Povestea unui viitor "inginer automatist". Olimpic internaţional la informatică, student la Galaţi

Povestea unui viitor "inginer automatist". Olimpic internaţional la informatică, student la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Radu Mihai Duca are 19 ani şi este student în primul an la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică de la Universitatea „Dunărea de Jos”. A venit la Galaţi de la Constanţa, urmând paşii tatălui său. Pasiunea pentru informatică e o moştenire din familie şi speră să obţină în continuare rezultate demne de urmat. „Am început să dezvolt o pasiune pentru informatică încă de când eram mic, deoarece tatăl meu a lucrat în domeniul informaticii. Chiar şi colecţiile de radiouri vechi îmi trezeau interesul şi aveam tendinţa să văd cum funcţionează mecanismul lor. Mai târziu, mi-am făcut studiile la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, unde mi-am descoperit pasiunea pentru tehnologie”, ne-a povestit Radu Mihai Duca.

Medalii de la olimpiade şi concursuri internaţionale

Lumea tehnologiilor l-a motivat pe Mihai Radu, încă din clasa a VIII-a, să participe la concursuri naţionale şi internaţionale. Bineînţeles, s-a întors cu medalii şi experienţe unice. „În clasa a VIII-a am participat la olimpiada internaţională de proiecte „EBIKO” din Turcia. Concurenţii au venit din peste o sută de ţări şi erau destul de bine pregătiţi, dar am reuşit să iau locul II. Apoi a urmat o pregătire intensă pentru un alt concurs. La sfârşitul clasei a IX-a am participat la Olimpiada Internaţională de Informatică din Turkmenistan. Eram sigurul român de la acea olimpiadă, iar emoţiile pe care le trăieşti într-un astfel de context nu pot fi descrise. Practic, am avut responsabilitatea de a reprezenta ţara, nu doar liceul din care veneam. Am obţinut locul III, adică medalia de bronz. O altă provocare pentru mine a fost un concurs de proiecte organizat de NASA, unde am luat locul II. Datorită acestui proiect am ajuns în SUA, unde am avut conferinţe cu oameni de ştiinţă. Am conceput pe calculator o sondă spaţială. Asta pentru că NASA încearcă de câţiva ani să construiască o sondă spaţială pe care să trăiască oamenii, în situaţia suprapopulării Pământului. Tocmai de aceea, adună din toate părţile lumii idei de realizare a sondelor”, ne-a spus Mihai Radu.

De ce "studenţie la Galaţi"?

Pe lângă faptul că la Universitatea „Dunărea de Jos” şi-a făcut studiile şi tatăl său, Mihai Radu spune că a interacţionat cu mediul universitar din Galaţi în cadrul proiectului „Galaţi Summer University”, datorită căruia s-a convins că cei patru ani de facultate merită să îi trăiască pe malul Dunării. „Facultatea de la Galaţi mi-a plăcut de anul trecut, când am participat la „Galaţi Summer University”. Am rămas profund impresionat de ce am văzut înăuntru, de profesori şi de sisteme. Domnul decan ne-a oferit un tur în cadrul facultăţii, unde m-au atras lucrurile. Tot în acea vară mi-am făcut prieteni în cadrul Ligii Studenţilor din Galaţi, am colaborat cu ei, ajungând instantaneu membru al Ligii. În Galaţi am rămas profund impresionat de arhitectura universităţii şi de faleza Dunării. Încă nu am reuşit să văd tot oraşul, dar am patru ani de studenţie în care, cu siguranţă, îl voi descoperi”, a menţionat Mihai Radu.

După ce va obţine diploma de „inginer automatist”, tânărul student speră să facă un masterat la Universitatea de Politehnică din Bucureşti, iar peste câţiva ani îşi propune să muncească la o firmă internaţională din Asia. Totuşi, până atunci, va ţine cont de poveştile auzite acasă. „Tatăl meu mi-a spus că anii de studenţie în Galaţi vor fi extraordinar de grei: frumoşi, dar grei. Probabil, ca şi el, nici nu voi simţi când trece timpul şi îmi voi da seama că începe sesiunea de iarnă după mirosul de brad”, ne-a mai spus Mihai Radu Duca.

Citit 4310 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Septembrie 2015 22:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.