Economie de piaţă sau interese imobiliare? Două licee din Galaţi, în pericol să rămână fără sedii

Economie de piaţă sau interese imobiliare? Două licee din Galaţi, în pericol să rămână fără sedii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Liceul de Marină a rămas doar cu două clase şi poate să-şi desfăşoare activitatea în alt spaţiu, ca să nu mai dăm bani pentru întreţinere”, a propus consilierul local PDL Victor Dobrea * Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" nu a avut anul acesta candidaţi la forma de învăţământ liceal de zi * "Nu e atât de uşor să decizi desfiinţarea unui liceu", spune inspectoarea generală Laura Marin


Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ din Galaţi au intrat în vizorul aleşilor locali la recenta şedinţă în care s-a dezbătut şi aprobat reorganizarea reţelei şcolare pentru anul 2014-2015. Concret, aleşii şi-au aţintit privirile către sediile Liceului Tehnologic de Marină şi Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic), aflate în deficit de elevi, şi şi-ar fi dorit ca inspectorul şcolar general să se afle în sală, pentru a le răspunde la întrebări.

Dileme: "Care e relaţia între absolvent şi piaţa muncii?"

Dr. Gheorghe Bugeag, conservatorul care conduce Comisia de Cultură şi Educaţie din Consiliul Local, a criticat faptul că proiectul de hotărâre a venit târziu la comisie şi subliniat că este extrem de important încotro se îndreaptă învăţământul în viitor, în municipiul Galaţi. „E o problemă care ne interesează, să ştim şi noi ce licee se pot menţine, care este relaţia între absolvenţi şi piaţa muncii. Voi vota, nu are rost să-l blocăm, dar nu ştiu ce se vrea să se facă cu acest proiect”, a subliniat consilierul.

Democrat-liberalul Victor Dobrea a criticat faptul că nu a fost timp suficient pentru studiul materialului, dar era curios dacă restul de unităţi şcolare respectă numărul minim de elevi. „Ştiu din experienţă că în multe licee şi multe centre de învăţământ numărul elevilor s-a micşorat foarte mult şi, având în vedere că dăm bani de la bugetul local pentru funcţionarea acestora, cred că nu este normal să păstrăm şi numărul acestora. De exemplu, ce s-a discutat la noi la comisie este că Liceul de Marină a rămas doar cu două clase şi eu nu spun să-l desfiinţăm, dar poate să-şi desfăşoare activitatea în alt spaţiu şi să nu mai dăm bani pentru întreţinere. Ar trebui studiat pentru că sunt bani de la bugetul local şi nu trebuie daţi oricum şi oriunde”, a spus Dobrea.

În lipsa unui reprezentant al Inspectoratului Şcolar, viceprimarul PSD Florin Popa a încercat să explice situaţia: „În desfăşurarea procesului de învăţământ, nu există doar două clase de a IX-a, sunt şi clase a X-a şi a XI-a şi an terminal”, a declarat Popa. Cât despre asigurarea cheltuielilor de funcţionare, care reprezintă obligaţia CL, viceprimarul a dat asigurări că se folosesc pentru procesul de învăţământ doar spaţiile necesare, prin urmare sumele s-au diminuat. „Nu mai încălzim un corp de clădire cu 12 săli pentru funcţionarea unei singure clase. Procesul de învăţământ s-a pliat pe un alt orar de funcţionare”, a punctat Florin Popa.

"Trebuie să cântărim bine lucrurile!"

Inspectoarea generală, Laura Marin, susţine că procedura de desfiinţare sau de comasare a unui liceu este destul de complicată şi nu trebuie făcută fără o analiză foarte atentă. "În plus este nevoie de avizul Ministerului Educaţiei, nu este o decizie unilaterală. Trebuie avut în vedere că Liceul de Marină are o tradiţie pentru oraşul nostru şi, în afară de instituţia de la noi, mai există doar o singură şcoală în ţară care pregăteşte marinari. Trebuie aşteptat să vedem ce se întâmplă. Oamenii de acolo au reuşit să readucă profilul de marinărie în şcoală, şi-au făcut nişte relaţii cu oameni din afară în vederea desfăşurării practicii şi angajării absolvenţilor. Se pare că acum sunt pe o line bună şi trebuie să vedem ce se va întâmpla. Oamenii care iau astfel de decizii trebuie să ştie că, odată desfiinţat un liceu, nu va mai putea fi reînfiinţat", spune inspectoarea generală.

Aceasta susţine că şi Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu", chiar dacă nu a avut anul acesta candidaţi la forma de învăţământ liceal de zi, le oferă tinerilor o mulţime de oportunităţi pentru studii: şcoală de maiştri, şcoală postliceală, liceu seral şi liceu cu frecvenţă redusă, forme de învăţământ care sunt necesare pentru diferite categorii de elevi.

"E drept că pentru consilierii locali aceste instituţii par nişte pietre de moară, dar ele au rolul lor. Trebuie cântărite foarte bine lucrurile, înainte de a se lua o decizie", mai spune Laura Marin.

Aşa cum ştim, pe fondul lipsei de atractivitate printre absolvenţii de gimnaziu, în urmă cu foarte puţin timp s-a luat măsura comasării Colegiului "Traian" cu Grupul Şcolar "Radu Negru". La scurt timp după această decizie, la nivelul Consilliului Local s-a stabilit ca una dintre clădirile noii instituţii să fie cedată Jandarmeriei.

Cum cele două instituţii de învăţământ intrate acum în vizorul aleşilor locali au unele dintre cele mai bune baze materiale, nu putem să nu ne întrebăm până la urmă care sunt interesele politicienilor ca aceste şcoli să fie desfiinţate sau comasate.

Citit 4502 ori Ultima modificare Marți, 17 Decembrie 2013 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.