CATEDRA/ Nota 10 pentru implicare civică

CATEDRA/ Nota 10 pentru implicare civică
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Şcoala Nr. 7 a găzduit recent o serie de activităţi derulate în cadrul proiectului "Cetăţeanul", care a fost gândit pentru elevi, spre a le dezvolta spiritul de participare la influenţarea deciziilor publice luate de decidenţii locali, prin identificarea şi soluţionarea unor probleme locale. Unul dintre scopurile principale ale acestui program este de a-i ajuta pe elevi să înveţe cum să participe la actele de administrare publică, dorim ca ei să examineze cel puţin parţial problemele cu care se ocupă sau ar trebui să se ocupe autorităţile publice.

Este important pentru elevi să înţeleagă rolul pe care îl au cetăţenii şi faptul că ei se pot implica participând la întruniri publice, scriind scrisori reprezentanţilor lor şi ziarelor, dând telefoane sau monitorizând propunerile, organizând diferite cercetări şi propunând diferite soluţii, dând declaraţii în timpul unor audieri publice.

La Galaţi, proiectul a fost implementat din 2012, de profesorii formatori Ioana Alecu şi Monalissa Nica. În cei trei ani de derulare, au fost formate peste 100 de cadre didactice din întregul judeţ şi sute de elevi.

Datorită impactului inovativ, Institutul Intercultural Timişoara a hotărât colaborarea cu profesoara Cătălina Ulrich de la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, care a participat la activitatea derulată la Galaţi  la Şcoala Nr. 7.

Cadrele didactice prezente la întâlnire au vorbit despre experientele pe care le-au avut alături de elevii lor în cadrul acestui proiect, dar despre impactul asupra comunităţii locale.

Concluzia întâlnirii de lucru a fost că aceste noţiuni au o largă aplicabilitate în viaţa societăţii şi ar trebui predate efectiv elevilor prin intermediul disciplinelor opţionale ofertate de curriculum-ul la decizia şcolii.

Citit 1322 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 20:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.