Preşedintele Consiliului Judeţului anchetează laptele din şcolile gălăţene

Preşedintele Consiliului Judeţului anchetează laptele din şcolile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un anunţ pe Facebook l-a determinat pe preşedintele Consiliului Judeţului să anunţe public prin intermediul reţelei de socializare că va face o anchetă * Părintele care postase anunţul era nemulţumit de ambalajul în care vine laptele în şcoli * Firma producătoare a laptelui livrat elevilor gălăţeni a fost, în aprilie, în centrul unui scandal, după ce 66 de persoane au ajuns la spital cu intoxicaţie alimentară


O fotografie cu ambalajul în care este livrat în prezent laptele pentru elevii din Galaţi a stârnit reacţii pe Facebook. Însuşi preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa, a postat pentru respectivul părinte nemulţumit un comentariu, prin care anunţa că va declanşa o anchetă.
Părintele care postase mesajul pe Facebook era nemulţumit de faptul că punga în care vine laptele şcolarilor este greu de perforat cu paiul, iar de la şcoală li s-ar fi recomandat să încerce s-o spargă cu creionul sau cu pixul.
Contactat telefonic, Nicolae Bacalbaşa ne-a declarat: „Punga aceasta nu mi se pare nici mie cea mai bună soluţie. Nu e normal să le dai aşa ceva unor copii, dar am cerut specialiştilor să se pronunţe în această problemă. Ancheta e în curs de derulare şi vom face public rezultatul”, spune preşedintele CJ.

Banii nu ajung şi pentru un ambalaj mai acătării?

Am discutat şi cu county-managerul CJ Costel Fotea, care a recunoscut că există reclamaţii cu privire la punga în care este ambalat laptele, dar că nu s-a găsit deocamdată o soluţie mai bună: „Mazepa este singura firmă care s-a prezentat la negociere directă. Am cerut oferte de la alţi producători şi nu am primit, pentru că preţul laptelui e în creştere, nu le convine să se încurce cu aşa ceva. Noi dăm pentru fiecare elev 0,59 de bani, iar firma Mazepa achiziţionează de la Ecolact Prod punga cu 0,55. Acum trebuie să ne gândim dacă investim mai mulţi bani în ambalaj şi facem rabat la calitate sau nu. Vom încerca să vedem ce putem face cu aceste ambalaje. Dar cred că nu e o aşa mare problemă, având în vedere că şi în alte judeţe, Prahova şi Braşov, de exemplu, se distribuie la fel. Este singura soluţie ca să nu sistăm din nou livrarea laptelui la copii, în condiţiile în care firma Risk a reziliat contractul chiar la începerea anului şcolar”, spune Costel Fotea.

Protecţia Consumatorului şi Direcţia Sanitară, pe fir

Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Galaţi, spune că instituţia s-a autosesizat în urma anunţului de pe site-ul de socializare şi că va trimite echipe de inspectori care să verifice în unităţile de învăţământ dacă laptele îndeplineşte normele de calitate şi este depozitat în condiţii corespunzătoare.
De la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului, comisarul şef Carmen Tudor ne-a spus că  nu ar fi probleme legate de modul în care este ambalat laptele: „Eu am reuşit să perforez punga cu paiul, dar există şi scrise pe ambalaj instrucţiunile de folosire”.

Suspiciuni şi la calitate

Carmen Tudor susţine însă că există o reclamaţie de la o mămică legată de calitatea laptelui. „Ne-a spus că fetiţa ei s-a simţit rău după ce a consumat laptele. Noi am prelevat imediat probe şi le-am trimis la laborator. Aşteptăm analizele, să vedem dacă într-adevăr este vorba de o problemă sau nu, mai ales că mama nu a prezentat nicio dovadă medicală”, spune comisarul şef.

Firma producătoare, amendată pentru stafilococ auriu

Cum Mazepa nu este producător de lapte, achiziţionează produsul de la Ecolact Prod din judeţul Prahova, firmă care, în primăvară, a fost ţinta unui scandal de proporţii, când 66 de elevi de la o şcoală au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, în urma consumării produsului.
La începutul lunii aprilie a acestui an, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova a dat publicităţii un comunicat în care arăta că analizele pe probele de lapte prelevate, făcute de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, au arătat prezenţa stafilococului auriu în probele analizate şi ineficienţa pasteurizării laptelui. La acel moment, inspectorii ANSVSA au dispus sistarea producţiei, au confiscat 157.650 de pungi de lapte UHT de 200 de mililitri din două loturi incriminate, au decis ca producătorul Ecolact să fie controlat lunar, iar fabrica a primit o amendă în valoare de 40.000 de lei, pentru punerea în consum de produse cu parametrii microbiologici depăşiţi.
Ulterior, Ecolact Prod SRL a anunţat că firma a plătit pentru efectuarea unor analize într-un laborator privat, analize care infirmă prezenţa stafilococului auriu în produsele Ecolact, motiv pentru care a acţionat în instanţă Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova. Firma continuă să livreze şi la ora actuală lapte în şcolile din judeţul respectiv, în baza contractului încheiat cu doi ani în urmă, dar şi la noi.

Citit 2151 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2013 17:25

13 comentarii

 • postat de parinte
  Vineri, 08 Noiembrie 2013 22:03
  78.97.221.***
  La gradinita 14 laptele si cornul stau pe jos , copiii fac numai lapte, se bat cu cornurile, nimeni nu vede acest lucru? pacat ca sunt multi copii care chiar ar bea acel lapte!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un parinte nemultumit
  Marți, 05 Noiembrie 2013 12:43
  79.116.101.***
  SPAGA MAI PRESUS DE ORICE . NU MAI CONTEAZA CALITATEA , AMBALAJUl si nici faptul ca nu toti copii tolereaza laptele, avand in vedere calitatera indoielnica.. Am o intrebare ptr voi scursuri politice care incheiati aceste contracte ,care va umplu buzunare cu spagi ... copii vostri mananca acest lapte si corn? va spun eu ca nu . D-le BACALBASA am sa vin la dumneata si la acel manager care a incheiat aceste contracte cu cate un corn si o cutie cu lapte si in fata mea sa-l mancati voi.. nu cred ca puneti gura pe el. Dati ceva bani in plus la alocatiile de stat ale copiilor ca oricum noi parintii avem grija ca in fiecare dimineata copii sa plece cu pachetel la scoala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Emil Popa
  Joi, 31 Octombrie 2013 12:28
  86.127.208.***
  Cred ca ar trebui trecut la o alta etapa in care sa se ofere copiilor ceva mai bun decât "cornul şi laptele", devenit intre timp "biscuiţii şi laptele", "covrigul si iaurtul" etc. Când s-a lansat acest program pe vremea lui Năstase nu s-a ţinut cont de faptul că nu toţi copiii tolereaza laptele de vacă, sau că au aparut în literatură numeroase controverse cu privire la influenta laptelui (prin hormoni si alte proteine active) asupra sanatatii consumatorilor, mai ales asupra copiilor. Nu luam în calcul calitatea laptelui provenit din zootehnia industriala in care vaca este hranita cu furaje diverse, care pot conţine diverse chimicale, sau riscul cancerigen al consumului de lapte de vaca din specii de bovine selectate pentru productii mari de lapte, ca la noi n-are cine sa le caute si in ce laboratoare sa le testeze.
  Asa ca personal cred că un fruct proaspăt in fiecare zi poate fi mai sanatos pentru un copil decat un lapte la punga de polipropilenă, UHT, cumparat de smecheri si vândut la fraieri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dinu
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 12:32
  113.160.100.***
  banuesc ,ca mai intii trebuie desemnata, [prin licitatie] o comisie de specialisti, care va analiza prin metode specifice,cum se poate da o gaura cu un pai intr-o punga de plastic, dupa care,rezultatele vor fi trimise C.J, analizate de alti specialisti si transmise parintilor ca nu sunt mari problme etc,etc
  1
  5
  Raportează
 • postat de Parinti
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 11:45
  5.13.132.***
  BACALBASA, AMBALAJUL ESTE O INSULTA LA ADRESA COPIILOR DE PARINTI CARE TE-AU VOTAT VA BATETI JOC . Pentru cei mici doamnele educatoare si invatatoare sunt nevoite sa taie ambalajul cu foarfeca si sa puna laptele in pahare. Decat asa preferam Risk com ,Braila ,care avea decenta ca laptele sa fie ambalat in pahare. RUSINE!!!!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Ionica
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 11:09
  5.13.157.***
  Pungile nu pot fi deschise de copii de la clasele primare. Se chinuie micutii si nu reusesc. Au ajuns sa refuze sa mai bea laptele din cauza aceasta. Pacat, anul trecut a fost mult mai bine cu acele cutiute triunghiulare.
  1
  4
  Raportează
 • postat de un parinte avizat
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 10:20
  86.127.214.***
  Daca ati face un control temeinic la firma Mazepa , ati ramane uimiti de cate infractiuni grave va veti lovi. Treaba este acoperita din acte si manevre contabile la care se pricep foarte bine , ca de aceea tot ies pe pierdere ! Poate se gandesc si organele de control la sanatatea copiilor nostri si nu doar la spagile primite de la comercianti !
  3
  5
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 09:22
  78.96.59.***
  Revin din nou cu acelasi comentariu, pungile cu care se distribuie laptele nu sunt bune pentru scoli pentru ca:
  1. se sparg foarte greu, acel pai nu poate perfora punga ci doar o inteapa
  2. copii mici in special clasa pregatitoare, clasa I si II nu pot perfora foarte bine aceste pungi, incearca cu pixul, creioane etc.
  3. o data ce ai incercat sa gauresti punga si nu ai reusit dupa ce a fost pusa in ghiozdan aceasta incepe sa curga.
  Am un copil in clasa 1 si a venit acasa cu ghiozdanul plin de lapte pentru ca nu a putut sa perforeze pana la capat acea punga. Am schimbat toate caietele si manualele pe care le-a avut in ghiozdan.
  Rugam politicienii nostri de la consiliul judetului Galati sa mearga in pauza intr-o scoala (nu conteaza care si nu intr-o vizita anuntata) sa observe copii (in special din clasele primare) cum sparg aceste pungi si cum consuma laptele,dupa care sa faca si ei acelasi lucru.
  Dupa parerea mea de parinte cea mai buna varianta era cea de anul trecut cu acel pahar de plastic, se desfacea foarte usor, copii nu se murdareau atunci cand il consumau, nu mai trebuia pai de baut.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Petrea C.
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 08:14
  92.80.154.***
  La Scoala generala nr. 7 din Galati, copii din clasele 1-4, au primit lapte si corn de cateva ori! Ce ne poate spune d.na director, intronata politic in acest post?....cunoaste problema?
  3
  6
  Raportează
 • postat de marinel
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 08:00
  80.96.3.***
  ce frumos se comenteaza.....si ce frumos vorbeste cyty manageru....fratilor de 2bani cat da consiliu ce rahat poti cumpara?????
  2
  4
  Raportează
 • postat de sclavagism in epoca moderna
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 06:34
  185.26.182.***
  Sa afli de pe Facebook? ....spune multe despre sistem!!! ehe
  2
  6
  Raportează
 • postat de SLUGOILOR !
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 05:58
  5.13.192.***
  Cand s-a facut licitatia , nu v-a aratat produsele golanul care a castigat ? Sa nu ne spuneti ca nu stiati ce primesc copiii ! Bataie de joc ! Numai lapte pe jos , cei de la pregatitoare au umplut covorasele de lapte ( si asa pline de praf, ca femeile de serviciu le CURATA SUPERFICIAL , CU MATURA , nu au aspirat de o luna , de cand a inceput scoala) . Multi, foarte multi refuza pungile astea si programul LAPTELE SI CORNUL se aplica secretarei , femeilor de serviciu , directorilor , gardianului , altor angajati. Doamna de la ISJ stia de acest lucru , a fost informata , insa a tacut sa nu o dea afara daca deranjeaza pe cineva.
  3
  6
  Raportează
 • postat de Axon
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 03:23
  79.116.97.***
  Bacalbasa papalapte, ce sa faci cand na-i ce face....
  5
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.