Conform proiectului Codului de etică, profesorii trebuie să spună părinţilor situaţia reală a elevului

Conform proiectului Codului de etică, profesorii trebuie să spună părinţilor situaţia reală a elevului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Profesorii trebuie să le spună părinţilor care este situaţia reală la învăţătură a copiilor, evitând informarea parţială sau cu tentă subiectivă, potrivit proiectului Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar.

În proiectul Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei, este reglementată şi relaţia dintre profesori şi părinţi.

Potrivit proiectului, cadrele didactice trebuie să acorde consultanţă părinţilor "în educarea propriilor copii şi susţinerea rolului paternal", pentru stabilirea unei relaţii de încredere mutuală şi a unei comunicări deschise şi accesibile.

De asemenea, profesorii trebuie să îi informeze pe părinţi despre evoluţia activităţii şcolare a copiilor, evitând tendinţele de prezentare parţială sau cu tentă subiectivă, se arată în proiect.

Documentul mai prevede că profesorii vor avea disponibilitate pentru rezolvarea problemelor educative ce le sunt aduse la cunoştinţă de către părinţi. De asemenea, părinţii vor fi informaţi despre toate aspectele activităţii elevilor, prin furnizarea explicaţiilor necesare înţelegerii şi aprecierii conţinutului serviciilor educative.

Profesorii sunt obligaţi să respecte confidenţialitatea datelor furnizate şi dreptul la intimitate individuală şi familială. Dascălilor le este interzis să ceară sau să primescă bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaţionale oferite.

Cadrele didactice vor sfătui părinţii în cazul alternativelor de formare şi dezvoltare optimă a copiilor lor, din perspectiva expertizei psihopedagogice şi a respectării interesului major al copilului, se mai arată în proiectul Codului de etică.

Proiectul Ministerului Educaţiei interzice cadrelor didactic să se ocupe de achiziţia de materiale auxiliare curriculare sau de materiale didactice, acestea urmând să fie cumpărate pe către părinţi, pe bază de factură sau chitanţă, de la furnizorii autorizaţi.

Citit 3624 ori Ultima modificare Vineri, 21 Martie 2014 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.