Universitatea Danubius: Mihai CROITORU, imediat după absolvire, stagiatură la Guvernul României în cadrul Ministerului Justiţiei

Universitatea Danubius: Mihai CROITORU, imediat după absolvire, stagiatură la Guvernul României în cadrul Ministerului Justiţiei
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De ce oportunitate mai mare poate beneficia un proaspăt absolvent de succes al Facultăţii de Drept dacă nu de aceea de a-şi valida cunoştinţele şi reuşitele academice prin stagiu de practică în cadrul Guvernului României?

Mihai CROITORU este absolvent al promoţiei 2015, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ”Danubius”. Un fost student de care profesorii îţi aduc aminte cu plăcere deoarece a fost nu doar prezent ci şi foarte implicat în toate activităţile curricurale şi extracurriculare specifice acestei facultăţi.

Este unul dintre cei 300 de candidaţi – admişi la Programul Oficial de Internship la Guvernul României, desfăşurând, pentru 2 luni (iulie – septembrie), stagiatura în cadrul Ministerului Justiţiei - Directia Naţională de Probaţiune.

L-am invitat special pe Mihai să acorde un interviu în legătură cu această experienţă a stagiaturii în cadrul Guvernului României.

Danubius News: De ce un stagiu de internship în cadrul Guvernului României?

Mihai: Au fost mai multe motive pentru care am ales să aplic pentru acest stagiu de practică la Guvern. În primul rând, m-am gândit că voi avea posibilitatea să pun în aplicare ceea ce am învăţat în anii de studiu din facultate şi să îmi lărgesc perspectiva cu privire la mecanismul sistemului juridic şi la modul de funcţionare al acestuia. În al doilea rand, la fel de important, a fost şi faptul că, fiind vorba despre programul oficial de internship al Guvernului României, valorează foarte mult pentru experienţa mea profesională.

Danubius News: Care a fost procedura? A fost greu? A fost o competiţie strânsă?

Mihai: Am aplicat online, aplicaţie care este destul de complexă, în vederea departajării participantilor. În aplicatie se cere să precizezi studiile urmate, cunoştinţe limbi străine, orice alte cursuri şi activităţi extra-curriculare şi implicaţii ca voluntar, stagii de practică. Apoi, fiecare aplicant trebuie să aleagă 3 ministere sau instituţii publice unde ar dori să urmeze internship-ul împreună cu motivaţia corespunzatoare.

Din cei 3600 de aplicanţi, în urma verificării conditiilor, am fost selectati 800 pentru etapa următoare, un test de inteligenţă, care necesită câteva cunoşltinţe de cultură generală şi prevederile Constituţiei cu privire la funcţionarea şi organizarea Guvernului. Apoi a urmat interviul cu persoanele din cadrul ministerului sau instituţiei la care ai fost repartizat să desfăşori internshipul.

După această etapă, am fost alesi 300 de participanţi care, într-o perioadă de 2 luni, vom cunoaşte ceea ce înseamnă administraţie publică, ce funcţionează şi ce nu funcţionează.

Pentru ce Minister ai optat?

Prima mea opţiune a fost Ministerul Justitiei, Directia Naţională de Probaţiune unde am şi fost repartizat.

Danubius News: Concret, în ce a constat acest internship?

Mihai: Activitatea din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune a fost legată de proiectele în colaborare cu Norvegia, proiecte care beneficiau de investiţii nerambursabile. În cea de a doua lună mi-am desfăşurat activitatea în cadrul Serviciului de Probaţiune Ilfov. Aici, am asisitat la întrevederile cu persoanele supravegheate, am studiat dosare, am fost implicat în activităţi de consultanţă juridică, de punere în executare a obligaţiei de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în vizite la domiciliu etc.

Danubius News: Această experienţă te-a convins să optezi pentru o carieră în acest sistem?

Mihai: Există posibilitatea să intru în sistem la un moment dat însă, momentan, am alte planuri în ceea ce priveste cariera mea. Este o experienţă extraordinară, din care ai foarte multe lucruri bune de învăţat şi care, cu siguranţă, te ajută să priveşti cu alţi ochi mecanismul administraţiei publice.

Mihai nu ne-a dezvăluit dacă doreşte să se întoarcă la roba de avocat sau la aceea de judecător pe care le-a purtat în cadrul proceselor simulate în timpul studenţiei. Indiferent de ceea ce şi-a propus, îi dorim succes şi îl felicităm pentru această poveste de succes care trebuie să motiveze tinerii, să demonstreze faptul că uşile se deschid în faţa absolvenţilor care au muncit în timpul facultăţii nu doar pentru a obţine note mari ci şi pentru a acumula experienţă practică.

Eşti interest de Programul Oficial de Internship la Guvernul României 2016?

Implicarea este cheia!

Şef Birou Relaţii Publice,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

(P)

Citit 2342 ori Ultima modificare Luni, 14 Septembrie 2015 15:47