Catedra/ Casa Corpului Didactic Galaţi - Reapere monografice

Catedra/ Casa Corpului Didactic Galaţi - Reapere monografice
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La Editura Didactică şi Pedagogică, a apărut o foarte interesantă monografie, "Casa Corpului Didactic Galaţi. Repere monografice", scrisă de omul care şi-a legat numele de această instituţie, Ghiţă Nazare. Cartea este consistentă, are 280 de pagini, fiind structurată în patru capitole, completate cu o bogată bibliografie, un cuvânt înainte semnat de conf. dr. Costică Neagu, o prefaţă scrisă de prof. dr. Gh. Felea şi o postfaţă datorată lui Th. Parapiru. Primul capitol, Istoric, descrie istoria instituţiei, de la Casa Şcoalelor, din 1883, până în prezent. Apar astfel Societatea Căminul Corpului Didactic din Judeţul Covurlui, Clubul Cadrelor Didactice şi, apoi, Casa Corpului Didactic. O parte interesantă a capitolului este dedicată localului instituţiei, cel de pe str. Gării, nr. 35 şi eforturilor de a păstra acest local după 1990. Capitolul al doilea, Formare permanentă. Manifestări ştiinţifico-metodice şi cultural-artistice, este cel mai consistent, fiind divizat în două subcapitole. Primul este dedicat pregătirii metodice a cadrelor didactice: consfătuiri, cercuri pedagogice, expoziţii, evocări, mese rotunde, schimburi de experienţă, reviste şcolare, cinecluburi, simpozioane, sesiuni de comunicări. Al doilea subcapitol începe cu activitatea bibliotecii, conţinut cu prezentarea periodicelor editate sub egida învăţământului şi principalele manifestări ştiinţifico-metodice. De asemenea, sunt enumerate principalele apariţii editoriale la Editura „Şcoala gălăţeană”, principale proiecte educaţionale pe care Casa Corpului Didactic le-a coordonat.

Capitolul al treilea, Impactul Casei Corpului Didactic în comunitatea didactică, trece în revistă recomandările, menţiunile şi aprecierile făcute cu diferite ocazii, cele mai frecvente fiind inspecţiile speciale derulate de ISJ. Capitolul al patrulea, Referinţe. Imaginea Casei Corpului Didactic Galaţi, cuprinde aprecieri la activitatea instituţiei şi cele la adresa Şcolii gălăţene.

Lucrarea este completată cu o bibliografie consistentă, peste 120 de titluri, remarcându-se cercetările de arhivă. Valoarea lucrării stă în munca uriaşă de documentare, în reliefarea faţetelor multiple ale Casei Corpului Didactic, în conturarea activităţii unor oameni ai catedrei din tot judeţul. Este de apreciat că prof. Ghiţă Nazare, persoana cea mai potrivită pentru elaborarea acestei monografii, numele său fiind legat de cel al Casei Corpului Didactic vreme de aproape 25 de ani. De aici şi multitudinea de informaţii, de surse. Într-un fel este o datorie pe care dl. Ghiţă Nazare o avea faţă de Casa Corpului Didactic şi de care s-a achitat cu prisosinţă.

Citit 2445 ori Ultima modificare Marți, 30 Iunie 2015 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.