RECORD de înscrieri la ADMITEREA LA FACULTATE la Universitatea “Dunărea de Jos”

RECORD de înscrieri la ADMITEREA LA FACULTATE la Universitatea “Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Cei mai mulţi candidaţi din ultimii patru ani * Educaţia Fizică şi Arhitectura Navală au devansat Medicina


Pe cele peste 3.700 de locuri scoase la concurs la cele 13 facultăţi de la Universitatea "Dunărea de Jos", s-au înscris 2.665 de candidaţi, cu 3.355 de fişe, unii optând pentru mai mult de o facultate. Cifra e îmbucurătoare, iar conducerea Universităţii o pune pe seama faptului că anul acesta au fost mai mulţi tineri care au luat bacalaureatul. În plus, absolvenţii s-au obişnuit cu faptul că, pentru a intra la facultate, trebuie să susţină examene.

“Totuşi, aşteptările mele au fost mai mari: speram să se îndrepte către noi măcar jumătate din absolvenţii de liceu cu bacalaureatul luat! În cifre stăm bine, însă nu ne putem culca pe o ureche, mai ales că anul viitor este primul cu o cădere demografică certificată de statistici”, a avertizat prof. univ. dr. Adrian Lungu, preşedintele Comisiei de Admitere.

Anul acesta, Universitatea a scos la concurs 1.908 locuri bugetate, 1.797 locuri cu taxă şi 255 de locuri destinate studenţilor străini extracomunitari, ultimele urmând să se ocupe mai târziu.

Cele mai căutate specializări

Concurenţa cea mai mare, după cum aflăm de la Ciprian Vlad, secretarul comisiei de admitere, se înregistrează la următoarele  facultăţi: Educaţie Fizică şi Sport (3,64 candidaţi pe un loc), Arhitectură Navală (3,05), Medicină şi Farmacie (2,78), Economie şi Administrarea Afacerilor (2,35), Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice (2,22), Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică (1,61), Ştiinţe şi Mediu (1,50), Litere (1,22).

"Dacă luăm în calcul concurența pe programe de studii, aici "vedeta balului" este programul de Kinetoterapie, care a înregistrat o concurenţă de 5,83 candidaţi pe loc, urmat de cel de Finanţe - cu 4,35 candidaţi pe un loc, Ştiinţe ale educaţiei - 4,00 candidați pe loc, Contabilitate - 3,74, Arhitectură navală - 3,05, Calculatoare şi tehnologia informaţiei - 2,81, Drept - 2,64, Cibernetică, statistică şi informatică economică - 2,62, Matematică - 2,27. În plutonul acesta de specializări sunt unele care înregistrează aceste afluențe pentru prima dată după foarte mulţi ani. Este semn că, iată, candidaţii, sfătuiţi mai bine de şcoală, de familie, încep să se orienteze către programele care sunt realmente atractive, care oferă debuşee pe piaţa forţei de muncă şi încep să fie din ce în ce mai selectivi", după cum aflăm de la prorectorul cu strategiile universitare şi dezvoltarea instituţională, Adrian Lungu.

La polul opus al concurenţei se situează cinci facultăţi: Inginerie (0,62 candidaţi pe un loc), Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (0,66), Inginerie şi Agronomie din Brăila (0,77),  Istorie, Filosofie şi Teologie (0,88 ), Arte (0,90).

Zece olimpici au fost admişi fără examen şi s-au înscris la specialităţi diverse: inginerie electrică, educaţie fizică, arhitectură navală, medicină sau arte.

Ceilalţi candidaţi trebuie să susţină probe scrise. Aceste examene au început ieri după-amiază şi se vor încheia mâine, 22 iulie.

Foto Daniela Bogdan

Citit 6626 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2015 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.