecţie”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul „Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar” publicat pe site-ul MECTS aduce ca noutate sancţionarea elevilor cu izolarea lor, sub supraveghere, într-o sală, numită „de reflecţie”. Articolul 124, aliniatul 3 prevede că elevul „va petrece o oră suplimentară la şcoală sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar.

Tipul de activitate suplimentară va fi stabilit de profesorul care acordă sancţiunea şi poate fi lectură suplimentară, completarea unor fişe, etc”. Cu toţii am văzut asemenea scene în filmele americane. Iată că se poate şi la noi… „Activităţi în folosul şcolii, în locul detenţiei” Directorii şcolilor gălăţene nu s-au extaziat chiar deloc în faţa unei asemenea măsuri. „În regulamentul de ordine interioară a şcolii avem o prevedere asemănătoare. Însă am preferat să nu ţinem elevul într-o sală izolată, unde nu-l vede nimeni, deci n-are niciun efect, ci să-l punem să facă muncă în folosul şcolii. De exemplu, am avut doi elevi, în urmă cu un an, care au aruncat cu lapte pe jos şi au murdărit clasa.

Le-am chemat părinţii la şcoală şi le-am cerut acordul să-i pun să muncească alături de îngrijitoarea şcolii. Aşa au văzut şi cât de greu se munceşte pentru curăţenie dar au fost şi un exemplu pentru cei care ar fi vrut pe viitor să nesocotească acest lucru. Rezultatul a fost unul foarte bun. De atunci, n-am mai aplicat această prevedere, pentru că toţi elevii au învăţat lecţia! Dar, repet, e important să cerem acordul părinţilor”, declară directoarea de la Şcoala Nr. 29, profesoara Cătălina Caragea.

„E o pedeapsă pentru profesori!”

Luminiţa Nichita – directoarea Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna” spune că a rămas dezamăgită de sancţiunile propuse de noul Regulament şcolar: „Speram ca actualul act normativ să vină cu noutăţi pentru a întări disciplina şi autoritatea profesorilor în şcoală. Dar nu s-a modificat nimic, cu excepţia acestei săli de reflecţie, care este inutilă, în opinia mea. Faptul că elevii nu pot fi exmatriculaţi până în clasa a X-a pentru că învăţământul este obligatoriu nu aduce nimic bun. Îi învaţă cu indisciplina din clasele mici şi e foarte greu să mai fie recuperaţi în clasele a XI-a şi a XII-a. Aceste ore suplimentare sunt mai mult o pedeapsă pentru profesori, care vor face voluntariat să-şi păzească elevii indisciplinaţi”. Profesoara de la „Elena Doamna” susţine că ar fi fost de dorit măcar introducerea obligativităţii purtării uniformei. „Şi părinţii ar trebui sancţionaţi că nu-i educă. Scrie şi acum în regulament, dar nu se precizează cine dă şi cine încasează amenzile. E o prevedere doar ca să fie făcută, dar fără aplicabilitate”, mai spune Luminiţa Nichita.

„Ne va trebui o colecţie de pilde”

Lectura suplimentară nu poate fi o pedeapsă, crede directorul de la Colegiul „C. Negri” (Pedagogic), Mitică Dudău. „Nu văd cum îmbunătăţeşti comportamentul prin lectură. Eventual ne va trebui o colecţie de pilde, astfel încât lectura să aibă un caracter moralizator”, spune managerul de la „C. Negri”. Acesta susţine că prevederile regulamentului vechi sunt bune, dar nu sunt aplicate corect: „În 99 la sută din cazuri se ajunge la scăderea notei la purtare fără să se fi dat celelalte sancţiuni. Câţi diriginţi au consemnat în catalog mustrarea scrisă, care este o altă formă de a sancţiona un elev? Dacă sunt două-trei cazuri”, precizează Mitică Dudău.

Citit 6069 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2011 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.