Elevii gălăţeni primesc în continuare mere mici şi mucegăite

Elevii gălăţeni primesc în continuare mere mici şi mucegăite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La mai multe şcoli, fructele ajunse pe băncile elevilor sunt la fel de mici * Administratorul firmei distribuitoare susţine că furnizorii de la Reghin i-au păcălit şi le trimit chiar şi mere stricate


 

Deşi reprezentantul firmei Mazepa, cea care distribuie merele pentru elevii gălăţeni, a promis că merele vor fi sortate pe sprânceană din această săptămână, fructe la fel de mici şi cu pete pe coajă au ajuns pe băncile elevilor din mai multe şcoli. Directorii cu care am discutat ne-au spus că merele erau la fel de mici ca şi data trecută, dar s-au îmbunătăţit calitativ, în sensul că nu au mai găsit mere stricate. La unele şcoli, oamenii ne-au semnalat însă că fructele prezentau urme de lovituri sau că erau mucegăite în jurul codiţelor şi s-au înnegrit în pungă. „De mâine, nu le mai primesc!”, ne-a spus hotărâtă o directoare.

„Chiar dacă sunt lovite, măcar nu mai sunt mucegăite, aşa cum le-am primit la început”, spune managerul altei instituţii de învăţământ.

Alţi directori de şcoală ne-au spus că ceea ce au primit ei se apropie de standard: „Am cântărit cinci mere şi au  460 de grame”.

Dintre cele zece unităţi de învăţământ contactate, doar la una singură merele depăşeau 100 de grame: aici s-au primit mere de două tipuri, unele care aveau 130 de grame şi altele care aveau în jur de 90.

"Asta este seriozitatea firmelor din România!"

Administratorul Sorin Gheorghiu susţine însă că vina le aparţine celor de la Reghin, care-i trimit inclusiv mere stricate: „Situaţia este cumplită. Mie în acte îmi livrează mere de calitatea I, iar aici ajung aşa cum le vedeţi, ba chiar mai rău. Am sortat măr cu măr, am făcut tot ce s-a putut, cred că sunt doar nişte accidente acolo unde sunt prea mici. Din 20 de tone, 12 le-am trimis astăzi înapoi ca rebuturi. Aproape trei tone erau stricate de curgea zeama din ele. Asta este seriozitatea firmelor din România! Eu m-am ocupat zilele acestea cu plimbatul merelor între Galaţi şi Reghin. Este singurul furnizor din România pe care l-am găsit cu mere pe stoc. Am vorbit şi cu cei de la Vaslui, dar ne-au spus că n-au nici măcar pentru cei din judeţul lor. Ne-au prins că avem nevoie de ei şi vor să scape de ceea ce nu vând la piaţă. Probabil că-i voi da în judecată pentru că nu respectă contractul de furnizare”, declară Sorin Gheorghiu.

De luni, acesta promite că vor veni mere intacte, din Polonia şi că va renunţa la furnizorul de la Reghin.

Administratorul firmei ne-a mai declarat că totuşi fructele distribuite de ei sunt mult mai aproape de standarde, spre deosebire de cele din judeţele Brăila şi Iaşi unde un măr are şi doar câte 50-60 de grame. „Noi le-am trimis pe acestea înapoi”, concluzionează Sorin Gheorghiu.

Distribuitorul a fost amendat

Am discutat cu comisarul şef de la Protecţia Consumatorului, Carmen Tudor, care ne-a spus că a fost o reclamaţie cu privire la desfăşurarea programului „Mere în şcoli”, venită de la liceul din Tudor Vladimirescu: „S-a constatat că în jur de 10 la sută din merele distribuite în acest liceu erau stricate. Firma a primit 10.000 de lei amendă, pentru acest lucru. Pentru gramaj nu putem să-i amendăm, pentru că au spus că pun mere în plus la pungă. Dar dacă vom avea alte sesizări că merele sunt stricate îi vom amenda din nou”, spune comisarul-şef.

Citit 2686 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2013 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.