Trei mari centre universitare din România au decis să elimine cinci specializări din oferta educațională pentru anul universitar 2025-2026, iar printre acestea se numără şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.
Potrivit unor informaţii publicate în presa naţională, conform unei Hotărâri Guvernamentale recente, Academia de Studii Economice (ASE), Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați și Universitatea Creștină "Partium" din Oradea nu vor mai organiza admitere pentru anumite programe de studiu, deoarece vor elimina cinci specializări din oferta educațională pentru anul universitar următor.
Academia de Studii Economice din București (ASE), Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori nu va mai oferi specializarea „Finanțe și Bănci” la forma de învățământ la distanță.
Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați renunță la trei programe de studiu cu frecvență: „Limba și Literatura Franceză - Limba și Literatura Română” de la Facultatea de Litere, precum și „Biotehnologii pentru industria alimentară” și „Tehnologie și control în alimentație publică” de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.
Universitatea Creștină "Partium" din Oradea nu va mai avea specializările „Limbă și literatură engleză - Limba și literatura germană” și „Limba și literatura germană” la forma de învățământ cu frecvență.
Evident, am solicitat o reacţie din partea Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, care a primit anul trecut din nou calificativul "grad de încredere ridicat" şi unde, în permanenţă, specializările sunt permanent supuse unui proces, absolut normal, de reacreditare.
"La nivelul Departamentelor și al Consiliilor Facultăților sunt evaluate permanent specializările existente, ținând cont de capacitatea acestora de a atrage studenți și de cerințele de pe piața muncii. Evaluarea continuă implică un anumit dinamism, apar specializări noi, iar cele care nu mai îndeplinesc criteriile de mai sus sunt inițial conservate, iar mai târziu intră în lichidare. Procedural, aceasta presupune o decizie adoptată la nivelul Consiliul Facultății respective, prin care se solicită Consiliului de Administrație și Senatului Universității lichidarea unei specializări neatractive", ne-au declarat reprezentanții Departamentului de Comunicare din UDJG, pe acest subiect.
Evident, să continui să scoţi la admitere locuri la specializări care nu mai sunt căutate nu este o soluţie, dar, poate, nu ar strica o regândire a acestora, astfel încât să fie mai atractive. De reţinut însă că specializările cu frecvenţă redusă sau chiar tip învăţământ la distanţă sunt din ce în ce mai căutate, fiindcă studenţii îşi doresc să se poată încadra cât mai repede pe piaţa muncii.