Aventură ERASMUS, în Portugalia | Cum te maturizezi, în şase luni, departe de casă

Aventură ERASMUS, în Portugalia | Cum te maturizezi, în şase luni, departe de casă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Studenţii de la "Dunărea de Jos" aleg tot mai des programul Erasmus pentru a studia în străinătate. Printre aceştia se numără şi Petronela Muntean, o viitoare jurnalistă basarabeancă.

Petronela a ştiut din prima că vrea să trăiască acestă aventură, dar s-a confruntat şi cu unele temeri: "Îmi era frică de faptul că nu voi lua toate examenele". Totuşi, a muncit din greu şi le-a susţinut cu brio. Apoi a ales să-şi continue, timp de un semestru, studiile de jurnalism la Coimbra, Portugalia. Nici ea nu ştie de ce a ales această destinaţie. Acum, însă, s-ar întoarce ori de câte ori i s-ar ivi ocazia.

Drumul până la destinaţie a fost obositor: "Niciodata nu m-am confruntat cu atâtea dificultăţi şi temeri într-un interval de 48 de ore. Am trecut prin atâtea stări, încât nici nu-mi vine să cred, privind acum în urmă".

Şi acomodarea a fost anevoioasă: "De nenumărate ori am vrut să îmi cumpăr bilet de avion şi să mă întorc acasă".

Dar a existat şi o parte bună a lucrurilor. A vizitat o parte din Portugalia: Lisabona, Porto - oraşul cu cele mai multe poduri, Portimão,  Fatima, Batalha, Obidos, cu faimosul festival al ciocolatei. Şi toate acestea nu singură, ci însoţită de prietenii şi colegii de la facultate: "Am întâlnit oameni excepţionali, de diferite naţionalităţi, oameni care m-au învăţat să fiu curajoasă, să am încredere în mine, să nu mă dau bătută şi să încerc mereu să schimb ceva".

Diferenţe între învăţământul românesc şi cel portughez

Ajunsă la facultate, a observat multe diferenţe între sistemul de învăţământ portughez şi cel românesc: "Acolo ai libertatea să alegi ce cursuri vrei să urmezi. Practic, poţi să faci ceea ce îţi place mai mult".

Profesorii, în schimb, au fost destul de primitori, motivând-o să muncească cot la cot cu ceilalţi, pentru a obţine rezultate bune la învăţătură: "Timp de un semestru, am învăţat destule lucruri faine. Să realizez reportaje în echipă, să manevrez camera, să lucrez în programe destinate prelucrării înregistrărilor video, diferite platforme pentru gestionarea informaţiilor, a cursurilor".

Experienţa din Portugalia a schimbat-o total. Pe parcursul a şase luni, a reuşit să se distreze, să crească intelectual, dar şi să se maturizeze. Îi este dor de acele locuri, de aceea vorbeşte zilnic cu noii prietenii prin skype şi facebook. În plus, recent a fost în Bucureşti, pentru a se întâlni cu foştii colegi din Portugalia şi Polonia.

Toate bune şi frumoase, până se ajunge la bani. Petronela a încercat să-i gestioneze cât mai bine. Însă, spre sfârşitul experienţei, părinţii au fost nevoiţi să o susţină financiar.

Pe 30 iunie, jurnalista s-a întors în România cu multe amintiri plăcute, momente de neuitat. În tot acest timp a realizat ce vrea să facă pe viitor: "Vreau să termin facultatea şi să fac un master în Relaţii Publice şi Comunicare". Vrea să mai plece cu Erasmus cât mai repede posibil şi îi îndeamnă pe toţi studenţii să o facă, pentru că nu vor regreta.

Citit 4658 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.