"M-am visat cu medalia la gât", spune Cosmina Albulescu de la Colegiul „C. Negri”, cea care a cucerit aurul la Olimpiada internaţională de geografie

"M-am visat cu medalia la gât", spune Cosmina Albulescu de la Colegiul „C. Negri”, cea care a cucerit aurul la Olimpiada internaţională de geografie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primarul Marius Stan a premiat olimpica şi profesoara cu câte 3.000 de lei

După ce a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie, gălăţeanca Cosmina Albulescu spune cu simplitate că a muncit foarte mult şi că, deşi n-a prea avut timp de prieteni, nu poate numi acest lucru un sacrificiu, deoarece a făcut exact ceea ce-i place. Profesoara sa de geografie, Gina Burghiu este cea care a adus prin elevii săi nenumărate premii pentru Galaţi, la olimpiade.

„În spatele unui elev cu performanţe se ascunde întotdeauna un profesor care-şi pune sufletul pe tavă şi se dedică pregătirii psihologice şi ştiinţifice”, a punctat şi directoarea colegiului, Andra Ionescu.

„Cosmina este eleva care m-a uimit”

Este însă pentru prima dată când obţine o medalie la nivel internaţional, cum de altfel, este şi prima distincţie de acest fel cucerită de Colegiul Naţional „C. Negri”. „Cosmina este eleva care realmente m-a uimit. Încă din clasa a IX-a s-a clasat pe primele locuri la naţionala de geografie, iar anul trecut a ajuns la baraj. Ştiam că acum vom ajunge la internaţională. Este nespus de muncitoare, întotdeauna a lucrat dublu faţă de cât i-am dat eu să facă”, spune Gina Burghiu, mândră  de eleva ei.  

„Nu-mi vând inteligenţa, doar pentru un anumit confort”

Cosmina ne-a uimit şi pe noi, prin maturitatea, bunul simţ şi chibzuinţa cu care a răspuns întrebărilor jurnaliştilor. Fără niciun pic de emfază ne-a mărturisit că se aştepta la aceste rezultate pe măsura muncii ei: „M-am visat cu medalia de aur la gât. Am ţintit să ajung aici”.

Mama sa, avocata Claudia Albulescu a întărit faptul că fiica sa a plecat la Kyoto cu gândul să vină cu medalie, deoarece a rugat-o să-i pună  în bagaj un costum pentru premiere.

Cum geografia este mai mult decât o pasiune pentru ea, îşi doreşte să devină profesoară ca să predea această disciplină, la fel ca dascălul care i-a arătat drumul spre victorie. Ne-a tăiat respiraţia când ne-a spus că va rămâne în România, motivul fiind unul cât se poate de întemeiat: „Prefer România oricărei alte ţări, pentru că eu cred că atunci când ştii că realizezi ceva pentru ţara ta este mai onorabil decât dacă ţi-ai vinde, practic, inteligenţa şi munca altora, doar pentru un anumit confort. Dacă vrei să înveţi şi să munceşti, o poţi face foarte bine în ţara ta.”

Cu toate aceasta, visează să călătorească în Rusia, cu Transsiberianul, pentru a putea admira minunatele peisaje.

Premiate de primar 

Şi dacă tot vorbim de lucruri fără precedent, este pentru prima dată când autorităţile sunt prompte în recunoaşterea meritelor olimpicilor internaţionali: primarul Marius Stan le-a oferit ieri câte un cec de 3.000 de lei Cosminei şi profesoarei sale. Cu sinceritate, a ţinut să adauge în final că va avea curând şi calitatea de părinte implicat în viaţa şcolii: „Sunt mândru că din toamnă fiica mea va studia la această instituţie de prestigiu”. Cosmina a mai primit şi 500 de lei din partea asociaţiei de părinţi a colegiului.

Pentru anul viitor mi-a mărturisit că are planuri mari şi că are de gând să uimească pe toţi. Tonul aşezat şi hotărât cu care a spus aceste lucruri nu-mi lasă nicio îndoială că despre ea vom mai scrie cât de curând.

Citit 4476 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2013 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.