Curtea de Apel a deschis un drum pentru banii de carte ai dascălilor

Curtea de Apel a deschis un drum pentru banii de carte ai dascălilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dascălii ar putea lua banii de carte aferenţi anilor 2009 – 2010, chiar dacă legea care le permitea acest lucru a fost abrogată acum un an şi şapte luni * Acest lucru este posibil până pe 3 iulie 2013 * Este foarte adevărat că doritorii ar trebui să deschidă procese, dar câştigul de cauză este posibil graţie unei decizii a Curţii de Apel Galaţi

Potrivit liderului Sindicatului Liber „Educaţia”, Adrian Andrăşescu, banii se dădeau urmare a unor cereri, dar din cauza crizei care se contura din ce în ce mai agresiv în 2009, mulţi dascăli nici nu au mai depus solicitări scrise. „Dată fiind criza, oamenilor nu li s-a comunicat nimic de către directori şi drept urmare mulţi nici nu au făcut cereri. Acum ei pot deschide acţiuni, chiar dacă nu au solicitări înregistrate la unităţile de învăţământ unde au activat sau activează”, a spus acesta.

Ideea de la care a pornit acest dosar, care deschide un drum către alte zeci de procese, a fost dată de faptul că legea era condiţionată prin normele de aplicare impuse printr-o hotărâre de guvern. „Legea 315 din 2006 era condiţionată de Hotărârea de Guvern 453 din 2007, prin care echivalentul a 100 de euro era dat doar dacă se depunea o cerere cu două luni înainte de a începe anul pentru care se acorda dreptul pentru cărţi, adică pe 1 noiembrie”, ne-a explicat Andrăşescu.

Decizia Curţii nu a fost atacată

Acesta s-a adresat Curţii de Apel cu o excepţie de nelegalitate legată de mai multe aspecte printre care şi acela că multe cadre didactice ar fi fost discriminate prin modul de aplicare al legii. Ca exemple au fost date cazuri de profesori care nu aveau cum să ia aceşti bani pentru că nu aveau posibilitatea să depună cererile cu două luni înainte. Asta fie pentru că se aflau în concediu fără plată ori pentru creşterea copilului, fie că se angajau după această dată. Motivele invocate de sindicalist au fost admise de Curtea de Apel pe 24 ianuarie, dându-se astfel posibilitatea Tribunalului, unde se judecă în jur de 20 de astfel de litigii de muncă, să ia act de hotărârea instanţei superioare.

Decizia Curţii este definitivă şi irevocabilă, pentru că nu a fost atacată în termenul de cinci zile de la comunicare. Andrăşescu a mai explicat faptul că între timp Legea 315 a fost abrogată în iulie 2010, dar dreptul de a lua aceşti bani se prescrie în trei ani de zile, ceea ce înseamnă că astfel de solicitări pot fi depuse până pe 3 iulie 2013

Citit 3114 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2012 22:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.