65 de ani de învățământ superior naval românesc

65 de ani de învățământ superior naval românesc
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a organizat vineri, 21 octombrie, un moment festiv dedicat împlinirii a 65 de ani de învăţământ superior naval românesc. “Suntem una dintre cele mai importante Facultăţi de la Dunărea de Jos, noi suntem principalii furnizori de specialişti din domeniul naval şi această festivitate e importantă pentru legătura pe care noi vrem să o avem cu mediul de afaceri din oraş şi din împrejurimi. Putem estima la ordinul miilor numărul de specialişti care au plecat din curtea noastră”, a declarat prof. univ. dr. Costel Iulian Mocanu, decanul Facultăţii de Arhitectură Navală de la Dunărea de Jos.

Ceremonia a inclus un scurt istoric al învăţământului superior naval românesc, făcut de profesorul Liviu Dan Stoicescu, cel care a şi scris o carte pe această temă, lansată cu această ocazie: “65 de ani de învăţământ superior la Galaţi (1951-2016)”.  Cadre didactice care au contribuit la prestigiul Facultăţii au primit diplome şi titluri de profesor de onoare. La sugestia decanului Facultăţii s-a ţinut un scurt moment de reculegere, pentru profesorii şi colegii navalişti care nu mai sunt în viaţă. Apoi, în aplauzele audienţei (formată şi din foşti absolvenţi, acum consilieri locali sau politicieni), două săli importante din Facultate au primit numele unor cadre didactice gălăţene. Este vorba de Bazinul de Carene, care se va numi de astăzi Sala prof. Ion Bidoaie, şi sala de maşini ce adăposteşte submarinul, care se va numi Sala prof. Costică Alexandru. Oaspeţii au vizitat şi bazinul de carene, iar după întâlnirea Asociaţiei ANCONAV, ziua a continuat cu lucrările Conferinţei ştiinţifice „Galaţi Naval Arhitecture”.  

Scurt istoric al învăţământului superior naval gălăţean


Istoria învăţământului superior naval gălăţean şi implicit a Facultăţii de Arhitectură Navală începe în 1951, odată cu înfiinţarea Institutului Mecano – Naval. În 1953 a apărut Institutul Tehnic Galaţi, transformat în 1955 în Institutul Politehnic din Galaţi, cu următoarea structură: Facultatea de Mecanică cu secţiile Nave şi instalaţii de bord, Exploatarea navelor şi porturilor şi Utilaj pentru industria alimentară, precum şi Facultatea de Tehnologia produselor alimentare şi tehnica pescuitului. În anul 1974 se înfiinţează Universitatea din Galaţi, unde Facultatea de Mecanică înglobează trei domenii inginereşti distincte: Mecano-Naval, Metalurgic şi Electric. Facultatea de Nave şi Inginerie Electrică se înfiinţează în 1990 şi funcţionează sub această denumire până în 2002, când s-a produs separarea firească a celor două domenii şi s-a creat Facultatea de Nave. Din anul 2009, Facultatea de Nave devine Facultatea de Arhitectură Navală.

Citit 3576 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2016 16:00

1 comentariu

 • postat de Dragos Drapaca
  Vineri, 28 Octombrie 2016 18:16
  109.102.224.***
  In enumerarea sectiilor din cadrul Politehnicii galatene , s-a omis sectia care ,a fost unica ,la fel ca cea de Nave si Instalatii de Bord Si anume : SECTIA DE FRIGOTEHNIE !!! DECE OARE .
  La aceasta sectie au predat profesori renumiti,scrisi in Cartea de Aur a institutiei cum ar fi : prof.Frangu,prof Oranescu, Prof Gutu, prof Bidoaie,Profesorii Egry,Tusac ,Hulubei,Zgrumala ,Stoicescu Liviu si multi altii .
  Absolventii acestei sectii au diplome de ingineri FRIGOTEHNISTI si,au avut roluri importante in dezvoltarea acestei ramuri in economia Romaniei .
  PUTINI DAR BUNI !
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.