Directoare de şcoală cu diplomă de grad falsă

Directoare de şcoală cu diplomă de grad falsă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tatiana Iosef, o profesoară de limba şi literatura română care predă la Şcoala nr. 2 din satul gălăţean Şiviţa, este acuzată că şi-a falsificat certificatul care-i conferea gradul II didactic, fals în urma căruia a putut ocupa funcţia de director al şcolii respective, în anul 2006.

Fals descoperit întâmplător

Totul a ieşit la iveală din întâmplare, atunci când o contabilă şi o secretară de la Scoala gălăţeană nr. 17, care lucrează cu jumătate de normă şi la Şcoala din comuna Tuluceşti, de care depind şi instituţiile de învăţământ din Şiviţa, au sesizat unele inadvertenţe la certificatul de acordare a gradului didactic II al Tatianei Iosef şi au anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi. Tot în anul 2006, profesoara învinuită de fals a depus o copie după certificatul respectiv şi la Şcoala nr. 17, fapt ce a făcut posibilă sesizarea neregulilor de către cele două angajate.

Contactată în legătură cu acest caz, Universitatea Bucureşti, instituţia care se ocupă cu eliberarea certificatelor de grad didactic, a trimis către ISJ Galaţi un răspuns, din care reiese că instituţia universitară bucureşteană nu a eliberat un astfel de document pe numele profesoarei Tatiana Iosef.

”Referitor la certificatul de acordare a gradului didactic II, precizăm că acesta nu a fost completat şi eliberat de Universitatea din Bucureşti”, se specifică în răspunsul trimis către ISJ Galaţi. În urma anchetei derulate de instituţia universitară bucureşteană, au ieşit la iveală şi diferenţele dintre un certificat original şi falsul profesoarei.

Un fals perfect şi nu prea

În primul rând, pe fals se specifică faptul că gradul II a fost acordat prin „Ordinul ministrului educaţiei naţionale”, în timp ce pe un certificat original, din perioada 26-31 august 2006, este specificată validarea acestuia prin „Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării”.

O altă neregulă este aceea că pe fals sunt trecute semnăturile rectorului şi a secretarului-şef, în timp ce pe un certificat valabil se regăseşte şi semnătura decanului.

A treia neregulă se referă la seria „E”, inscripţionată pe certificatul fals. „Candidaţilor declaraţi admişi la examenul de acordare a gradului didactic II, sesiunea august 2006, li s-au eliberat certificate seria F”, se arată în răspunsul de la Bucureşti.

Tot de la Bucureşti, aflăm că profesoara Tatiana Iosef a susţinut examenul de acordare a gradului didactic II, dar că a fost declarată „Respins”.

Repercusiuni

„Noi vom trimite către şcoala gimnazială unde îşi desfăşoară activitatea profesoara învinuită de fals o copie a tuturor documentelor pe care le-am primit de la Bucureşti, cu specificaţia să se ia măsurile stipulate în Legea Educaţiei. Mai departe, este treaba conducerii şcolii să o sancţioneze şi să stabilească ce măsuri vor fi luate în cazul acestui cadru didactic. Având în vedere gravitatea faptei este posibil să se ajungă până la excluderea din sistemul de învăţământ şi să fie înştiinţate instituţiile abilitate ale statului, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în acte”, ne-a informat inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu, din cadrul ISJ Galaţi. Contactată telefonic Tatiana Iosef n-a dorit să comenteze pe marginea subiectului.

Citit 8599 ori Ultima modificare Joi, 17 Noiembrie 2011 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.