Cum supravieţuiesc STUDENŢII gălăţeni plecaţi în ALTE ORAŞE sau în STRĂINĂTATE

Cum supravieţuiesc STUDENŢII gălăţeni plecaţi în ALTE ORAŞE sau în STRĂINĂTATE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Atraşi de facultăţile din străinătate sau de cele din oraşele mari, familiile studenţilor gălăţeni fac eforturi mari să-i finanţeze pe perioada studiilor * Cei mai mulţi dintre ei sunt obligaţi să şi muncească, pentru că părinţii nu fac faţă la cheltuieli


Deşi numărul liceenilor care ar alege să-şi facă facultatea peste hotare este destul de mare, deoarece îşi vor putea găsi mai uşor slujbe mai bine plătite, numărul celor care chiar reuşesc să studieze în Europa este destul de restrâns, datorită limitelor impuse de situaţia financiară. Tot din perspectiva posibilităţilor de a găsi mai uşor un job după absolvire, mulţi tineri aleg ca a doua opţiune un oraş din ţară mai dezvoltat din punct de vedere economic. În ambele cazuri eforturile financiare sunt foarte mari, iar tinerii sunt obligaţi să-şi găsească un job, pentru că familia nu poate să-i susţină sută la sută.

Şoc financiar în primul an de studii în Anglia

"Din punct de vedere financiar este foarte greu în Anglia. În primul an de facultate m-au susţinut părinţii, iar în următorii doi ani am muncit part-time, dar pentru chirie tot părinţii mi-au trimis bani. Chiar dacă munceşti, nu îţi poţi plăti toate cheltuielile legate de masă şi cazare, deşi pentru studii beneficiezi de împrumut din partea guvernului britanic. Vreau să le spun tuturor celor care au de gând să plece în Anglia, la studii, să înceapă să îşi pună bani deoparte cu un an înainte, sau chiar mai devreme, pentru că în primele şase luni vor avea un şoc financiar", ne-a declarat Alexandra Rău, studentă la "Facultatea de Televiziune şi Radio"  de la Canterbury Christ Church University, Anglia.

Mulţi tineri români se tem de ideea discriminării atunci când aleg să părăsească ţara. Din fericire, există şi oameni civilizaţi pentru care contează doar cât eşti de bun din punct de vedere profesional.

A renunţat la chirie după primul an

Alexandru Mihailov este student la "Facultatea de Navigaţie, Transport Maritim şi Fluvial" din Constanţa. Ca orice tânăr, a plecat cu dorinţa de a câştiga mai bine şi de a duce un trai decent măcar. "Sincer să fiu, am ales această facultate, pentru că ştiam că, după ce termin, voi fi foarte bine plătit, iar probabilitatea de angajare este de 80-90 la sută. În primul an, am stat şi cu chirie, dar plăteam foarte mult, cam 800 - 1.000 de lei pe lună, dar stăteam singur. La cămin plătesc 97 de lei şi stau în cameră cu încă două persoane. Am ales să stau la cămin, pentru că este şi convenabil din punct de vedere financiar, iar colegii sunt oameni foarte de treabă."

Cheltuielile, acoperite de părinţi doar în proporţie de 80 la sută

Un exemplu îl reprezintă Vlad Vorotic, student în Bucureşti, la Universitatea Politehnică, Facultatea de Inginerie Electrică.

"Am ales această facultate pentru că era cea mai bună pentru profilul pe care îl terminasem în liceu. Am plecat în Bucureşti, pentru că fiind un oraş mai mare şi posibilităţile sunt mai numeroase. Îmi doresc să am cât mai multă experienţă şi să fiu cel mai bun în ceea ce fac. Ca mulţi dintre studenţi am ales să locuiesc la cămin, unde, trebuie să recunosc, mi-a fost destul de greu la început. Am avut destule conflicte, dar, cu timpul, am învăţat să ne respectăm şi să convieţuim împreună. Pentru cheltuielile de zi cu zi, 80 la sută mă ajută părinţii, iar restul de 20 la sută am reuşit să îi obţin muncind în diverse locuri", spune Vlad.

Explicaţie foto: Vlad Vorotic s-a întors în Galaţi pentru a participa la un internship organizat de ArcelorMittal

Citit 1965 ori Ultima modificare Marți, 19 August 2014 09:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.