DECLARAŢIA rectorului Iulian Bîrsan cu privire la extensia FACULTĂŢII DE MEDICINĂ în SICILIA

DECLARAŢIA rectorului Iulian Bîrsan cu privire la extensia FACULTĂŢII DE MEDICINĂ în SICILIA
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Rectorul Iulian Bîrsan susţine că extensia Facultăţii de Medicină în Sicilia, la Enna, a fost făcută ca urmare a deciziei sale. "Eu am hotărât să facem Medicină cu cei din Enna. Cei de la această universitate au fost refuzaţi iniţial de Craiova, Cluj şi Arad. Eu am zis c-o putem face şi s-a făcut", susţine rectorul de la Universitatea "Dunărea de Jos".

Acesta a declarat că printr-o hotărâre de Guvern aprobată în toamna aceasta au fost alocate pentru anul viitor 60 de locuri la Medicină Generală, pe lângă cele 60 de locuri la Asistenţi generalişti, specializare care a primit aprobarea încă din vară.

Taxă variabilă, în funcţie de venitul familiei

"Deocamdată facem înscrieri pentru anul pregătitor de limba română, candidaţii care vor putea da admitere la Medicină fiind nevoiţi să promoveze examenele la limba română cu minim nota 7,00", precizează  rectorul. După finalizarea anului pregătitor şi promovarea examenului candidaţii vor susţine un examen de admitere exact la fel cu cel pe care-l dau candidaţii la facultatea similară din Galaţi.

Acesta a mai declarat că banii proveniţi din taxe vor fi împărţiţi frăţeşte de cele două instituţii organizatoare. "Noi 50 la sută, ei 50 la sută. Suma variază pentru fiecare student în parte, între 8.000 şi 16.000 de euro, în funcţie de veniturile familiei. Aşa e legea în Italia. La un venit de 30.000 de euro pe an în familie, nu ai voie să-i iei studentului taxe mai mari de 8.000 de euro", susţine Iulian Bârsan.

Acesta susţine că nu va fi o problemă ca profesorii români să susţină cursuri modulare de câtre două săptămâni în Italia: "Vom face un orar flexibil. Studenţii români nu vor avea de suferit. De exemplu, când este plecat profesorul care predă anatomia, vor face alte cursuri. În locul orelor aparţinând acestor cursuri vor face intensiv anatomie în săptămânile următoare", mai spune interlocutorul.

Nemulţumiri în Italia

Acesta susţine că nu este treaba universităţii gălăţene unde vor fi cazaţi studenţii străini în perioada cât vor face practică şi disecţii pe cadavre în spitalele din oraş, aşa cum prevede protocolul: "Vor sta la hotel, e treaba celor de la Enna, nu a noastră".

Cum guvernul italian a redus anul acesta numărul de locuri de la facultăţile de medicină, în Italia au apărut numeroase proteste în mediile universitare, atât studenţii cât şi profesorii fiind nemulţumiţi de înfiinţarea acestei extensii a Facultăţii de medicină din Galaţi, Asociaţia Italiană a Tinerilor Medici din Italia solicitând autorităţilor să blocheze proiectul, aşa cum reiese din diferitele comunicate preluate de media italiană.

Citit 2538 ori Ultima modificare Marți, 29 Septembrie 2015 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.