47 de candidaţi pe un loc la limba română, la titularizare

47 de candidaţi pe un loc la limba română, la titularizare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-au înscris în medie cinci candidaţi pe un post * Cea mai mare bătălie se dă la română unde sunt 143 de candidaţi pe trei catedre * La istorie sunt 69 de candidaţi şi un loc titularizabil * Cele mai norocoase sunt învăţătoarele *

Devine din ce în ce mai greu pentru profesori să-şi găsească un loc stabil de muncă. Anual, numărul concurenţilor creşte, iar posturile titularizabile se împuţinează. Anul acesta s-au înscris la concursul de titularizare 984 de candidaţi pentru numai 193 de locuri, ceea ce înseamnă o concurenţă medie de cinci pe loc. La unele discipline s-au înscris zeci de candidaţi, deşi posturile sunt foarte puţine sau deloc

69 de candidaţi pe un singur post

Disciplina cea mai afectată este limba şi literatura română. Aici sunt titularizabile doar trei locuri şi s-au înscris 143 de candidaţi, ceea ce înseamnă o concurenţă de peste 47 de candidaţi pe loc. „Situaţia este şi mai dificilă la istorie, unde sunt 69 de candidaţi pentru unicul loc de la Cudalbi”, ne spune inspectoarea responsabilă de mişcarea personalului didactic, Andra Ionescu.

Inspectorul general, Onuţ Atanasiu susţine însă că pentru aceştia mai sunt şanse la suplinire calificată, unde sunt disponibile 1135 de posturi, dintre care doar 240 sunt complete, restul de 895 fiind incomplete. Concurenţă mare este şi la educaţie fizică şi sport, unde pentru 9  catedre s-au înscris 111 profesori dornici să profeseze. La matematică sunt 78 de candidaţi pe numai zece posturi, în majoritate în mediul rural. Şi asta în condiţiile în care în anii anteriori au avut mult mai multe posibilităţi.

Tren bun pentru învăţătoare şi educatoare

Educatoarele sunt în continuare favorizate de soartă pentru că au la dispoziţie peste 25 de posturi la aproximativ 40 de candidate înscrise.  Un tren foarte bun au prins şi învăţătoarele, prin înfiinţarea claselor pregătitoare. Astfel, aproximativ jumătate dintre locurile disponibile la titularizare sunt pentru învăţătoare. Cele 118 candidate au peste 80 de locuri libere pentru a se titulariza, majoritatea acestora fiind la şcoli din mediul rural.

Concurenţă mică la şcolile care organizează singure examenul

Anul  acesta este pentru prima dată când unităţile de învăţământ au avut ocazia să organizeze pe cont propriu concursul de titularizare. Cu toate acestea, doar trei unităţi au ales să profite, restul  alegând să lase în sarcina Inspectoratului Şcolar Judeţean acest lucru.  

Ca urmare, examenul se va derula în patru centre: la Grupul Şcolar de Marină (pentru posturile unde concursul se dă centralizat) şi la CNVA, Pedagogic şi Şcoala Nr. 29.

Am discutat cu directorul de la CNVA, Vasile Ciuchină, care ne-a spus că, spre surprinderea sa, pentru cele două posturi de engleză s-au înscris doar doi candidaţi.

Mitică Dudău, directorul de la Pedagogic este singurul care se poate lăuda că are ceva concurenţă mai mare, în sensul că pentru cele 1,5 norme de educaţie fizică sunt în cursă trei profesori. Dar pentru cele două posturi de învăţătoare s-au înscris doar două candidate. Şi la Şcoala Nr. 29, directoarea  Cătălina Caragea ne-a informat că sunt opt posturi disponibile pentru învăţătoare, la care s-au înscris tot atâtea cadre didactice.

Citit 2898 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2012 09:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.