Un gălăţean de zece vrea să schimbe România. Adrian Sandu aduce speranţa de la Hanu Conachi

Un gălăţean de zece vrea să schimbe România. Adrian Sandu aduce speranţa de la Hanu Conachi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Campionul de la evaluarea naţională vrea să devină medic şi să construiască un spital modern


Adrian Sandu din Hanu Conachi este un copil matur, serios şi foarte calculat pentru vârsta lui. Dacă alţi elevi au luat note mari la evaluare naţională după zeci de ore de pregătire în particular, el s-a priceput să-şi planifice singur timpul astfel încât să obţină note maxime atât la română, cât şi la matematică. Alături de ceilalţi doi copii din mediul rural care au luat anul acesta zece pe linie la evaluare, Adrian este un alt exemplu care confirmă ideea că un elev poate să obţină performanţe la învăţătură chiar şi la şcolile de la ţară. 

„Am încercat să-mi fac un program zilnic, mi-am completat toate golurile în cunoştinţe. Am lucrat foarte multe teste. Mă aşteptam la note destul de mari, dar a fost o surpriză chiar şi pentru mine că am luat zece”, spune el. Recunoaşte că acest lucru a însemnat să stea cât mai mult departe de calculator şi că nu şi-a permis să stea cu orele pe facebook, aşa cum se lăudau unii dintre colegii lui.

Hotărât să se lupte cu sistemul 

Cu o medie de 9,92 Adrian Sandu ar fi putut fi admis la orice liceu, dar a ales „Emil Racoviţă”, pentru că este pasionat de biologie şi chimie. Aşa cum a ştiut să-şi planifice cu minuţiozitate timpul pentru învăţat, Adrian ştie exact ce aşteptări are de la el pentru viitor. „Vreau să devin medic chirurg, cardiolog sau pediatru. Îmi place să ajut şi nu am de gând să plec din România. Decât poate pentru studii complementare. Ştiu că salariile sunt mici aici. Eu sper că se va schimba ceva până atunci, că vom fi mai mulţi care să ne luptăm cu sistemul. Vreau să las ceva în urma mea, de exemplu, să construiesc un spital modern”, îşi dezvăluie el planurile de viitor, iar vorbele sale parcă toarnă balsam peste speranţele noastre.

Nu şi-a făcut un model de viaţă dintr-o celebritate. Atent la tot ce se întâmplă în jurul său şi la detalii, Adrian susţine că ia ce-i bun de la oamenii pe care-i cunoaşte şi cu care interacţionează zi de zi, profesorii săi, Gabriela Coman şi Paulina Petrea, de la părinţi şi de la prieteni. „Încerc să mă inspir de la fiecare persoană care merită”, spune el ca un filosof în devenire.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 12428 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2013 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.