Vezi câte locuri la liceu au anul acesta elevii claselor a VIII-a

Vezi câte locuri la liceu au anul acesta elevii claselor a VIII-a
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reclame, fluturaşi şi planuri * 64 clase la teoretic, cu 1.792 de locuri, 116 la tehnologic, cu 3.248 de locuri şi 10 clase la vocaţional, cu 280 de locuri


Timp de trei zile (între 2 şi 4 aprilie), liceele gălăţene s-au mutat în holul Universităţii „Dunărea de Jos”, acolo unde şi-au amenajat standuri în aşteptarea viitorilor absolvenţi de gimnaziu. Ieri dimineaţă, la deschiderea celei de-a XI-a ediţii a Târgului de Oferte Educaţionale „Cariera 2013”, organizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJARE), muşteriii de clasa a clasa a VIII-a nu s-au lăsat mult aşteptaţi, holul universităţii devenind neîncăpător.

„Spre deosebire de alţi ani, târgul a fost acum organizat în perioada Şcoala altfel şi am avut foarte mulţi vizitatori, chiar multe şcoli din mediul rural care au venit să-şi aleagă licee la oraş. De asemenea, tot ca o noutate este şi participarea Liceului „Costache Conachi” din Pechea, venit să-şi prezinte oferta educaţională”, ne spune directoarea-adjunctă a CJRAE, Violeta Simion.

Reclama, sufletul admiterii la liceu

În goana după candidaţi (este ştiut că de ani de zile liceele nu-şi fac planul de şcolarizare din cauza elevilor care abandonează şcoala), liceele n-au precupeţit nicio resursă pentru a-şi face reclamă. Colegiile cu profil de industrie alimentară au venit să îmbie vizitatorii cu lucruri care au putut fi degustate pe îndelete: franzeluţe, chifle, conserve de legume sau de fructe şi prăjituri îmbietoare. Colegiul „C. Negri” se lăuda cu revistele, dar şi cu noua specializare, aceea de puericultor. Băieţii de la „Marină” vroiau să atragă atenţia nu doar prin macheta unei bărci cu velă, ci şi prin promisiunea brevetului de marinar primit la sfârşitul liceului. În oferta de la „Auto” intră obţinerea permisului fără achitarea taxei la şcoala de conducere. Celelalte şcoli tehnice au venit fiecare cu aparatură din laboratoarele şcolii. Liceul de Arte a adus picturi şi fotografii de la diferitele concerte şi spectacole organizate, în timp ce Sportivul şi-a etalat mulţimea cupelor şi medaliilor câştigate la competiţii. 

Elevii claselor a VIII-a care au vizitat ieri târgul au plecat acasă cu minţile doldora de tot felul de informaţii şi cu buzunarele pline de fluturaşii pe care reprezentanţii liceelor i-au distribuit cu dărnicie. Vor avea timp de gândire suficient, până la începutul lui iulie, când va începe completarea fişelor cu opţiuni, dar, până atunci, au de trecut un alt hop, susţinerea evaluării naţionale, pe 25 şi 27 iunie.   

Liceele ies la rampă şi în celelalte oraşe

Astăzi şi mâine, vor ieşi la rampă şi liceele din Tecuci, Târgul de oferte educaţionale desfăşurându-se la Clubul elevilor. De asemenea, cele două licee din Tg. Bujor şi din Bereşti îşi vor prezenta astăzi, la sediile lor, ofertele educaţionale pentru absolvenţii de gimnaziu din zonă.

Mai puţine locuri decât anul trecut

De la an la an, numărul locurilor la licee se împuţinează. Dacă în 2012 au fost alocate 5.418 locuri (dintre  care 1.848 la profil teoretic, 3.318 la tehnologic şi 256 la vocaţional), anul acesta sunt doar 5.320 de locuri pentru clasa a IX-a, 1.792 la teoretic, 3.248 la tehnologic şi 280 la vocaţional.

Foto: Vasile Caburgan

Citit 2174 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2013 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.